Het ziet er naar uit dat Kevin Spacey binnenkort als een vrij man terug op de set kan en mag verschijnen. Het was de voorbije jaren een echte race om een aanklacht in te dienen tegenover de gevallen acteur. Het magazine Vulture had in 2017 nog een man aan het woord gelaten die claimde dat hij seksueel misbruikt werd door Spacey toen hij 14 jaar was en eiste 40 miljoen dollar als compensatie voor het geleden trauma, maar bleef in anonimiteit. De rechter van het federale hof in NY kreeg het op de heupen van al die anonieme beschuldigingen zonder bewijzen of aantoonbare last en gaf de klager de tijd om zich kenbaar te maken, anders zou zijn zaak verworpen worden. Wel, deze mysterieuze man trok zijn verhaal in.
En zo zijn er nog tientallen indianen-verhalen van oudere mannen die een kans zagen om multimiljonair te worden op de rug van de acteur. Maar de rechter wou feiten in plaats van verhaaltjes waar geen enkel bewijs voor de leveren valt, noch klacht bij politie, noch getuigenissen van omstaanders, noch enige geloofwaardigheid had. De zaak van de masseur – die ook anoniem wou blijven – en die claimde dat Kevin hem gevraagd zou hebben hem in zijn kruis te betasten is ook gedropt nadat de anonieme man overleden zou zijn. Ook een Noorse nobelprijswinnaar die claimde dat Kevin hem zou betast hebben in 2007 heeft zelfmoord gepleegd. Kwatongen zullen beweren dat Underwood zijn tegenstanders één voor één zou hebben uitgeschakeld, maar de realiteit is dat tot op heden geen enkele rechtszaak stand houdt in de rechtbank. En dat mag ook wel eens gezegd worden, na jarenlang van smeuïge artikels over vermoedelijke handtastelijkheden.
Kevin heeft nog wel een zaak hangende gevoerd door Netflix. Netflix wil het verlies van het laatste seizoen van House of Cards gecompenseerd zien – maar dit is een zaak buiten de sfeer van seksueel misbruik. En er loopt nog altijd een onderzoek in Londen, waar het zou gaan over handtastelijkheden buiten de criminele sfeer.
Waar iedereen het over eens is, is dat de acteur vaak een hatelijk persoon was op de set en zijn seksuele voorkeur voornamelijk ging naar mannen van alle leeftijden. Voor zover bekend is er nooit sprake geweest van verkrachting of verregaand seksueel misbruik. Meestal gaat het over beschuldigingen van handtastelijkheden. Wat ook naar boven is gekomen is dat wanneer er een klacht was van seksueel ongepast gedrag, de acteur ook meteen staakte met verdere pogingen. Wij zijn dus heel ver weg van Harvey Weinstein en zelfs van Bart De Pauw met zijn opdringerig sms-verkeer. Elk seksueel misbruik is uiteraard verwerpelijk, maar we leven nog steeds in een rechtsstaat en het is aan de rechter om te oordelen, niet de meute op Twitter.
Wordt het geen tijd om Kevin Spacey te vergeven voor zijn (wan)gedrag? Ook een moordenaar wordt ooit vrijgelaten onder voorwaarden. Het zou goed zijn mocht er een bekende regisseur zijn nek willen uitsteken voor de acteur, maar het zullen ook vooral de studio’s moeten zijn die willen volgen. Een paar jaar geleden heeft scenarist en regisseur Paul Schrader nog de hand willen uitreiken naar de “gecancelde” acteur in een post op Facebook. “Spacey moet gestraft worden voor alle misdaden die zijn werkelijke persoon heeft veroorzaakt. Maar niet voor zijn kunst”, schreef Schrader. “Alle kunst is een misdaad. Door hem als kunstenaar te straffen, wordt de kunst alleen maar kleiner.” Spacey zal binnenkort verschijnen in het drama The Man Who Drew God (2022) over het opkomen en de gevallen blinde artiest. In de cast zien we ondermeer Faye Dunaway, Franco Nero en Robert Davi.
! Update redactie: ! Het standpunt van Alexander willen we niet censureren maar we willen ook niet de indruk wekken dat wanneer er geen gerechtelijke terechtstellingen zijn, hiermee ook de kous af is. Er zijn in de zaak van Spacey net iets teveel getuigenissen geweest om toch het vermoeden over te houden dat er iets niet correct was aan het gedrag van de man. Dat Spacey een tweede kans verdient, daar kan het publiek over oordelen. Maar of dit effectief zal gebeuren zal afhangen van hoe hij zelf hierop zal reageren en de filmpjes van voorbije jaren in Underwood stijl zullen hierbij zeker niet helpen.
