All Quiet on the Western Front brengt de horror van WO I naar Netflix

All Quiet on the Western Front (2022) is de nieuwe remake van de klassieker uit de jaren 30 en de versie uit 1979, gebaseerd op de roman van Erich Maria Remarque, en het zou wel eens de beste van de drie kunnen zijn. Het is een onthutsend verhaal van de schrijnende realiteit van het front in de Eerste Wereldoorlog.

Korte inhoud: Het verhaal volgt tieners Paul Baumer (Felix Kammerer) en zijn vrienden Albert (Aaron Hilmer) en Muller, die vrijwillig dienst nemen in het Duitse leger, op een golf van patriottische ijver die snel verdwijnt zodra ze de wrede realiteit van het leven aan het front onder ogen zien. Paul’s vooroordelen over de vijand en de rechten en onrechtvaardigheden van het conflict brokkelen al snel af. Maar tijdens het aftellen naar de wapenstilstand moet Paul doorgaan met vechten tot het einde, met geen ander doel dan te voldoen aan de wens van de bevelhebbers om de oorlog te beëindigen met een Duits offensief.

Het is geen Netflix productie maar de streamingsdienst heeft er wel de hand opgelegd en deze week op hun service gezet, en het is echt wel een aanrader. Het is wel degelijk een Duitse productie en dat is ook wel interessant om het te zien gemaakt met misschien andere perspectieven. All Quiet on the Western Front is vurig anti-oorlogsportret, zowel in de originele romanvorm als in de nieuwe verfilming. Regisseur Edward Berger vertelde in een interview dat zijn versie van de film ontworpen was om de oorlog te laten zien “vanuit het oogpunt van een maatschappelijk begrip dat heel specifiek Duits is, dat de schuld omarmt die ook verbonden is met de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog.” Voor de regisseur zal de film hopelijk helpen om in te zien hoe zinloos een oorlog wel niet is en dat er niets goeds uit voortvloeit. We weten het allemaal, maar we lijken het elke keer opnieuw te vergeten.

Bergers film breidt het verhaal uit tot een epische verkenning van de rol van Duitsland in de Eerste Wereldoorlog, met name de kloof tussen de aristocratische Pruisische generaals en de soldaten uit de arbeidersklasse die ze met miljoenen naar hun graf hebben gestuurd. We volgen ook de echte Duitse historische figuur Matthias Erzberger (Daniel Brühl) terwijl hij probeert te onderhandelen voor vrede, maar wordt verstikt door de trots van de generaals en de wens van Frankrijk om niet alleen de overwinning te claimen, maar ook hun tegenstander te vernederen, wat uiteindelijk helpt om de weg vrijmaken voor de tragedie van de Tweede Wereldoorlog.

*** All Quiet on the Western Front trailer ***


1 Comment

  1. Cath

    Ik heb de film gezien uit 1979 en deze vond ik al pakkend, op vlak van adaptaties lijkt deze op de Saving Private Ryan of Dunkirk van de eerste Wereldoorlog

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *