American Gigolo 2: The Walker (2007) *** Blu-ray recensie

Een onvergetelijke film die echt de jaren ’80 uitstraalt, qua muziek, qua shots, is zonder enige twijfel American Gigolo (1980). Volgens mij zelfs de beste film van Richard Gere. Neen, deze film is geen remake, wel een “onofficieel vervolg” met Woody Harrelson in de hoofdrol, en toch wel één van de betere Schrader films.

Korte inhoud: Carter Page III (Woody Harrelson) heeft een speciale plaats in de samenleving van Washington, DC: de homoseksuele zoon en kleinzoon van machtige mannen, hij heeft connecties, manieren en hij vormt geen bedreiging, dus hij is een beschikbare escorte. Op een dag krijgt hij het voorstel van de echtgenoot Robbie Kononsberg (Steven Hartley) om zijn vrouw Lynn Lockner (Kristin Scott Thomas te begeleiden naar een publiek evenement. Wanneer de geheime minnaar van één van zijn vrouwelijke vrienden wordt vermoord, vraagt ze Carter om voor haar te beschermen, en zijn instemming brengt hem in onmiddellijke problemen met de politie en een ambitieuze aanklager. Carter begint, met de hulp van zijn geliefde Emek Yoglu (Moritz Bleibtreu), zijn eigen onderzoek. Ze worden gewaarschuwd door iemands spierballen huurling. Kan Carter erachter komen wat er is gebeurd of zal hij meer verliezen dan hij zich realiseert? Menselijk gedrag is een mysterie.

In 1980 schreef en regisseerde Paul Schrader American Gigolo. Het drama met Richard Gere in de hoofdrol als de duurst betaalde minnaar in Los Angeles, groeide uit tot een klassieker. Schrader wou terugkeren naar dit verhaal met American Gigolo 2: The Walker (2007), met Woody Harrelson in de hoofdrol als gigolo. Daarnaast zien we ook nog rollen van Lauren Bacall, Willem Dafoe en Lily Tomlin.

Harrelson speelt eigenlijk het karakter van Gere in American Gigolo, alleen is hij nu 50 jaar oud. Zijn kwaliteiten liggen nu meer op het sociale, dan op het seksuele vlak. Hij is nu een society man met veel vriendinnen en ook nog stiekem een vriendje. Het verhaal begint lichtvoetig, maar de kijker wordt al snel meegenomen naar de duistere kant van het verhaal en Woody’s karakter. Harrelson is volledig getransformeerd in deze film; van zijn haar tot zijn kleding en zijn bewegingen. Naarmate het verhaal vordert, zien we hoe Harrelson van een man die geniet van de glamour van de rijken en machtigen, tot een wanhopige moordverdachte die zijn naam moet zuiveren. Een vertolking die hem spijtig genoeg geen enkele nominatie heeft opgeleverd.

The Walker had een beetje een terugkeer naar de hoogtijdagen van Schrader in de jaren zeventig moeten zijn, met zijn politiek geladen verhaallijn en langzame tempo. De film is schuldig aan de meest dodelijke van alle filmzonden: het is saai. Het is alsof Schrader, net als zijn held, zich heeft teruggetrokken achter een muur van verbale verfijning en morele onverschilligheid als een manier om zichzelf te beschermen tegen een cultuur die te wreed en cynisch is geworden om te verdragen. Het wordt een reguliere thriller die toch wat teleurstelt naar het einde toe. Toch zijn er veel goede momenten en dan met name een aantal knappe vertolkingen. De film is uit op DVD en Blu-ray sinds .


Review American Gigolo 2: The Walker (2007)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** American Gigolo 2: The Walker trailer ***


3 Comments

 1. (pv) [uzine]

  Eigenlijk was “Light sleeper” al een eerste vervolg. Eveneens gebaseerd op dezelfde elementen uit “Pickpocket”.

  Reply
 2. yusuf

  ik heb american gigolo al 1000 keer gezien en ik vind het nog altijd de beste film aller tijden met r.gere.ik doe alles om op hem te lijken. mooie kleren aan doen,speciaal mijn haar laten groeien,met een mooie wagen te rijden en ook nog wat andere talen leren.ik wil gewoon gelijk als hij worden in american gigolo.

  Reply
 3. agnus

  ik hate richard gere … so this was a relief !

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *