The Strain (2014) ***½ seizoen 1 op Blu-ray

Een serie die jullie gezien moeten hebben is “The Strain” van het horror-genie Guillermo del Toro. We worden bedolven onder de series en films over vampieren, maar deze serie lijkt het vampirisme wel op een compleet andere manier in te vullen, en het resultaat is geweldig.

the_strain_2014_poster.jpg

Korte inhoud: The Strain vertelt het verhaal van dr. Efraim GoodWeather (Corey Stoll), het hoofd van het ‘Center for Disease Control’ (CDC) in New York. Hij en zijn team worden opgeroepen om een mysterieuze virale uitbraak te onderzoeken, die kenmerken vertoont van een oude en kwaad stam van vampirisme. Mocht de stam zich uitzetten, zouden Efraim, zijn team, en alledaagse New Yorkers, oorlog voeren voor het behoud van de mensheid.

Het verhaal begint met een 753 vliegtuig afkomstig uit Berlijn die op het vliegveld van JFK landt en roerloos op de tarmac blijft staan. Zowel de piloten als de passagiers geven geen teken van leven, geen geluid, rolgordijntjes naar benden, niets van binnenuit. De cavalerie komt in drommen; SWAT, Homeland Security, CIA, NSA en de FBI; iedereen wordt geroepen en een ieder wil het fijne van de situatie kennen. Maar ook de mensen van CDC willen hun aanwezigheid laten voelen. Dr. Goodweather en zijn assistente Nora Martinez (Mia Maestro) zijn de eerste die het vliegtuig kunnen betreden, en zien wat ze al hadden kunnen vermoeden: een vliegtuig vol met doden. Maar wat ze niet hadden verwacht, was om toch een paar overlevenden aan te treffen. Van de 210 mensen in het vliegtuig zijn vier nog in leven. Ze vinden ook een residu van een biologische substantie. Wat ze zullen aantreffen is een dodelijke virus, die zich heeft verspreid in het vliegtuig en nu de stad dreigen onveilig te maken.

Het script voor de serie komt van del Toro en Chuck Hogan (The Town), die er in het prille begin een aantal boeken over schreven die later vertaald werden naar een 4-delige comic editie van David Lapham en Mike Huddleston. Als we de geruchten zouden geloven zouden de speciale effecten van de vreemde wezens zowat een half miljoen dollar hebben gekost. Iet wat me niet verbaast komende van Guillermo. Het heeft hem in ieder geval maar liefst 8 jaar gekost om het project eindelijk gefinancierd te krijgen. De gesprekken werden in 2006 met Fox afgesprongen nadat deze blijkbaar van het script een komedie wilden maken.


the strain,guillermo del toro,Chuck Hogan,David Lapham,Mike Huddleston,Corey Stoll,Mia Maestro,Sean Astin,David Bradleythe_strain_comic_pic02.jpgthe_strain_comic_pic03.jpgthe_strain_comic_pic04.jpg

Er zijn heel wat nieuwe gezichten in deze serie, maar ook een aantal bekende koppen, zoals ex-Hobbit en Goonie Sean Astin en Harry Potter acteur David Bradley. Benieuwd wanneer ze deze serie bij ons zullen uitzenden, maar gelukkig bestaat er zoiets als internet.

Het acteerwerk in deze serie valt best mee. Corey Stoll in het bijzonder zet hier een geweldige vertolking neer, ook al is het even wennen aan zijn haardos (cf. House of Cards). Ook de Game of Thrones David Bradley zet een geweldig vertolking neer. Bij de nevenrollen is het acteerwerk soms tenenkrullend. Maar zoals ik al zei in de intro, de grootste sterkte van deze serie is de manier hoe ze het concept van vampieren heruitvinden, zonder de mythologie met de voeten te treden. Voorbij zijn de seksueel getinte scènes waarbij de vampier zijn slagtanden in de hals zet van jonge maagden, nu hebben we monsters die hun gruwelijke aanhangsel in de strot van hun slachtoffers duwen. En met iemand als Del Toro achter de camera weet je dat de gruwelijk ook perfect in beeld zal komen. Realisme is echter niet zijn grootste zorg en zo gebeuren wel eens zaken – los van het vampirisme – waar je achteraf van denkt dat zoiets gewoon niet logisch is. Het is niet bepaald een serie die overladen zal worden met Emmy’s, maar ontspannend is het ongetwijfeld.


the_strain_2014_pic01.jpgthe_strain_2014_pic02.jpgthe_strain_2014_pic03.jpg
the_strain_2014_pic04.jpgthe_strain_2014_pic05.jpgthe_strain_2014_pic06.jpg
© Twentieth Century Fox Home Entertainment

Op de Blu-ray vinden jullie heel wat extraatjes, bloopers en making of filmpjes. Het eerste seizoen telt 13 afleveringen en staat op 3 Blu-ray schijven. Ondertussen is ook het tweede seizoen afgerond en zijn ze begonnen met seizoen 3. Let wel, dit is een horrorserie voor volwassen en niet echt bestemd voor de allerjongsten.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 3 november 2015

 


*** The Strain trailer ***

6 Comments

 1. Reinbo

  Ik zit een beetje met gemengde gevoelens, vond het acteerwerk niet bepaald goed, los van de hoofdacteurs. Ik vind het ook spijtig dat de serie niet realistischer aanvoelt. Alsof iemand van de CDC een bonkend hart waar vleesetende wormen uit kruipen zomaar gaat oprapen om het van dichtbij te analyseren. Dat zijn zo van die dingen die erover zijn. Maar ja, de stempel van Guillermo zit er wel in.

  Reply
 2. gitte

  Toegegeven, de serie verveelt niet. Heb de serie in één ruk uitgezien.

  Reply
 3. Vince

  Ik vond dat de film veel weg had van Blade II (ook al van Del Toro), geen klassieke vampieren dus. de serie volgt de comics wel niet op de voet en gaat nogal snel door de intrige naar mijn gevoel. Maar heb er toch van genoten.

  Reply
 4. Giant Guppie

  De laatste drie afleveringen waren toch wel erg sterk. Op naar seizoen 2.

  Reply
 5. Dominique

  Goeie gore, knappe effects en sterke bad-ass slechteriken, wat wil je nog meer?

  Reply
 6. David

  De serie was te zien op 2BE begin van het jaar

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *