De Smurfen en het Verloren Dorp (2017) **½ Blu-ray review

De Smurfen. Veel introductie is er niet nodig om deze blauwe wezentjes met witte muts voor te stellen. Zeker niet in België want de Smurfen zijn een van de belangrijkste exportproducten van ons land. In 1958 liet tekenaar Peyo de Smurfen een eerste keer opdraven in een verhaal van Johan en Pirrewiet en sindsdien is er geen ontsnappen meer aan de blauwe wezentjes. Ontelbare strips, tekenfilms en een populaire tekenfilmserie later, is Smurfs: The Lost Village (2017) de derde animatiefilm rond de Smurfen.

smurfs_the_lost_village_2017_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Het Smurfendorp ontwaakt voor een nieuwe dag in het idyllische paradijsje van de blauwe wezentjes. Bakkersmurf vliegt meteen in de keuken, Moppersmurf zit te zeuren op zijn bankje, Nieuwsgierige Smurf steekt overal zijn neus in, Karatesmurf oefent zijn bewegingen en Saxofoonsmurf speelt een deuntje. Dit onder goedkeurend oog van Grote Smurf, de leider van de Smurfen die een oogje in het zeil houdt.

Brilsmurf heeft echter een nieuwe uitvinding gemaakt die het mogelijk maakt om meteen het grote talent van een smurf te meten. Potige Smurf is proefkonijn en zijn grote gave blijkt zijn kracht te zijn. Bij Smurfin slaat de machine echter tilt. Smurfin is immers geen echte smurf maar werd door tovenaar Gargamel gemaakt uit een blok klei met het doel hem te leiden naar Smurfendorp. Smurfin belandt in een identiteitscrisis en dwaalt radeloos door het bos.

Daar vindt ze een muts, gelijkaardig aan die van haar maar toch anders. In het struikgewas ontdekt ze een blauw wezen zoals zichzelf dat echter meteen op de vlucht slaat. Even later wordt Smurfin gevangen genomen door Gargamel en zijn kat Azrael die door een toversprook te weten komen dat er nog een Smurfendorp bestaat in het verboden bos. Klungelsmurf, Brilsmurf en Potige Smurf besluiten Smurfin te redden en samen met haar op zoek te gaan naar het dorp om de inwoners te waarschuwen voor Gargamel.

Het verhaaltje van De Smurfen en het verloren dorp is even simpel en verrassend als dat van de animatiereeks of strips of een aflevering van F.C. De Kampioenen. Er gebeurt iets in het Smurfendorp waardoor de Smurfen het pad kruisen van Gargamel die vervolgens verwoed maar onsuccesvol jacht op de Smurfen maakt. Verwacht dus geen ingewikkelde verhaallijnen met veel nevenplots. De Smurfen is wat het is en dat is rechttoe-rechtaan behoorlijk voorspelbaar familie-entertainment.

En dat is het grote verschil met de twee vorige films rond de Smurfen. Was de eerste film nog min of meer een succesje, dan was The Smurfs 2 een dikke flop. Het volledig digitale De Smurfen en het verloren dorp heeft dan ook niks te maken met de vorige twee Smurfenfilms die een combinatie waren van CGI en live action. Raja Gosnell werd aan de kant geschoven en vervangen door regisseur Kelly Ashbury die eerder Shrek 2 en Gnomeo & Juliet regisseerde. Ook de stemacteurs mochten opkrassen en er werd begonnen met een totaal schone lei.

smurfs_the_lost_village_2017_blu-ray_pic01.jpgsmurfs_the_lost_village_2017_blu-ray_pic02.jpgsmurfs_the_lost_village_2017_blu-ray_pic03.jpg
© 2017 Columbia Pictures Industries, Sony Pictures Animation & LSC Film Corp. All Rights Reserved.

En dat heeft resultaat opgeleverd want ondanks het gehalveerde budget is deze Smurfenfilm de beste van de drie en komt de traditie van de populaire kinderreeks weer voorzichtig in het zicht. Er zit weer humor in de Smurfen, ook aan de volwassenen wordt gedacht met dubbele bodems en een paar taalgrapjes, maar bovenal zullen de jongsten kunnen genieten van een amusante animatiefilm met veel vaart en met enthousiasme gemaakt.

De stemmetjes worden in deze film ingesproken door o.a. Demi Lovato (Smurfin), Joe Manganiello (Potige Smurf), Jack McBrayer (Klungelsmurf), Danny Pudi (Brilsmurf), Rainn Wilson (Gargamel), Frank Welker (Azrael) en Mandy Patinkin (Grote Smurf). Cameo’s zijn er voor Julia Roberts, Michelle Rodriguez, Gabriel Iglesias, Jeff Dunham en Gordon Ramsay.

Met Demi Lovato in de stemmencast kan er ook gezongen worden en soms lijkt De Smurfen en het verloren dorp wel een beetje op een musical waar van het ene liedje naar het andere wordt gewerkt. Maar dat zal de jongste kijkers worst wezen. Zij zullen van deze film kunnen genieten en zelfs de ouders zullen het deze keer niet zo erg vinden om nog nog eens een keertje naar De Smurfen te kijken.

Op de Blu-ray van De Smurfen en het verloren dorp vind je een heleboel extra’s. Zo word je door regisseur Kelly Ashbury rondgeleid achter de schermen van de film, ontmoet Demi Lovato Smurfin, kan je meedansen of bakken met de Smurfen, leer je hoe je je nagels kan ‘versmurfen’ of vind je de videoclip van I’m a Lady van Meghan Trainor.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 9 september 2017


*** De Smurfen en het Verloren Dorp trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *