Kenneth Branagh’s nieuwe Agatha Christie film A Haunting in Venice

De beroemde Engelse misdaadschrijfster en koningin van de whodunits Agatha Christie heeft 66 detective romans, 14 verzamelingen met korte verhalen en één toneelstuk geschreven. Dus Kenneth Branagh heeft voldoende materiaal op zijn leven te vullen met adaptaties van haar werk. De twee vorige films, Murder on the Orient Express (2017) en Death on the Nile (2022) hadden hun sterktes en zwaktes, maar het waren goed gemaakte films en ik heb er niks op tegen dat Branagh op zijn elan verder gaat, ook al was Death on the Nile een pijnlijke flop. De nieuwe verfilming met detective Hercule Poirot heet A Haunting in Venice (2023), gebaseerd op haar boek “Hallowe’en Party”, en de trailer ziet er uit als iets uit een horrorfilm.

© Twentieth Century Fox Home Entertainment

Korte inhoud: In het Venetië van na de Tweede Wereldoorlog woont Poirot, die nu met pensioen is en in zijn eigen ballingschap leeft, met tegenzin een spirituele seance bij. Maar wanneer één van de gasten wordt vermoord, is het aan de voormalige detective om de moordenaar opnieuw op te sporen.

Voor de derde keer zal Branagh de film regisseren en in de hoofdrol spelen. Hoewel elke vorige film gemengde recensies kreeg, bracht de eerste film miljoenen op aan de box-office en 20th Century Studios hoopt nu op een nieuwe kaskraker met de award-winnende actrice Michelle Yeoh in zijn rangen en de knappe Kelly Reilly, Jamie Dornan, Tina Fey en Emma Laird in hun cast. De opnames van de film begonnen vorig jaar op Halloween (31 oktober), waarbij de productie werd verdeeld tussen Venetië, Italië en Pinewood Studios in Londen, Engeland, waardoor de set hoogstwaarschijnlijk een van nature onheilspellende sfeer kreeg. Aangezien het verhaal zich afspeelt op Halloween-avond, is het een passende aanvulling op de najaarsopstelling van 2023. Andere spookachtige films die zullen uitkomen, zijn ondermeer de nieuwe Exorcist-film van David Gordon Green genaamd The Exorcist: Believer (2023) en The Nun II (2023).

Dit wordt in ieder geval de eerste adaptatie van een boek en niet zozeer een remake van een film. Ikzelf heb het boek niet gelezen dus alles is vrij nieuw voor mij. Maar ik weet wat ik kan verwachten. Het productiebudget van Orient Express lag op 55 miljoen dollar, het budget voor Death on the Nile werd opgetrokken naar 90 miljoen, maar ik heb het gevoel dat het budget voor deze derde film wel een pak lager zal liggen, vermoedelijk rond de 60 miljoen. Branagh is ook afgestapt van zijn peperdure Panavision Super 70mm camera naar de meer goedkopere digitale Sony Venice camera‘s – wat uiteindelijk ook wel toepasselijk is gezien het onderwerp van de film. De Sony Venice is het paradepaardje van Sony’s CineAlta-lijn. Hoewel ontwikkeld voor film en televisie, is de camera veel meer een televisiecamera geworden, die beperkte series en geselecteerde seizoenen van shows zoals Ozark, The Crown, The Boys en Bridgerton in beeld heeft gezet. Dus in geen geval een slechte camera. Toch zal de film meer dan 100 miljoen moeten opbrengen aan de box-office indien Branagh nog een 4de Agatha Christie verfilming wil.

*** A Haunting in Venice trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *