“Medici: Masters of Florence” (2016) is een achtdelige Brits-Italiaanse co-productie over de geschiedenis van de familie Medici, die in de vijftiende eeuw over de republiek Firenze heerste. De Medici’s waren een bankiersfamilie die door hun rijkdom enorme macht had in Firenze en omstreken. Hoewel de serie gebaseerd is op waargebeurde feiten, nemen de makers het niet al te nauw met de geschiedenis. Toch is deze televisieserie een aangenaam kijkstuk geworden.
Korte inhoud: Na de plotse dood van hun vader Giovanni De Medici (Dustin Hoffman) moeten Cosimo (Richard Madden) en Lorenzo De Medici (Stuart Martin) de leiding van het imperium van de invloedrijke familie overnemen. Het is vooral Cosimo die door hun vader werd klaargestoomd als zijn opvolger, hoewel Cosimo liever kunstenaar was geworden en meer interesse heeft voor architectuur dan voor financiën.
Wanneer blijkt dat Giovanni werd vergiftigd start Cosimo in het geheim een onderzoek naar de moordenaar van zijn vader. De verdenking valt al gauw op Rinaldo Albizzi (Lex Shrapnel), de vijand van Cosimo die geen gelegenheid onbenut laat om Cosimo in een slecht daglicht te plaatsen. Zo probeert Albizzi Cosimo meermaals uit de Signoria te stemmen, het hoogste politieke orgaan van Firenze.
Ondertussen heeft Cosimo ook andere katjes te geselen. Hij probeert immers al jaren de koepel van de Dom van Firenze af te maken en net wanneer hij samen met architect Brunelleschi (Alessandro Prezioso) een oplossing heeft gevonden, breekt de pest uit. De familie De Medici verlaat in alle haast de stad en wanneer ze terugkomen treffen ze een stad aan die gevangen is door de dood en in handen is van de tirannieke Albizzi.
“Medici: Master of Florence” is een serie die in het spoor van series als “Rome” of “Spartacus” in de geschiedenis van Italië duikt. Anders dan deze series doet Medici dit niet met een overdaad aan geweld en seks. Op een occasionele blote borst en enkele druppels bloed nagekomen zit er zelfs verrassend weinig seks en geweld in deze serie. Voor sommige kijkers zal dit als een verademing komen want de afgelopen jaren vlogen de afgerukte ledematen en expliciete seksscènes nogal erg in het rond…
In deze serie worden vetes en ruzies niet uitgevochten op het slagveld maar wordt er volop gekonkelfoesd en complotten gesmeed achter elkaars rug en is het wapen van het woord en de rede het krachtigst. Er wordt dus behoorlijk wat gepraat in deze serie en de actie is hier aan ondergeschikt. Er wordt veel gereisd, naar Venetië, Rome, Sienna of Milaan en wijdse shots van prachtige Italiaanse landschappen wisselen elkaar af met scènes in wereldberoemde architectorale Italiaanse hoogstandjes (zoals bv. het Pantheon in Rome).
Het niveau van de afleveringen wisselt nogal. Sommige afleveringen zijn meeslepend en boeiend van de eerste tot de laatste seconde, in andere afleveringen gebeurt er niet zoveel en wordt er vooral gebabbeld. Vooral de eerste afleveringen moet je even doorbijten. Gelukkig ziet de serie er visueel dus heel knap uit. De decors en kostuums zijn prachtig en er zijn ergere dingen om naar te kijken dan het wondermooie Firenze.
In de cast merken we enkele bekende acteurs op, zoals Dustin Hoffman als pater familias van de familie Medici die er in de eerste minuten al het loodje bij neerlegt, maar nog opduikt in verschillende flashbacks. De hoofdrol wordt gespeeld door Richard Madden die we vooral kennen als Rob Stark uit “Game of Thrones”. Met zijn staalharde blauwe ogen en ietwat norse blik weet Madden de twijfel en onzekerheid van Cosimo de Medici behoorlijk goed te vangen.
Verder springt vooral Annabel Scholey eruit die als Contessina De Medici grotendeels in de schaduw van haar man Cosimo staat, maar in de loop van de serie toont dat ook zij haar mannetje kan staan in de harde renaissance. Veteraan Brian Cox kruipt in de huid van Guadagni, de voorzitter van de Signoria. Verder bestaat de cast vooral uit Italiaanse acteurs.
© 2016 Dutch Filmworks
De muziek is gecomponeerd door Paolo Buonvino die het bombastische van Hanz Zimmer weet te combineren met het strijkwerk van een James Newton Howard. Voor de titelsong Renaissance wist Buonvino zangeres Skin van Skunk Anansie te strikken die met haar kenmerkende stem zorgt voor een mooi, meeslepend nummer. De schrijver van de serie is Frank Spotnitz die in een ver verleden ook aan “The X-Files” meewerkte.
Cosimo De Medici was een van de belangrijkste figuren van de Italiaanse renaissance, een intellectueel man en begenadigd politicus die zich liet omringen door filosofen, kunstenaars of schrijvers. Een ideaal persoon om een televisieserie aan op te hangen dus. Helaas wordt er door de makers soms iets te veel de nadruk gelegd op het soapgehalte van het leven van Cosimo De Medici (zijn gearrangeerde huwelijk, verschillende familieruzies…) waardoor het historische belang van Cosimo iets minder naar voren komt.
Toch is “Medici: Masters of Florence” een visueel knappe serie over een interessante periode uit de (Italiaanse) geschiedenis. Een tweede seizoen met o.a. Sean Bean zou al in de maak zijn. De serie was in januari 2017 te zien op één, de blu ray is sinds kort verkrijgbaar. Hierop helaas geen extra’s.
Beoordeling: 3.5 / 5
Recensie door Karen op 11 juli 2017
*** Medici: Masters of Florence trailer ***
Goede serie maar ik ben zelf Italiaan en wanneer ze een Italiaanse naam moeten uitspreken moet ik toch telkens weer gaan schaterlachen. Hebben ze dan echt geen enkele Italiaan op de set wiens moedertaal Italiaans is??