Het zag er even niet goed uit voor All the Money in the World (2017), de film die regisseur Ridley Scott zijn EERSTE OSCAR moest opleveren … voor zolang Christopher Nolan er niet mee ging lopen voor Dunkirk (2017) (ook een regisseur met heel wat nominaties en nog geen enkele keer gewonnen). Maar beide regisseurs verloren uiteindelijk van Guillermo del Toro.
Toen de Kevin Spacey bom ontplofte, had Ridley geen andere keus om al de scènes met Spacey te reshooten. De #MeToo orkaan van 2017 maakt geen onderscheid tussen flirterig gedrag, ongewenste intieme handelingen of pedofilie en brutale verkrachting. Elke acteur, producer, regisseur met een zekere aanzien, die ook maar een beetje werd verbonden aan ongewenst gedrag, werd postuum veroordeeld via sociale media. Hoezeer Spacey misschien wel een voortreffelijke rol had moest Ridley het zekere voor het onzekere nemen wou hij zijn kansen voor een Oscar niet om zeep helpen. Want daar was het om te doen, en niet zozeer “uit respect voor de slachtoffers van Spacey”. Spacey is tot op heden nog niet veroordeeld, wel publiekelijk aan de schandpaal genageld.
Korte inhoud: All the Money in the World vertelt het waargebeurde verhaal van de ontvoering van de rebelse tiener John Paul Getty lll (Charlie Plummer). In 1973 wordt John Paul Getty lll, de kleinzoon van de miljardair en oliemagnaat John Paul Getty (Christopher Plummer), in Rome ontvoerd. De rijke oliemagnaat weigert vervolgens de grote som losgeld die de kidnappers eisen te betalen, waardoor de moeder van de tiener Gail Harris (Michelle Williams) er alles aan moet doen om het geld op tijd bij elkaar te krijgen en doet beroep op Getty’s veiligheidsman Fletcher Chase (Mark Wahlberg).
Ik had de eerste trailer van de film al gezien en ook al kwam Spacey pas op het einde in beeld, vond ik zijn vertolking wel interessant. De trailer sprak me ook een stuk meer aan dan de nieuwe trailer, die het klaarblijkelijk over een totaal andere boeg wil gooien in een meer actiefilm-achtige spirit, met snelle cuts en heel wat geluids-effecten. Zou wel een leuk extraatje zijn op de Blu-ray om de twee versies eens naast elkaar te zien, de ene met Spacey en de nieuwe met Christopher Plummer, ook al zal Sony dit nooit laten gebeuren.
Dit is de tweede keer in de carrière van Scott dat hij een acteur heeft moeten vervangen tijdens een productie. De vorige keer was met Gladiator (2000) waar hij de overleden Oliver Reed heeft moeten vervangen. Ook al kwamen er geen visuele effecten aan te pas maar werd gewoon alles opnieuw opgenomen. Reshoots die 8 dagen duurden en zomaar eventjes 10 miljoen dollar hebben gekost op een productiebudget van 40 miljoen. Maar niemand twijfelt er aan dat deze film wel meer dan 100 miljoen zal opbrengen.
Het is een Ridley Scott film dus over twee zaken moet je al niet meer twijfelen (1) de setdesign en fotografie zijn verfijnd tot in de kleinste details en (2) de vertolkingen zijn van een hoog niveau. En deze twee zaken zijn echt een rode draad doorheen het oeuvre van Scott. Het enige puntje van kritiek is dat Ridley niet altijd even kritisch is over het verhaal. De film is gebaseerd op het boek van John Pearson en in een scenario gegoten door David Scarpa, en ook al denk ik dat je geen betere film kunt maken gebaseerd op de waar gebeurde elementen, had ik misschien liever iets meer fictie willen zien. De film duurt 132 minuten en er gebeurt in feite bitter weinig.
© Remain In Light Home Entertainment
Tevens ben ik niet overtuigd door de Kevin Spacey wissel. De reshoots met Christopher Plummer voelen niet altijd even overtuigend aan, vooral de scène in Saoudi-Arabië. Weet je wie ze misschien beter hadden gewisseld in deze film? Marky Mark! Met alle respect voor Wahlberg die wat mij betreft nog steeds een sterke karakter-acteur kan zijn, maar hier speelt hij gewoon zichzelf en compleet afgesloten van de rest van de cast. Er is geen connectie met Michelle Williams en bij momenten heb je het gevoel dat hij zelf geen deel uitmaakt van het verhaal. De enige twee acteurs die deze film eigenlijk nog de moeite maken is Michelle Williams, die hier wederom een sterke rol neerzet als de moeder die alles over heeft voor haar zoon ook al is het een ettertje. En daarnaast is er de vertolking van de Franse acteur Romain Duris die hier feilloos een Italiaanse schurk neerzet. Een Fransman die een Italiaan speelt en Engels probeert te spreken. Russell Crowe kon zelfs nog geen overtuigend Engels accent nadoen in The Mummy (2017) en hij is Engelstalig!
Op 27 december 2017 is All the Money in the World bij ons uitgekomen. Het is zonder twijfel een kanshebber om een paar Oscar beelden in de wacht te sleepen, maar de concurrentie is groot en de film maakte zelf eigenlijk niet zo heel veel indruk bij het publiek. De film werd 5 dagen geleden uitgebracht in de States in meer dan 2000 zalen en bracht nog geen 9 miljoen dollar op, en dat is te weinig voor een film die 40 miljoen dollar + 10 miljoen in reshoots heeft gekost en zowat 100 miljoen moet opbrengen voor nog maar een break-even. Sony hoopt nu op wat Oscar-buzz.
Beoordeling: 3 / 5
Recensie door Dave op 19 mei 2018
*** All the Money in the World trailer ***
Dat ze Kevin Spacey nu ook hebben ontslaan op House of Cards is eigenlijk lachwekkend. En daarbij ook nog eens het aantal episodes verminderd van 13 naar 8, wie zal dit seizoen uberhaupt nog willen zien?