Ik ben helemaal voor ‘onschuldig totdat schuld is bewezen’ en heb een hekel aan de cancel-culture en deze impulsieve sprong naar maffia-mentaliteit, maar in dit specifieke geval was zijn reactie eigenlijk: “Ik weet het niet meer, het had kunnen gebeuren in een dronken bui”. Was het fout, als het allemaal waar is, uiteraard, maar we moeten hier de zaken een beetje uit elkaar houden. Wat is er illegaal en wat is er ongepast. In tegenstelling tot Polanski of Weinstein heeft hij bij mijn weten niemand verkracht. Gezond verstand zou zeggen om hem een tweede kans te geven. Wees gerust dat hij zich zal gedragen.
Wat betreft de zaak Polanski, hij had schuld moeten bekennen en zijn straf hebben uitgezeten. Ik besef dat zoiets gemakkelijk gezegd is (wetende dat hij toen 25-30 jaar riskeerde) maar nu is het alsof hij zijn straf heeft ontlopen en daar was effectief sprake van seks met een minderjarige.
Wat Weinstein betreft, hij zit waar hij moet zitten en niemand zal daar iets op tegen hebben.
Wat betreft Spacey, dat is een moeilijke gezien ik niet alle feiten ken, maar ik weet dat er wel voldoende belastend materiaal is tegen de man en dat hij tot op heden – bij mijn weten – ook nergens tot een mea culpa heeft overgegaan. Ik denk dat de ‘cards’ in zijn handen liggen om alsnog die “tweede kans” met beide handen op te nemen.
Ik denk dat Polanski wél schuld heeft bekend maar dat ze nadien de zaak wilden overdoen en dat hij dat maar de beslissing heeft genomen om te vertrekken.
Inderdaad, ik heb dezelfde fout gemaakt als (vermoedelijk) miljoenen andere mensen die zich niet hebben verdiept in de zaak, en dat is een beetje het probleem. Kranten/social media maken graag headlines ‘a charge’ en hoe groter de ster hoe liever ze het hebben. Maar wanneer iemand wordt vrij gesproken, of wanneer een zaak wordt verworpen, dan hebben weinigen daar oren naar.
Dit hebben gezegd, had Polanski beter zijn zaak gepleit voor een jury. Ik geloof niet dat de man 25 jaar zou zitten, maar misschien 6-7 (Bill Cosby heeft uiteindelijk maar 10 jaar gekregen en daar ging het over tientallen verkrachtingszaken) en dan zou hij terug kunnen keren als filmregisseur, en had hij nog films kunnen maken in de States. Het slachtoffer in deze zaak wou het hem ook vergeven en dat is toch ook een belangrijk argument. Het is altijd wel iets van een risico om jezelf voor de leeuwen te gooien in een rechtbank want het stigma zal uiteraard blijven of je nu schuldig of onschuldig bent in dergelijke gevallen, maar in tegenstelling tot internettrollen geloof ik dat de overgrote meerderheid van de bevolking wel iets meer verstand hebben om deze zaak te duiden en te beoordelen.
Dat laatste seizoen van House of Cards was afschuwelijk, maar probleem is dat tegenwoordig mensen al veroordeeld worden op sociale media nog voor er een proces aan te pas komt en je naam zuiveren in dergelijke gevallen is vrijwel onmogelijk, of de feiten nu al dan niet bewezen zijn.
Het is Robin Wright zelf die denkt dat Spacey een tweede kans moet krijgen, wie ben ik om haar tegen te spreken?
https://pagesix.com/2018/08/31/robin-wright-thinks-kevin-spacey-deserves-a-second-chance/amp/
Alleen al vanuit sociologisch perspectief wordt het een interessante testcase om te kijken of hij het kan redden. Zal het publiek vergeven, zal hij veranderen? De verkeerde uitlaat van Liam Neeson leek snel verteerd te zijn.
Hollywood is geen filmindustrie, ondanks wat mensen denken. Hollywood is een industrie van marketeers. Ze zijn geweldig in het op de markt brengen van films die ze niet maken. Dus we zullen zien hoe goed dat marketingaspect van de industrie is. Want vergis je niet, alles wat hij doet, wordt gedaan terwijl hij samenwerkt met professionele bedrijven die gespecialiseerd zijn in dit soort dingen.
Het kan me niet schelen dat hij een rotkarakter had, hij was/is één van de beste acteurs uit de bizz en je moet echt al een harteloos mens zijn om hem geen tweede kan te geven na de bagger dat hij de voorbije jaren al heeft meegemaakt.