Het staat vast, de sci-fi klassieker Dune krijgt ook een face-lift, aldus AICNews. Al twee keer werd Frank Herbert klassieke sci-fi roman Dune verfilmd.
Eén keer als vier en een half uur durende miniserie voor de Sci-Fi Channel in 2000, en één keer in 1984 door David Lynch, die er een waanzinnige prent van maakte met een misselijk groene woestijn en een bezwete, halfnaakte Sting – uiteindelijk nog niet zo slecht zoals velen denken – maar verre van een goede film waar zelfs Lynch niet aan wil herinnerd worden. Nu heeft regisseur Peter Berg (The Kingdom, Friday Night Lights) aangekondigd dat hij een nieuwe versie zal maken, waarbij hij de roman van Herbert als bronmateriaal neemt en niet de eerdere twee verfilmingen.
Korte inhoud: We bevinden ons in het jaar 10’191. Het heelal wordt geregeerd door Padishah Keizer Shaddam IV die zijn gebied op feodale wijze verdeelt onder de nobele families. Twee huizen – Huis Atreides en Huis Harkonnen – liggen in balans voor de absolute macht. Sleutel tot die macht is de beheersing van de productie van een zeldzame delfstof, de Specie. Hertog Leto Atreides lijkt een belangrijke stap voorwaarts te kunnen zetten wanneer de Padishah Keizer hem de onherbergzame zandplaneet Arrakis toewijst, maar in werkelijkheid loopt hij met open ogen in een dodelijke val die de Keizer samen met zijn duivelse opponent Baron Harkonnen voor hem heeft opgezet.
Het enige wat Berg op dit moment nog in de weg staat zijn de stakingen van de scriptschrijvers. Berg: “Als de schrijvers niet staakten, dan waren we nu al bezig geweest.” Hoewel er op dit moment dus nog geen script is, heeft Berg al wel een lijst met scriptschrijvers klaarliggen, die hij graag op het project wil zetten zodra de stakingen voorbij zijn. Volgens de regisseur wordt deze nieuwe versie van Dune een groots opgezet spektakel, dat hij omschreef als ‘groots, groots, groots.’ Voordat Berg aan Dune begint, zal hij eerst nog de thriller Edwin A. Salt (2010) maken met Tom Cruise in de hoofdrol die de rol speelt van een CIA-agent die wordt beschuldigd een spion te zijn (cf . No Way Out). Hij moet tevens ook nog Hancock (2008) afwerken met Will Smith als een superheld die volledig uit de gratie valt bij het publiek omdat hij meer schade aanricht dan dat hij goed doet. Dus grijpt hij naar de fles. Als kettingroker en alcoholist krijgt hij hulp aangeboden van een persoon (Jason Bateman) waar hij het leven van gered heeft. Alles lijkt weer beter te gaan met de superheld totdat hij steeds meer aantrekkingskracht voelt tot de vrouw van zijn redder (Charlize Theron). De trailer van de film looks wicked.
Ik lig niet echt wakker van Dune, de Lynch-film had fantastische kostuums en een schitterende cast, maar de film was matig. De mini-serie kon me al absoluut niet bekoren, op de muziek na. Opnieuw een Dune, why? Ik begin die remake rage trouwens veel te doorzichtig te vinden.
Update 06/06/2008: Ik weet niet hoe ze het bij Paramount kunnen klaarspelen maar voor de opkomende Dune verfilming hebben ze volgens Coming Soon een totaal onbekende en onervaren scenarist kunnen aanwerven om het script te schrijven. Het gaat om Josh Zetumer. Mocht ik een scenarist zoeken voor deze film dan had ik toch iemand kunnen strikken met een beetje SF-ervaring en al een paar knappe films op zijn palmares, maar de studio denkt daar anders over, net zoals bij het Halo-project waar ze ook een wildvreemde hadden aangetrokken, een zekere Neill Blomkamp. Resultaat, de film werd op sterk water gezet voor onbepaalde tijd. Mooi zo!
Ik heb de Dune diverse keren gezien en moet toegeven dat ik het voor die tijd een redelijk goede film vind. De karakters zijn amusant en de speciale effecten moet je niet vergelijken met de huidige maatstaven en technieken, want dan zien ze er inderdaad ‘bagger’ uit.
Ik heb de film ooit nog gezien in de bios op 70mm in dolby surround, en dit kon echt wel indruk maken.
wiz zit hier eigenlijk op te wachten. De film was een ontgoocheling en de serie was niet om aan te zien. Laat ze dus maar knoeien.