The Blues Brothers (1980) **** 4k UHD Blu-ray recensie

Ik moet toegeven dat ik nog nooit The Blues Brothers (1980) had gezien en dacht dat deze film voornamelijk op handen werd gedragen omwille van het nostalgisch karakter, maar de Sister Act plot sprak me gewoon niet aan. Toch heb ik er uiteindelijk van genoten. Zeker nu Universal een 4k Ultra HD schijf van de film heeft uitgebracht.

Korte inhoud: Wanneer Jake Blues (John Belushi) uit de gevangenis wordt ontslagen, bezoekt hij samen met zijn broer Elwood (Dan Aykroyd) het weeshuis waar ze werden grootgebracht. Zuster Maria Stigmata (Kathleen Freeman) vertelt hen dat de instelling in geldnood zit. Ze leren dat het aartsbisdom de school niet meer zal steunen en de plek zal verkopen aan het onderwijs departement. De enige manier om de plaats open te houden, is als de belasting van 5000 dollar op het onroerend goed binnen 11 dagen wordt betaald. De twee broers willen haar helpen maar ze moet hun gestolen geld niet hebben. De oudere conciërge Curtis (Cab Calloway), die hen heeft opgevoed en hun de liefde voor de muziek heeft bijgebracht, raadt hen aan wat vaker naar de kerk te gaan. Zo ontmoeten ze dominee Cleophus James (James Brown), die een vurige preek ten beste geeft, gevolgd door een geestdriftige gospel met het indrukwekkende kerkkoor. Terwijl de kerkgangers enthousiast mee dansen, krijgt Jake een goddelijke ingeving: hij zal zijn vroegere Bluesband weer nieuw leven inblazen. Maar met hun groeiende populariteit komen ook heel wat problemen tevoorschijn.

The Blues Brothers is zelfs een bewerking van een korte schets die voor het eerst werd uitgezonden op Saturday Night Live en is één van de slechts twee succesvolle filmadaptaties van de show – de andere is Wayne’s World (1992). Ondanks het succes van deze film was het echter beladen met productieproblemen en een budget dat uit zijn voegen barstte. Ten eerste was het script van Dan Aykroyd maar liefst 324 pagina’s (wat zowat driemaal langer dan een normaal scenario) dat hij voor de grap in de omslag van de Gouden Gids bond voordat hij het aan regisseur John Landis bezorgde. Ook zorgden Landis’ bizarre achtervolgingsscènes aan het einde van de film zou het budget van 20 naar 30 miljoen dollar zijn verschoven. En dan waren er nog de uit de hand gelopen perikelen op de set ten gevolge van het druggebruik van John Belushi, waardoor hij zelfs lange tijd van de set zou verdwijnen.

Afgezien van deze problemen raakten The Blues Brothers echter nog steeds een snaar bij zowel het publiek als de critici – zelfs het Vaticaan gaf het de duim omhoog als een goede katholieke film – en het is sindsdien een cultklassieker geworden. De film bracht tijdens zijn bioscooprelease 130 miljoen dollar op en werd een ware hit op VHS. Meer dan 30 jaar later is het gemakkelijk te begrijpen waarom. Ook al stelt het verhaal niet echt veel voor, de hoofdpersonages zijn moeilijk te weerstaan ​​omdat ze een relaxte cool uitademen, gekleed in hun iconische zwarte pakken en donkere zonnebrillen, iets wat ruim tien jaar later Tarantino zou oppikken voor zijn Reservoir Dogs (1992).

In de cast zien we ook Carrie Fisher die zich naar verluidt verloofde met Dan Aykroyd tijdens deze shoot, kort nadat hij haar van verstikking had gered door de Heimlich-manoeuvre toe te passen. Maar het avontuurtje was echter van korte duur. In de film duiken ook heel wat bekende koppen op voor een kleine gastrol, van Frank Oz tot en met Steven Spielberg.© Universal Pictures Home Entertainment

Niets vermaakt echter meer dan de prachtige muzikale nummers uit een uitgelezen selectie van Soul- en R&B-talenten. Tot de vele tikkende hoogtepunten behoren Aretha Franklin’s “Think”, Cab Calloway’s “Minnie the Moocher”, John Lee Hooker’s “Boom Boom” en de geweldige Ray Charles met “Shake a Tail Feather”. The Blues Brothers heeft de tand des tijds doorstaan ​​en is echt uniek in zijn soort. Het biedt actie, humor en muzikale dansnummers die nog niet zijn verouderd. Het is bij momenten wel rouw, luid en chaotisch, maar wat mij betreft, maar als het Vaticaan hiervoor zijn zegen heeft gegeven, wie zijn wij om dit aspect te bekritiseren.

Op deze 4k editie van The Blues Brothers staan behind the scenes, wat extraatjes over de muziek en een blik op John Belushi. Geen audio-commentaar van John Landis en dat is wel spijtig. De 4K Ultra-HD van de film is op overal verkrijgbaar.


Review The Blues Brothers (1980)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** The Blues Brothers trailer ***

1 Comment

  1. Stef

    Ik had zelfs geen idee dat Carrie Fisher in deze film speelde, meteen ook een reden om deze eens te bekijken.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *