Young Guns II (1990) *** Blu-ray recensie

Wanneer ik aan Young Gungs II denk, dan gaat er meteen een lied van Jon Bon Jovi door mijn hoofd. ‘Blaze of Glory’ is één van de betere nummers van de zanger, die tevens een cameo-rol had in de eerste Young Guns (1988) aan de zij van Tom Cruise. Hun scène duurt amper 5 seconden en mocht je het niet weten zou je hen nooit hebben herkend. Gezien Young Guns II vanavond te zien is op VTM 4 hebben we hier de Blu-ray nog eens vanonder het stof gehaald.

Korte inhoud: Samen met zijn oude makkers Doc (Kiefer Sutherland) en Chavez (Lou Diamond Phillips) en drie nieuwe kompanen Dave Rudabaugh (Christian Slater), Tom O’Folliard (Balthazar Getty) en Hendry French (Alan Ruck), gaat Billy The Kid (Emilio Estevez) weer op pad. De tijden zijn echter veranderd en de boeren en grootgrondbezitters laten de macht van het geld spreken en trachten hun economische positie te bestendigen door schijnbaar fatsoen en politieke invloed. In dat wereldbeeld is er geen plaats voor avonturiers zoals Billy The Kid en zijn Regulatorbende. De boeren ervaren de onberekenbare vrijbuiters als een bedreiging en huren Pat Garett (William Petersen) in om hen uit te schakelen. Emotieloos, koel en alleen voor het geld gaat Garett achter de bende aan, richting Nieuw-Mexico.

Het grootste probleem met de film is het extreem snelle tempo, wat goed zou zijn als het complexe verhaal van deze film niet zo slordig aanvoelt. Er zit nauwelijks structuur in het script van John Fusco (die ook het scenario schreef van de eerste film maar hier te kampen had met een gebrek aan inspiratie). De film moest het dus voornamelijk hebben van zijn vertolkingen, en dat is ook de grootste aantrekkingskracht van deze western. Het enige lichtpuntje is de ontroerende eindseqentie, wat ook meteen een mooie afsluiter was voor deze twee Billy the Kid verhalen. Het script is losjes gebaseerd op bestaande figuren uit de late 19e eeuw, maar het was al duidelijk met de eerste film dat het 99% fictie is.

Tevens, was Billy niet “vermoord” in de eerste Young Guns? Ik herinner me verklaringen dat hij in Fort Sumner, New Mexico was gepakt door sheriff Pat Garrett en vermoord, maar we hebben hem nooit echt zien sterven en volgens deze sequel zijn er verschillende verslagen van wat er is gebeurd. We weten dus niet wie precies begraven ligt in het graf van William H. Bonney. Historisch waren er 3 getuigen van de moord op Billy the Kid. Enerzijds
sheriff Pat Garrett en zijn twee collega’s John W. Poe (gespeeld door Viggo Mortensen) and Thomas McKinney. Terwijl McKinney beweerde de Kid een beetje te kennen, had Poe hem nooit eerder gezien. Binnen enkele ogenblikken na de schietpartij vertelde Poe aan Garrett dat hij “de verkeerde man had neergeschoten”. Omdat het te donker was in de kamer voor een visuele identificatie, beweerde Garrett dat hij aan zijn stem wist dat het de Kid was, ook al hadden alle aanwezigen alleen gefluister gehoord. Uiteindelijk waren zowel Poe als McKinney het met Garrett eens, maar McKinney herriep jaren later en beweerde, net als Poe vóór hem, dat Garrett iemand anders had vermoord.

De regisseur van dienst is Geoff Murphy, die het roer had overgenomen van B-regisseur Christopher Cain (The Principal, The Next Karate Kid). Murphy was nu ook niet meteen de beste regisseur die ze konden vinden maar de man heeft wel verstand van actie en al zeker hoe je een actie-scène in beeld moet brengen. Vreemd genoeg vind ik de sequel beter dan de eerste film, en misschien heeft dit ook wel te maken met de goede muziekscore van Alan Silvestri die toch de nodige gravitas kan geven aan de scènes. De muziek is ook een pak minder cheesy dan de vorige film, met wat meer diepgang, evenals een minder overdreven eigentijds ondertoon dat niet strookt met het westerse genre (met uitzondering dan van het Bon Jovi nummer). Maar het behoudt toch de kleurigheid van de originele score.© Morgan Creek Entertainment

Ik heb ook het gevoel dat de makers in deze sequel ook iets meer in de psyche van de bondgenoten wou kruipen, ook al blijft alles wel heel beperkt. Het verschil is wel dat er iets minder tijd over is voor verstand-op-nul-western-actie. Het acteerwerk is beter, zeker de vertolking van Lou Diamond Phillips, maar hij heeft ook iets meer te doen. Maar het zijn vooral Estevez en Sutherland die het ensemble meetrekken.

De enige reden waarom mensen het zich herinneren, is waarschijnlijk omdat het het vervolg is op een culthit en uiteraard Jon Bon Jovi. Qua ensemble westernfilms hebben we onlangs nog The Hateful Eight (2015) gehad maar dit was toch wel een compleet ander soort film. Deze Young Guns komt uit de MTV generatie. Maar wat mij betreft is deze Young Guns II een solide aanvulling op de originele culthit en is het zelfs iets van een verbetering.


Review Young Guns II (1990)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Young Guns II trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *