Een paar dagen geleden hebben Bandai Namco Entertainment Saint Seiya: Soldiers Soul (2015) eindelijk uitgebracht op Playstation 3 en Playstation 4, een fighting game gebaseerd op de Saint Seya manga, puur jeugdsentiment voor diegene die geboren zijn begin jaren 80 en opgegroeid zijn met de Club Dorothée op woensdagnamiddag op de Franse zender TF1. Toen was het nog bekend onder de Franse titel Les Chevaliers du Zodiaque. Het verhaal en de achtergrond kennen is dus wel een beetje van een vereiste, want iemand die nog nooit van Saint Seiya heeft gehoord, zal hopeloos verloren zijn in Story mode. De makers skippen wel heel veel verhaal-elementen, om zo snel mogelijk bij de gevechten te komen.
Het verhaal is losjes gebaseerd op personages uit de Griekse mythologie. centraal in het verhaal staat godin Athena als beschermgodin van de aarde omringd door haar trouwe Saints of Knights. Deze ridders worden elk beschermd door een sterrenteken en dragen hierbij een bijhorende bronzen harnas of cloth, die ook een weerspiegeling is van hun status. Ze hebben een bovennatuurlijke kracht door jarenlange training, maar ook door de geheime kennis van hun eigen kosmo-energie, beter bekend als het zevende zintuig. Alle Saints van Athena leven op één centrale plaats, het heiligdom (Sanctuary) van Athena.
We ontmoeten in de game verschillende ordes van ridders: Bronzen, Zilveren en Gouden Ridders. De 12 Gouden Ridders vertegenwoordigen de dierenriem. Andere goden hebben andere ridders rondom hen, zo heeft Odin de 7 krijgers van Asgard, en heeft Poseidon 7 Generalen die zijn leger leiden. Hades zijn ridders zijn de 108 geesten van de onderwereld, geleid door de 4 rechters van de onderwereld. Daarnaast wordt Hades nog bijgestaan door Pandora en twee mindere goden Hypnos en Thanatos. Er zijn dus heel wat strijdkrachten die het tegen mekaar kunnen opnemen. De hoofdrollen zijn en blijven de Bronzen ridders: Pegasus Seiya (rode ridder), Cygnus Hyoga (blauw-witte ridder), Dragon Shiryu (groene ridder), Andromeda Shun (roze ridder), Phoenix Ikki (rood-blauwe ridder, broer van Andromeda), Saori Kido (fysieke versie van de godin Athena). De zilveren ridders zijn Marine, die Seiya heeft opgeleid – en waarmee je de tutorial kan spelen, en Shaina, de eerste rivale van Seiya. Athena wordt in het begin van het game geraakt door een gouden pijl die enkel verwijderd kan worden door de Grote Paus van het tempel-complex. Daarvoor moeten de Bronzen Ridders zich wel een weg banen door de 12 tempels en de confrontatie aangaan met de 12 eigenaars, de Gouden Ridders.
Er zijn al heel wat Saint Seiya games op de markt gekomen. In 2011 was er Saint Seiya: Sanctuary Battle, en twee jaar later kwam Saint Seiya: Brave Soldiers, en nu heeft Ryo Mito Saint Seya: Soldiers Soul laten ontwikkelen, en eigenlijk verschillen deze drie games niet zo heel veel van mekaar en de toevoegingen zoals de Asgard verhaallijn en de introductie van de armure van Athena. Laat me duidelijk zijn, de game is verre van het niveau van een Witcher of Batman game. En dat is eigenlijk wel een beetje logisch, gezien de generatie voor wie dit spel bestemd is eigenlijk allemaal werkverplichtingen hebben en niet zo kritisch meer zijn op weinig innoverende visuals of het wat eentonige gameplay. De makers proberen zo dicht mogelijk aan te leunen bij de anime, en de Japanse stemmen helpen hierin wel een groot stuk – ook al hebben wij de serie in het Frans gezien.
© Bandai Namco
De enige echte verdienste van de game is dat ze deze keer de Asgard verhaallijn er aan toe hebben gevoegd, iets waar heel wat fans waarschijnlijk op zaten te wachten. We hebben dus vier hoofdstukken: the Sanctuary, Asgard, Poseïdon en uiteindelijk Hades. Het spel probeert iets meer narratie tussen de gevechten te steken in vergelijking met de voorgaande edities, maar we blijven toch wel een heel eind verwijderd van de inhoud van de anime. Verwacht dus geen flash-backs over bijvoorbeeld de karakters van Hades. Ook emotioneel komt de game nog niet aan de knieën van de anime. En hierbij speelt de muziek een grote rol, iets wat voor deze makers duidelijk van minder belang was.
Uiteindelijk is er ook nog een Soul of God hoofdstuk met de Goddelijke armures, maar in plaats van ook hier in te zetten op het effectieve verhaal uit de anime, beperkt het zich hoofdzakelijk tot een paar gevechten waarbij je drie “S” statussen moet halen om zo het ultieme gevecht aan te gaan.
© Bandai Namco
Kortom, als je de vorige twee games hebt gekocht, kan je voor de volledigheid ook dit game aanschaffen, maar besef dat het grotendeels toch niet zo heel veel verschilt van de vorige edities, en de leuke gedeeltes uit bijvoorbeeld Saint Seiya: Sanctuary Battle – met name de tussen-scènes waarin de helden zich een weg moesten banen doorheen een leger van manschappen – hebben ze er van tussenuit gelaten. Een ware schande als je het mij vraagt! Tevens vind ik de graphics bij momenten minder goed dan in de vorige edities, alsof de meest talentvolle makers van de vorige games zich op een ander werk hebben gestort en dit game hebben overgelaten aan nieuwkomers die de knepen van het vak nog moeten leren.
Voor wie nog nooit gehoord heeft van deze anime is dit misschien niet meteen een aanrader, en bestaan er op de markt heel wat andere fight-games waar de gameplay toch van een compleet ander en beter niveau zijn dan de beperkte combo’s die hier voorhanden zijn of met beter uitgewerkte arena’s waar je geen situatie kent waar je tegenstander zich plots compleet aan de andere kant van de arena staan. Die hard fans van de serie zullen dit sowieso kopen, wat ik hier ook moge schrijven. Mijn wens is dat de rechten naar iemand anders vloeien en dat er eens een echte reboot van Saint Seiya komt, volledig bestemd voor een hedendaags publiek. Hoe dan ook, Saint Seiya: Soldiers Soul is op 25 september 2015 verschenen op PlayStation 3, PlayStation 4 en op Steam.
Beoordeling: 3 / 5
Recensie door Alexander op 2 oktober 2015
*** Saint Seiya: Soldiers Soul trailer ***