Het Watergateschandaal uit 1972 is een van de pijnlijkste politieke episodes uit de Amerikaanse geschiedenis. Het leidde uiteindelijk tot het aftreden van de republikeinse president Nixon in 1974 nadat bekend raakte dat deze betrokken was bij de inbraak in het hoofdkwartier van de democraten in het Watergategebouw. Talloze films zijn er al gemaakt over het schandaal, gaande van All the Predident’s Men van Alan J. Pakula in 1976 tot meer recenter The Post van Steven Spielberg. Je zou denken dat de Watergate-affaire nu wel voldoende belicht is, maar nu verschijnt The Secret Man (2017) (in de USA uitgebracht als Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House), die bewijst dat er nog degelijke films over het onderwerp gemaakt kunnen worden zonder in herhaling te vallen.
Korte inhoud: Mark Felt (Liam Neeson) was onderdirecteur van de FBI ten tijde van het presidentschap van Richard Nixon begin jaren ’70. Wanneer de grote baas van de FBI J. Edgar Hoover sterft nadat hij de FBI meer dan vijftig jaar geleid heeft, wordt niet Felt, maar buitenstaander L. Patrick Gray (Marton Csokas) de nieuwe directeur. De ronde gaat dat Gray meer in de pas zal lopen dan Felt.
Dat blijkt al snel wanneer de eerste politieke schandalen aan het licht komen maar meteen in de doofpot worden gestoken. Als bekendraakt dat vijf personen hebben ingebroken in het hoofdkwartier van de democratische partij, wil Felt meteen een diepgaand onderzoek opstarten. Dat blijkt niet simpel want Felt wordt teruggefloten door zijn eigen directeur en het Witte Huis.
Felt krijgt steeds meer last van zijn geweten en ondanks zijn liefde voor ‘the bureau’ spreekt hij in het geheim af met journalist Sandy Smith (Bruce Greenwood). Geheime informatie komt zo in de media, waarna het politieke gesjoemel in de openbaarheid komt. De anonieme informant van de pers krijgt de naam ‘Deep Throat’, maar pas dertig jaar later komt aan het licht dat Deep Throat niemand minder dan Mark Felt is.
Hoewel in onze contreien het Watergateschandaal iets minder invloed heeft gehad op de geschiedenis, is het gegeven hier – ook vanwege de vele films over het onderwerp – toch niet geheel onbekend. De naam Mark Felt is misschien niet echt bekend, maar ‘Deep Throat’ moet toch een belletje doen rinkelen. Anders dan in bv. All The President’s Men of The Post waarin de affaire wordt bekeken vanuit het standpunt van de journalisten, krijgen we hier een beeld vanuit het standpunt van de FBI zelf en dat laat een andere dimensie zien.
Regisseur Peter Landesman (Parkland, Concussion) kiest voor zijn derde film bewust voor een donker en kil kleurenpalet. In deze film is geen plaats voor vrolijkheid, het serieuze onderwerp wordt extra in de verf gezet door de serieuze kleuren. Zelfs privé is de personages geen geluk gegund, Felt en zijn vrouw Audrey (Diane Lane) zijn al meer dan een jaar op zoek naar hun dochter Joan (Maika Monroe) die van huis is weggelopen en dat weegt zwaar op hun huwelijk.
Landesman schreef zelf het scenario dat hij baseerde op een boek van Mark Felt en John D. O’Connor. Het zal wellicht niet verbazen dat dit een film is met weinig actie en heel veel dialoog. Vergaderingen, persconferenties, meetings, geheime afspraakjes, interviews… er wordt wat afgebabbeld in The Secret Man. Gelukkig weet Landesman het boeiend te houden en gaat de film nergens vervelen.
© 2017 Remain In Light Home Entertainment
Liam Neeson is een acteur die altijd overtuigt en zijn indringende blik gecombineerd met grijze haardos past uitstekend bij het personage. Je ziet hoe moeilijk Felt het heeft om zijn liefde voor de FBI opzij te schuiven voor het grotere Amerikaanse belang. Neeson weet deze innerlijke strijd heel goed weer te geven.
De cast bestaat verder uit een keure aan mannelijk Hollywood. Naast Neeson zien we ook nog Tom Sizemore, Tony Goldwyn, Bruce Greenwood, Noah Wyle, Michael C. Hall, Martin Csokas, Josh Lucas of Ike Barinholtz. Voor een kleinschalige film als deze, is dit een behoorlijk indrukwekkende cast. Vrouwen spelen slechts een bijrol in The Secret Man enkel Diane Lane krijgt enkele scènes en knipper met je ogen en je mist Kate Walsh.
Ook al speelt de film zich af in 1972, de gebeurtenissen hebben nog steeds relevantie voor de huidige samenleving. Het is niet echt moeilijk om het toenmalige politieke klimaat te vergelijken met het bewind van de huidige Amerikaanse president. De dvd van The Secret Man is reeds verkrijgbaar. Helaas geen extra’s, en dat is met een onderwerp als dit jammer want hier moet toch heel veel materiaal over te vinden zijn.
Beoordeling: 3 / 5
Recensie door Karen op 7 mei 2018
*** The Secret Man trailer ***
Ik ben wel een sucker voor dit soort waargebeurde verhalen, zeker als er een originele insteek wordt gevonden.