Mary Queen of Scots (2018) *** Blu-ray recensie

Universal brengt deze week de DVD en Blu-ray uit van het periodedrama Mary Queen of Scots (2018). Het meest opmerkelijke aan deze productie is dat het geregisseerd werd door Josie Rourke die misschien wel meer gekend is voor haar werk als regisseuse van Britse toneelstukken als van haar films. Ze is tevens artistiek directeur van het Donmar Warehouse theater in Londen. En gelukkig waren de vertolkingen en de beeldvoering dan toch niet al te theatraal.

Korte inhoud: ‘Mary Queen of Scots’ vertelt het verhaal over het turbulente leven van de charismatische Mary Stuart (Saoirse Ronan). Mary werd op haar zestiende Koningin van Frankrijk. Nadat ze op haar 18de weduwe wordt ontstaat er de druk om te hertrouwen. Ze besluit vervolgens terug te keren naar Schotland, inmiddels onder het bewind van Koningin Elizabeth I (Margot Robbie), om haar rechtmatige plaats op de troon terug te vorderen. Twee onafhankelijke vrouwen in een door mannen gedomineerde wereld houden zich bezig met een strijd om de troon.

Het script is dan weer afkomstig van House of Cards schrijver Beau Willimon. Dat casting een belangrijk gegeven is in dergelijke periodefilms staat buiten kijf, en zowel Ronan als Robbie zien er absoluut perfect uit in hun rol als twee gedreven en strijdvaardige koninginnen. En veel stond er op het spel en er was weinig tijd voor romances. Ja we hebben de krullige pruiken en de witte poeder make-up, maar het is ook wel een heftig film en geen BBC drama. Toch grappig om een Ierse en een Australische actrice in de huid te zien kruipen van Schotse en Britse personages.

Is het verhaal gebaseerd op waar gebeurde feiten? Wel ja, Mary, Queen of Scots heeft echt bestaan maar heeft nooit Elizabeth ontmoet. Maar je hebt nu eenmaal een beetje drama nodig voor een geslaagde film, dus moeten we dit er toch even bij nemen.

Films over de geschiedenis van de Tudor zijn altijd al een allegaartje van wisselvallige films geweest. Voor elke Anne of the Thousand Days (1969) en A Man for All Seasons (1966), krijg je zelfs een Hollywoodfilm zoals The Other Boleyn Girl. Deze Mary Queen of Scots wordt niet echt op handen gedragen door de critici maar ook wat genegeerd door het publiek (wereldwijd slechts een recette van 46 miljoen dollar – voor een film die 50 miljoen moest ophalen om nog maar break-even te zijn), nochtans zetten de twee hoofdactrices hier elk wel een sterke rol neer.


© Universal Benelux

En ook al is dit eigenlijk wel voornamelijk de film van Ronan, levert Robbie misschien wel de betere prestatie ook al heeft ze veel minder screentime dan Ronan (en ik vermoed dat velen zullen verbaasd zijn over hoe weinig Robbie in de film voorkomt). Er is een duidelijk verlangen om haar neef te eren en een zusterlijke band met haar te vormen, net zoals er jaloezie heerst. Hoe groots de film ook lijkt op een visueel niveau, de impact die Ronan en Robbie op de film brengen is onmiskenbaar, en de scène waarin de twee voor het eerst op het scherm staan, is meesterlijk in al zijn nuances.

Op de DVD en Blu-ray die woensdag 10 juli 2019 uitgebracht wordt staat geen audio-commentaar van de regisseur, wel een paar making of filmpjes en wat achtergrond over deze karakters.

rating

Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 8 juli 2019

*** Mary Queen of Scots trailer ***

4 Comments

 1. Jaylee

  Margot Robbie ziet er scary uit :o

  Reply
 2. Kenneth

  Een oscarfilm, dat zie je zo.

  Reply
 3. Kos

  Een kostuumfilm met ballen … nu ja, het vrouwelijk equivalent ervan 🙂

  Reply
 4. Dwarrel

  Is een film die ik wil zien, wel spijtig dat ze wat hebben afgeweken van wat uiteindelijk echt is gebeurd.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *