The Gentlemen (2020) ***½ Blu-ray recensie

Als je een fan bent van Guy Ritchie, dan is deze film waarschijnlijk iets voor u. Ritchie is wat mij betreft een talentvol regisseur ook al is hij de laatste jaren toch wel iets van een hit-and-miss regisseur geworden. Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Sherlock Holmes en Snatch waren knappe films, maar wat doe je met films als RocknRolla, Revolver en Swept Away. Ritchie is de laatste jaren meer de commerciële toer willen opgaan en deze nieuwe film, The Gentlemen (2020), lijkt een beetje van een terugkeer naar zijn roots – weliswaar met een bijzonder knappe cast.

Korte inhoud: De Amerikaanse expat Mickey Pearson (Charlie Hunnam) zit reeds lang in de marijuana-handel. Nu vindt hij het tijd om eruit te stappen en wil hij zijn imperium verkopen. Hij vindt potentiële kopers in een miljardairs dynastie afkomstig uit Oklahoma.

De filmmaker heeft de afgelopen jaren voor meer commerciële opties gekozen met titels als The Man from U.N.C.L.E. (2015) , King Arthur: Legend of the Sword (2017) en Disney’s live-actie van Aladdin (2019), maar zijn nieuwe film is zonder twijfel een terugkeer naar zijn oude vorm. Het is vintage Ritchie met dit verschil dat de misdaadfilm deze keer met heel wat Amerikaanse acteurs is in plaats van Britten.

In de cast zien we ondermeer Matthew McConaughey, Henry Golding, Michelle Dockery, Jeremy Strong, Colin Farrell en Hugh Grant. Kate Beckinsale werd oorspronkelijk gecast maar viel na 2 dagen in de productie uit en werd op het laatste moment vervangen door Michelle Dockery. Naar verluidt zou een familielid onwel zijn geworden. Uiteraard ruikt dit naar een bullshit reden en had dit waarschijnlijk wel iets te maken met de foto’s die waren uitgelekt door The Sun terwijl ze aan het zoenen was met Jack Whitehall. Kate scheidde drie jaar geleden van regisseur Len Wiseman waarmee ze 12 jaar lang mee was getrouwd.

Maar genoeg gossip, ik zal jullie vertellen waarom deze film een goede quotering heeft gekregen. Guy Richie heeft een uitgesproken, unieke stijl, maar in tegenstelling tot pakweg onze vriend Len Wiseman, weet hij ook als geen andere sterke en vaak ook grappige karakters neer te zetten. Denk maar aan de rol van Brad Pitt in Snatch. Het zijn die karaktertrekjes, die smakelijke dialogen en zeker ook de snelheid waarmee gepraat wordt. Zet je dus wel even schrap het eerste halfuur, maar eenmaal deze introductie voorbij is zal je met volle teugen genieten van de rest. De vertolkingen zijn klasse en het is al een tijdje geleden dat ik Colin Ferrell in een goede rol zag. Maar ook McConaughey en Charlie Hunnam brengen knappe vertolkingen.© Belga Home Video

Het grootste probleem met The Gentlemen is dat het zichzelf misschien iets te slim voordoet dan dat het uiteindelijk is. De plot is bijvoorbeeld nodeloos ingewikkelder gemaakt en je voelt dit gaandeweg. Mits een rewrite had deze prent zeker sneller van de grond kunnen gaan. Ook het einde was voor mij een beetje van een teleurstelling. Het breken van de 4de muur hoeft voor mij echt niet meer. Ik heb het al te vaak gezien en niemand kan Woody Allen overstijgen in deze. So let’s just drop it!

Of Ritchie hiermee nu een nieuwe wind heeft gekregen na een zware financiële ramp met King Arthur valt nog te bezien. Dit was gewoon het soort ensemble films dat op zijn lijf geschreven staat. Het is fris, leuk, bij momenten hilarisch en met een zekere punch. En de acteurs hebben zichtbaar de tijd van hun leven en Ritchie had dit ook nodig. Hopelijk krijgen we nog meer van deze films en minder Aladdin’s en ik wordt opnieuw een grote fan van hem.

Op is The Gentlemen uitgekomen op DVD en Blu-ray met heel wat making of filmpjes maar spijtig genoeg geen audio-commentaar van Guy Ritchie over zijn film.


Review The Gentlemen (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** The Gentlemen trailer ***

4 Comments

 1. Vince

  Ik ben verzot op deze trailer. Guy Ritchie maakt op z’n minste leutige films. Ik ben fan!

  Reply
 2. Govert

  Tja zoals het vroeger was
  Lock en stock deel 4

  Reply
 3. Alex

  Ik heb hier echt van genoten. Toch één van de betere Guy Ritchie films.

  Reply
 4. Frank Zappa

  Vond Rocknrola een van zijn beste film en zeker de soundtrack is uitstekend!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *