Om één of andere reden hebben we nooit de tijd genomen om The Incredible Hulk (2008) van regisseur Louis Leterrier te bespreken, en de reden lag voor de hand: de film was niet slecht maar verre van goed. Het grootste probleem was de toon van de film. Enerzijds leek het op een soort dramatische Frankenstein achtige horrorfilm, anderzijds op een actiefilm waar ze nu en dan humor proberen in te brengen. In vergelijking met Iron Man (2008) van John Favreau was het een puinhoop van een superheldenfilm.
Korte inhoud: Dr. Bruce Banner (Edward Norton) probeert te leven met zijn alter ego The Hulk, een groen, groot en enorm sterk wezen dat verschijnt als hij kwaad begint te worden. Dit is absoluut niet eenvoudig aangezien er horden mensen achter hem aan zitten die misbruik willen maken van zijn bijzondere krachten. Maar dan ineens verschijnt The Abomination (Tim Roth), een kwaadaardig en wild beest. Banner ziet zichzelf genoodzaakt zijn krachten te gebruiken om de stad te redden van dit afschuwelijke monster.
Laten we beginnen met het meest evidente, de visuele effecten in deze film zijn véél beter dan deze uit Hulk (2003) van Ang Lee, ook al was deze film qua toon wel iets meer uniform. De actie-sequenties zijn ingespoten met genoeg testosteron om de gemiddelde kijker van zijn stoel te blazen en het intense geweld is van begin tot einde present ook al zijn het vooral de 45 laatste minuten van de film die op zich al 2 sterren verdienen wanneer Hulk oog in oog komt te staan met de veel sterkere Abomination, in een scène die doet denken aan de clash tussen Superman en Zod in de straten van Metropolis in Superman II (1980). Dit had een goede Hulk-film kunnen zijn mocht het een duidelijke keuze hebben gemaakt in welke richting het wou gaan. Ofwel een stand-alone-film ofwel behorend tot de MCU, maar de twee posten zijn onverzoenbaar. Van de 15 grappen in de film zal je geen enkele keer moeten lachen, hooguit een glimlach. En dat komt grotendeels door de dramatische toon en muziek alsook de vele emotionele scènes. Wanneer Liv Tyler uitvliegt tegen een taxi-chauffeur en Banner haar zegt dat hij iemand kent die aan anger-management kan doen, kon grappig zijn in een John Favreau film, maar hier landt de grap niet. En bizar genoeg heeft de regisseur wel degelijk gevoel voor timing (cf. The Transporter films en Now You See Me). Maar de reden zit misschien wel elders.
Het script werd geschreven door Zak Penn maar naar verluidt zou het heel wat zijn aangepast tijdens productie, ondermeer door Edward Norton. Er waren behoorlijk veel creatieve meningsverschillen. Wetende dat Norton ook nog eens betrokken was bij de montage moet ik er geen tekening bij maken dat Leterrier eigenlijk de controle over deze film verloren had. Maar Norton ging niet alleen in tegen de visie van de regisseur maar ook tegenin datgene wat Marvel Studios wou. Maar de film die wij uiteindelijk te zien kregen was niet Norton’s versie maar een mengeling van beide en bijgevolg heb je dat verschil in toon. Het conflict was dermate groot dat Norton ook opnieuw werd gecast door Mark Ruffalo, die vervolgens in heel wat MCU films opdook.
The Incredible Hulk wordt ook geplaagd door slecht acteerwerk, zeker ook van acteurs die in het verleden al hadden bewezen dat ze een degelijk acteerniveau hebben. Ik denk dan aan Liv Tyler maar ook aan Tim Blake Nelson. De beste acteur in deze prent is Tim Roth maar hij is verondersteld een rus te spelen maar komt echt over als een Brit. William Hurt als General ‘Thunderbolt’ Ross, heeft dan weer heel bedenkelijke motivaties en je weet nooit precies wat zijn uiteindelijke doel is en of hij zijn dochter (Liv Tyler) wel graag ziet.
Ik ben zelf nooit een grote fan geweest van de Hulk. Ik vond het personage iets te oppervlakkig, op het randje van het infantiele, en wist al van in het begin dat een verfilming voor volwassenen geen eenvoudige klus zou worden. Als je het min of meer realistisch wil houden moet de cgi grenzen kunnen verleggen zoals de gorilla dat eerder deed in King Kong (2005). En Marvel is hierin toch geslaagd want ik ben beginnen houden van de Ruffalo-Hulk en al zeker zijn grote transformatie in Avengers: Endgame (2019). De “She-Hulk” is en blijft echter een gedrocht – letterlijk en figuurlijk. Deze The Incredible Hulk kwam uit op 4k UHD op 2 april 2018 mer audio-commentaar van Louis Leterrier én Tim Roth! Iets wat alle drama uit de doeken zal doen en meteen ook een zalige audio-track om te horen, maar ook een pak making-of filmpjes.
Review The Incredible Hulk (2008)
Recensie door Dave op 16 augustus 2023