Beast (2017) ***½ DVD review

Geduldig heeft Michael Pearce na zijn filmstudies gewacht tot hij een geschikt onderwerp vond voor zijn debuutfilm. Inspiratie vond hij uiteindelijk in psychopaat Edward Paisnel, bijgenaamd ‘The Beast of Jersey’, die tussen 1960 en 1971 op het Britse kanaaleiland bij mensen inbrak en kinderen kidnapte. Paisnels vrouw Joan beweerde bij de arrestatie van haar man van niks te weten. Pearce vond dit gegeven zo interessant – is het waar dat je niet doorhebt dat je partner er een dubbelleven op nahoudt? – dat hij het meenam voor zijn debuut Beast (2017) (in Franktijk bekend onder de naam Jersey Affair). Het levert een spannende psychologische thriller op met een fenomenale Jessie Buckley in de hoofdrol.

Korte inhoud: Moll (Buckley) is een volwassen vrouw die nog bij haar ouders op Jersey woont. Haar vader is dementerend en mag niet alleen gelaten worden, haar moeder (Geraldine James) is een dominante vrouw die Moll graag onder de knoet houdt. Als Molls zus Polly (Shannon Tarbet) op Molls verjaardagsfeestje aankondigt dat ze een tweeling verwacht en daardoor met alle aandacht gaat lopen, is voor Moll de maat vol.

Ze vlucht van het feestje weg en trekt naar The Wipeout, de enige nachtclub die Jersey rijk is. Daar ontmoet ze Leigh (Charley Palmer Rothwell), maar wanneer die al te handtastelijk wordt, slaat Moll in paniek. Gelukkig is daar net op tijd de mysterieuze stroper Pascal Renouf (Johnny Flynn) die Moll veilig terug thuisbrengt. Daar wacht een boze moeder die Moll liever niet ziet aanpappen met Renouf.

Renouf is een outsider in het dorp, een einzelganger die buiten de hechte gemeenschap valt. Moll is onmiddellijk aangetrokken door het mysterie dat rond Renouf hangt, maar tegelijkertijd wordt ze langs alle kanten gewaarschuwd. Op het eiland is immers een moordenaar actief die het gemunt heeft op jonge vrouwen. En omdat niemand Renouf echt goed kent, is de zonderling een van de hoofdverdachten.

Als er één reden is, waarom je Beast moet kijken, laat het dan Jessie Buckley zijn. De roodharige Ierse actrice die in de BBC-reeks “War and Peace” speelde, speelt Moll op voortreffelijke wijze. Van subtiel klein tot groots emotioneel, Buckley trekt in Beast alle registers open. Moll is een personage dat je denkt te kennen, maar waar de uitdrukking ‘stille waters, diepe gronden’ voor lijkt uitgevonden te zijn. Er wordt gehint naar iets uit Molls verleden waardoor ze geen engeltje blijkt te zijn, maar tegelijk speelt Buckley Moll zo overtuigend onschuldig dat je haar zelfs een moord zou doen vergeven.

Daartegenover staat Johnny Flynn als de mysterieuze Pascal Renouf die zijn zinnen heeft gezet op Moll. Ook Flynn kwijt zich uitstekend van zijn taak en geeft zijn personage niet alleen het nodige mysterie maar ook sympathie mee. Michael Pearce blijkt een regisseur te zijn die het beste uit zijn acteurs naar boven kan halen, want eigenlijk valt er op de vertolkingen van de cast helemaal niks aan te merken.


© Lionsgate

Naast de uitstekende cast vallen ook de mooie beelden van Jersey op. De regisseur is zelf van het eiland afkomstig en kent dus alle mooie plekjes die Jersey rijk is. Weidse beelden van stranden en kliffen wisselen af met ondoordringbaar bos en hei. De ongetemde diversheid van de natuur waarin Renouf en Moll zich voortbewegen draagt bij tot het mysterie. Renouf lijkt alle geheime plekjes te kennen, dan kan hij toch niet anders dan de moordenaar zijn?

Michael Pearce schreef ook zelf het scenario dat niet alleen elementen van een psychologische thriller in zich heeft, maar ook een diepgaande karakterstudie is van een vrouw die worstelt met het loskomen van haar moeder. Wanneer de 27-jarige Moll reeds in de eerste minuten van de film door haar moeder op de vingers wordt getikt wanneer ze niet toonvast zingt in het lokale kerkkoor, zijn de verhoudingen meteen duidelijk. De weidsheid van het decor van Jersey staat in schril contract met de verstikkende sfeer die er hangt.

Want meer nog dan over de zoektocht naar een moordenaar gaat Beast over de zoektocht van Moll naar haar eigen identiteit. Daarbij komt steeds meer de vraag naar boven, of de titel wel op Pascal Renouf slaat, of schuilt het beest misschien eerder in Moll zelf? Het resultaat is een psychologische thriller die speelt met de verwachtingen van de kijker. Laten we hopen dat we van Michael Pearce en Jessie Buckley nog veel zullen horen.

Beast is sinds verkrijgbaar op DVD.


Review Beast (2017)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** Beast trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *