2015 leek wel het jaar van de parodieën. Eerder moest James Bond er al aan geloven in Kingsman: The Secret Service (2014) en deze keer is het in American Ultra (2015) de beurt aan de sleeper agent zoals we die het best kennen onder de naam Jason Bourne. Maar waar Kingsmen een boeiende en entertainende prent was, verlies je in deze hyperkinetische American Ultra gaandeweg je aandacht en blijf je met een onvoldaan gevoel achter.
Korte inhoud: Mike Howell (Jesse Eisenberg) is een stoner die samen met zijn vriendin Phoebe Larson (Kristen Stewart) in het klein stadje Liman in West-Virginia woont. Samen zijn ze het perfecte koppel dat hun dagen doorbrengt met blowen, op de bank hangen en nog meer blowen. Om hun bestaan te bekostigen heeft Howell een baantje in een lokale supermarkt en verder gaat alles zijn gangetje. Howell doet ook geen moeite om te ontsnappen aan dit bestaan want hij heeft een panische angst om de stad te verlaten. Tot Larsons grote teleurstelling zit een reisje naar Hawaii er niet in, Howell panikeert in de toiletten van de luchthaven en ze moeten naar huis terugkeren.
Op een avond wordt Howell tijdens zijn shift in de supermarkt aangevallen door twee gewapende mannen. Tot zijn grote verbazing doodt hij de twee met militaire precisie met als enige wapen een lepel. Blijkt dat hij onderdeel is van een geheim CIA-experiment en dat hij getraind is als moordenaar. De CIA wil de afdeling echter opdoeken en dus heeft Adrian Yates (Topher Grace) zijn beste mannen op Howell afgestuurd om hem uit te schakelen. En als dat nog niet genoeg was, blijkt dat Larson Howells contactpersoon bij de CIA was.
De sterkte van American Ultra ligt in de prima vertolkingen van Jesse Eisenberg en Kristen Stewart, die eerder al een koppel speelden in Adventureland (2009). Beiden nemen hun rol en deze film niet al te serieus en hebben zichtbaar plezier in hun vertolkingen. Eisenberg is perfect gecast als de hopeloze stoner die compleet uit de lucht komt vallen als hij over bijzondere talenten blijkt te beschikken. Stewart weet dan weer de overgang van al even hopeloos stonerliefje tot harde geheim agent geloofwaardig te maken. Het plezier van de acteurs straalt af op de kijker.
In de bijrollen zien we Topher Grace als de jonge ambitieuze CIA-agent Adrian Yates. Yates is heel snel opgeklommen tot de top van de CIA en doet er alles aan om zijn postje te beschermen en nog hoger te geraken. Hij wordt gedwarsboomd door Victoria Lasseter (een strenge Connie Britton), de bezielster van het American Ultra-programma, die niet zomaar van zin is haar baby af te staan aan een jong broekje. John Leguizame mag zich dan weer volledig uitleven als Rose, de geflipte dealer van Howell.
Het grote minpunt van deze film is het scenario dat nogal onnozel en ongeloofwaardig overkomt en bovendien barst van de clichés. Natuurlijk is het niet de bedoeling van deze film om hoogstaande cinema te maken, maar de kijker mag ook niet de indruk hebben dat hij behandeld wordt als een alles slikkende consument. Een beetje meer aandacht aan het script en iedereen was gelukkig. Misschien veelbetekenend is dat het scenario werd geschreven door Max Landis, een man die naar eigen zeggen 70 panklare scenario’s in zijn schuif heeft liggen, maar er ook om bekend staat zijn scripts niet meer te herschrijven. Tot dusver haalde van zijn stapel scenario’s enkel Chronicle (2012) de schermen.
© Entertainment One
Er wordt in American Ultra niet gekeken op een emmertje meer of minder bloed en de actiescènes denderen in een razende vaart over het scherm. Regisseur Nima Nourizadeh kan actie mooi in beeld brengen en met je verstand op nul is dit geen verloren 1.5 uur van je leven. Maar American Ultra had een pak beter kunnen zijn met een degelijke scriptdokter. En dat smaakt toch vooral naar een gemiste kans. American Ultra is ondertussen uitgekomen op DVD en Blu-ray, zonder extraatjes.
Beoordeling: 2 / 5
Recensie door Karen op 10 februari 2016
***Related Post***
28/07/2015: Jesse Eisenberg is een grappige Jason Bourne in American Ultra
*** American Ultra trailer ***