Eenzame influencers in het Poolse drama Sweat

Het Poolse drama Sweat (2020) van Magnus Von Horn heeft de internationale speelfilmcompetitie gewonnen op het 56e Chicago International Film Festival, het langstlopende competitieve filmfestival van Noord-Amerika. Op 18 maart 2021 zou de film bij onze noorderburen moeten uitkomen en hopelijk ook bij ons. Het lijkt op een documentaire maar het is wel degelijk een drama dat niet gebaseerd is op een echte celebrity.

Korte inhoud: De 30-jarige Sylwia (Magdalena Kolesnik) is fitnesscoach en fanatiek gebruiker van de sociale media die haar tot een beroemdheid maken. Duizenden volgers heeft ze op haar naam staan en tevens kan ze rekenen op trouwe werknemers. Stiekem hunkert ze diep vanbinnen naar intimiteit. Intussen drijft een van haar volgers zijn bewondering voor Sylwia net iets te ver door.

De jury noemde de film “spannend en coherent, met adembenemende framing en compositorische keuzes die prachtig samengaan met de art direction“. Dit is de tweede film van Magnus von Horn die eerder al indruk maakte met The Here After (2015). En in het midden van het digitale tijdperk, in een periode waarin mensen meer virtuele relaties hebben dan iets anders, hadden we eigenlijk nog geen film over de verantwoordelijkheid van influencers. Die mensen die toegewijd zijn aan het principe van geel geld te verdienen met directe reclame, via schoonheidsproducten of voedingssupplementen, of door een bepaalde artificiële lifestyle promoten waarbij ze zichzelf verrijken en tussendoor ook proeven van het ‘alles is gratis’ influencers motto. Maar ondanks al dat veronderstelde geluk dat ze tentoonspreiden, hebben ze natuurlijk ook hun rotdagen, en daar is het hem meer om te doen in deze film. Een soort melancholische röntgenfoto van de binnenkant van een eenzame ziel die, ondanks dat ze door meer dan een half miljoen volgers wordt verheerlijkt, geen schouder heeft waaraan te knuffelen. Boehoe, ik voel de traantjes al komen …

Ja, ik ben wat sceptisch over het onderwerp gezien ik niet meteen denk dat de toeschouwer snel medelijden zal krijgen met een influencer, al evenmin als dat met een paparazzi, maar de beelden hebben iets authentieks en dus ben ik hier wel naar benieuwd. Magnus was tevens de scenarist, en hij koos er blijkbaar voor om zelf geen standpunt in te nemen maar de kijker zelf te laten oordelen. Haar “bekentenis” over haar eenzaamheid die ze deelde op een populaire ochtendshow trekt de aandacht van een vreemde man die haar lastigvalt vanuit zijn voertuig.

Het is duidelijk dat de film ruimte laat voor een zekere dosis van sceptisisme en er de voorkeur aan geeft om de hoofdrolspeler te presenteren zonder zich uit te spreken over de moraliteit van haar acties. Wat zijn de consequenties van iemand daden, betaal je een prijs voor jouw populariteit en welke gevaren liggen er op de loer. Daarnaast schetst de film ook een portret van een dochter-moder relatie, waarbij we eerder kunnen spreken van een ontwrichte relatie. In de cast zien we naast de hoofdactrice ook nog Julian Swiezewski, Aleksandra Konieczna, Zbigniew Zamachowski, Lech Lotocki en Magdalena Kuta.

*** Sweat trailer ***

2 Comments

  1. Damian

    influencer die “geen schouder heeft waaraan te knuffelen. Boehoe” Was exact mijn gevoel bij het lezen van de korte inhoud 😀

    Reply
  2. Mark Meuldijk

    Uitstekende film, heel goed geacteerd door Kolesnik. Geen gemakkelijke oordelen over haar personage…

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *