Benicio Del Toro als Che Guevara

We hebben een tijd geleden al kunnen kennismaken met “Che” in The Motorcycle Diaries. Wel, nu vertoont regisseur Steven Soderbergh (Traffic, Ocean’s Eleven) interesse in de Cubaanse marxistisch revolutionair, Che Guevara.

‘Che’ was een lid van Fidel Castro’s Revolutionaire Beweging van de 26e juli, die in 1959 in Cuba via een revolutie aan de macht kwam. Na verscheidene posten in de nieuwe Cubaanse regering te hebben bekleed, verliet ‘Che’ Cuba in 1966 om de revolutie in andere landen te verspreiden. Eerst in de Democratische Republiek Congo en later in Bolivia.

Op 9 oktober 1967 werd ‘Che’ opgepakt tijdens een door de CIA georganiseerde militaire operatie van het Boliviaanse leger. Hoewel de CIA hem voor ondervraging in leven wilde houden, werd ‘Che’ door het Boliviaanse leger geëxecuteerd.

In juni 1997 zijn de overblijfselen van ‘Che’ en zes van zijn kameraden naar Cuba overgebracht en op 13 juli met militaire eer bijgezet in een mausoleum in Santa Clara.

Korte inhoud: Als geboren Argentijn besluit Ernesto ‘Che’ Guevara (Benicio Del Toro) als man van 23 jaar door Zuid-Amerika te trekken. Na te zijn afgestudeerd als medicus in 1953 reist ‘Che’ vervolgens door Latijns-Amerika om uiteindelijk geruime tijd in Guatemala te verblijven, voornamelijk aangetrokken door het revolutionaire klimaat dat in die tijd in Guatemala heerst. Daar wordt zijn marxistische visie vormgegeven en niet veel later sluit hij zich aan bij Cubaanse bannelingen om met hen vervolgens naar Cuba te vertrekken. In Cuba sluit Ernesto ‘Che’ Guevara zich aan bij de Revolutionaire Beweging van Fidel Castro, die in 1959 in Cuba via een revolutie aan de macht kwam. ‘Che’ besluit echter om zijn carrière als ‘beroepsrevolutionair’ niet op te geven en zoekt zijn heil vervolgens in Republiek Congo en later in Bolivia.

Guerrilla (2008) stond al enige tijd op de agenda, maar zal nu pas echt vorm krijgen na het afwerken van The Good German (2006), een romantische thriller die zich afspeelt vlak na de Tweede Wereldoorlog met George Clooney en Cate Blanchett. Che lag eerst in handen van regisseur Terrence Malick (The Thin Red Line), maar die liet het afweten.

Zoals we dat gewoon zijn van Soderbergh komt hij opnieuw met een ijzersterke cast aandraven. Che Guevara wordt in de film vertolkt door Benicio Del Toro. Ook Javier Bardem (Mar Adentro), Franka Potente (Blow, Lola rennt), Benjamin Bratt, Lou Diamond Phillips en Ryan Gosling zijn van de partij. Een film om naar uit te kijken.

*** Che trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *