IF / Fantasievriendjes (2024) **½ Blu-ray recensie

John Krasinski bewees al zijn acteertalent in “The Office” en overtrof zichzelf als regisseur en scenarist in A Quiet Place (2018). Met IF (2024)) heeft hij nu de sprong gewaagd naar een familiefilm, in samenwerking met Ryan Reynolds. Deze film roept herinneringen op aan de betovering van Pixar-klassiekers als Monsters, Inc. (2001) meets Toy Story 3 (2010) meets Inside Out (2015), maar weet uiteindelijk niet dezelfde hoogten te bereiken.

© Dutch FilmWorks

Korte inhoud: Een jong meisje (Cailey Fleming) zit momenteel in een moeilijke situatie. Ze duikt in haar fantasie en heeft de gave om met verzonnen wezens in contact te komen. Deze waren bevriend met mensen die als kind zelf in deze wezens geloven. Op een avond, terwijl ze naar buiten loopt, ontmoet ze Cal (Ryan Reynolds), een man die een matchmakingbureau runt voor vergeten denkbeeldige vrienden (IF’s). Ze begint met hem samen te werken en probeert IF’s te vinden voor kinderen die er nog geen hebben. Ze beseffen echter al snel dat ze, in plaats van hen te koppelen aan nieuwe kinderen, hen moeten herenigen met hun oorspronkelijke kinderen. Dit leidt hen op een geheel nieuwe reis om de verbeelding te herstellen en de volwassenen te helpen hun innerlijke kracht te herontdekken door opnieuw contact te maken met hun denkbeeldige vrienden uit hun kindertijd.

De film wordt gedragen door een sterke cast van stemacteurs, waaronder Steve Carell, Phoebe Waller-Bridge, Fiona Shaw, Louis Gossett Jr. (zijn laatste film net voor zijn overlijden), Bobby Moynihan en Liza Colón-Zayas. Deze levendige en humoristische vertolkingen brengen de denkbeeldige wezens tot leven en zorgen voor talrijke lachmomenten. Toch blijft IF uiteindelijk een aardige familiefilm die, hoewel ‘ok’ geschreven, net niet de diepgang of de emotionele impact bereikt die we van de beste Pixar-films gewend zijn. De boodschap over het belang van vriendschap—zowel echte als denkbeeldige—is mooi, maar zal vermoedelijk aan de jongste kijkers voorbijgaan, die vooral door de kleurrijke IF’s geboeid zullen zijn…als ze niet verveeld zullen toekijken aan de boodschap die te duidelijk willen maken.

Het is duidelijk dat dit geen Pixar-productie is. De personages missen de complexiteit en charme die hun respectievelijke stemacteurs zouden kunnen bieden. Zelfs het jonge meisje, hoewel bedoeld om wat afstandelijk te zijn, had baat gehad bij een diepere uitwerking, zodat het publiek haar beter zou kunnen leren kennen. Daarnaast, ondanks de indrukwekkende CGI en de ingewikkelde subplots, ontbreekt het de film aan boeiende elementen, vooral voor de beoogde doelgroep van 6 tot 14 jaar. Het maken van een geslaagde kinderfilm blijkt geen eenvoudige opgave, en deze productie onderstreept eens te meer de genialiteit van de pre-Covid Pixar-periode, waarin film na film een voltreffer was. Krasinski doet hier een verdienstelijke poging, maar de film mist flair, meeslepende personages en vooral originaliteit.

Hoewel IF thema’s van verbeelding en verhalen vertellen verkent, ontbreekt het de film zelf aan de magische vertelkunst die zijn inspiratiebronnen zo kenmerkt. Ondanks enkele ontroerende momenten voelt de film meer aan als een schaduw van het origineel dan als een op zichzelf staand meesterwerk. Krasinski verschijnt ook in de film en lijkt zijn beste poging tot een Ryan Reynolds-imitatie te geven, waar Reynolds dat zelf gelukkig nalaat. Krasinski’s rol voelt tevens overbodig aan, alsof deze last minute aan het script werd toegevoegd. Ook de grootmoeder (gespeeld door Fiona Shaw) wordt merkwaardig neergezet—dat ze haar kleinkind zomaar zou laten rondzwerven met een onbekende volwassene. Dit roept vragen op, vooral omdat dit GEEN animatiefilm is waarin zulke vrijheden makkelijker door de vingers gezien worden. Het einde van de film voelt aan als een gemiste kans op iets groots, maar ik zal verdere spoilers achterwege laten.

Met een productiebudget van 110 miljoen dollar had IF 220 miljoen moeten opbrengen om break-even te draaien, maar bleef steken op 190 miljoen. Dit betekent waarschijnlijk het einde van deze franchise, en het is te verwachten dat Krasinski zal terugkeren naar het genre waarin hij echt uitblinkt. IF wordt bij ons uitgebracht onder de titel “Fantasievriendjes”—zal vanaf verkrijgbaar zijn op DVD en Blu-ray via Dutch Filmworks.


Review If (2024)
Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating



3 Comments

  1. Vince

    Niet gezien en ook al heb ik geen kids wil ik deze toch wel zien, al was het maar voor de stem van Steve Carrell

    Reply
  2. Mpesto

    Alles aan de film is slecht, behalve misschien de acteurs en de graphics. Maar het komt allemaal neer op het script en de regie, die vrijwel onbestaande zijn. De scènes zijn verschrikkelijk lang, uitgesponnen en banaal. Deze film is meer geschikt voor kinderen van 8-12 jaar. Voor oudere kinderen zal het primitief en oninteressant zijn. Dus als je het vanaf de eerste paar minuten niet leuk vindt, verspil je tijd dan niet; het wordt niet beter. En als je ouder bent dan 12, is het zeker niet de moeite waard om ervoor naar de bioscoop te gaan. Misschien zou je het aan jonge kinderen kunnen laten zien, maar zelfs toen vond ik heel weinig waarde dat een kind uit deze film kon halen. Yup, Pixar is een compleet ander niveau.

    Reply
  3. Komissaro

    Eén woord: saai !

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *