Epische Star Wars: Outlaws flop stuurt Ubisoft de afgrond in

Als journalisten een review-embargo opgelegd krijgen, is dat vaak (niet altijd) de subtiele manier van de distributeur om te zeggen: ‘We geloven zelf niet dat deze film goed is.’ En als er zelfs geen persvisies zijn, nou ja, dan weet je hoe laat het is. En nu zien we hetzelfde in de gamewereld. Normaal krijgen we de nieuwste games direct in de inbox gedropt, maar voor Star Wars: Outlaws moesten we ons zowaar inschrijven op een speciale Ubisoft-website. Alsof we bedelen om een exemplaar, waar wij dan bloed, zweet en tranen zullen insteken om de game te bespreken en in de aandacht te brengen. En dan waren ze ook nog eens schaars. Voor een Star Wars-game, nota bene! Je zou denken dat ze ons zouden overladen met review-codes en goodies. Maar nee, de Force kon dat hier niet voor elkaar krijgen. En ondertussen is duidelijk waarom, de game is een teleurstelling.

© Ubisoft

Star Wars Outlaws is een third-person actie-avontuur game. Beschouw het als een soort origin story van een Han Solo-achtige schurk – gespeeld door een vrouw met iets minder charisma. In gameplay-termen, kan je het zien als een relatief tamme alliantie van Uncharted en Mass Effect. Ubisoft hield zich wel grotendeels afzijdig van de overduidelijke Lucasfilm-creaties zoals Jedi, Sith en de Force. Hier zijn gewone buitenaardse rassen die proberen te overleven op vijandige werelden terwijl de Empire en de Rebels zich bezighouden met vijandelijkheden. In deze wereld zien we dus Kay Vess (Humberly González) die klaar is om iedereen op te lichten, te stelen, te bedriegen en op te lichten in naam van geld. In de praktijk vertaalt dit zich in incidentele schietpartijen met aanzienlijk een aantal missies waarin Vess heimelijk rondsluipt in kampen die in handen zijn van het Empire en verschillende bendes. En zoals we dat gewoon zijn zijn er ook heel veel bijkomstige schattenjachten missies of missies waarin je iets moet doen. Het is Ubisoft met een Lucasfilm jasje.

Het is stealth-overkill en je hebt geen keus om het uit te vechten. Zodra je schiet is het spel voorbij of kun je helemaal geen wapen meer gebruiken. Speeder kan niet terugvechten, zelfs niet als er 6 speeders op je schieten. De game vat zich samen met minutenlang achter dozen te verbergen en door ventilatieopeningen te kruipen. Maar je kunt helemaal niets doen. Ik hou van stealth, maar niet op deze manier, zonder andere optie. En alles voelt vreselijk als een oude Ubisoft formule.

Maar opmerkelijk is dat de aandelen van Ubisoft in vrije val zijn. De aandelen hebben een klap gekregen na de release van Star Wars Outlaws, met een daling van meer dan 10% in twee dagen. Insider Gaming meldde dat de aandelenkoers van Ubisoft Entertainment SA daalde tot 15,50 euro het laagste niveau sinds 2014. De marktkapitalisatie van het bedrijf bedraagt ​​momenteel 1,99 miljard euo. Op het moment van schrijven is dit nog verder gedaald tot 14,77 euro per aandeel!

In vergelijking met Star Wars Jedi: Survivor (2023) ligt de verkoop van Star Wars Outlaws 55% lager. Op Metascore zien we trouwens een gemiddelde user score van 5,5 op 10. Dat is toch verre van goed genoeg.

3 Comments

  1. Kyle

    De prijs van de game zal binnen een paar maand wel in elkaar stuiken, ik wacht wel even.

    Reply
  2. Kons

    Het is een dom stealth game waar je om de haverklap “You have been detected” moet lezen. Dit is zelfs voor een Ubisoft standaard ondermaats.

    Reply
  3. Romain

    Ik hoop dat ze de vele bugs gaan opkuisen in de komende dagen/weken. Graphics zijn anders nog wel ok en het is een Ubisoft game dus als je al fan bent van AC zal dit zeker wel meevallen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *