Matthew Vaughn (Kick-Ass, X-Men: First Class) had de titel van zijn laatste film aangepast, The Secret Service was uiteindelijk een ietwat banale titel voor de adaptatie van de comic van Mark Millar & Dave Gibbons. Zijn nieuwe film heet nu Kingsman: The Secret Service (2014), en deze titel heeft al iets meer slagkracht, en tevens een betere verwijzing naar het bronmateriaal.
Korte inhoud: Gary (Taron Egerton), een jongeman wiens leven dreigt te ontsporen, vult zijn dagen door elke avond te zuipen met vrienden. Zijn oom Jack, een veteraan MI6 agent (Colin Firth), probeert hem te redden en zodoende niet te laten omgaan met de verkeerde mensen. Hij neemt hem onder zijn vleugels en traint hem in de kunst van spionage.
Matthew Vaughn zie ik een beetje als de Amerikaanse versie van Guy Ritchie en zijn in-your-face filmstijl blijft ons telkens weer verrassen. En hier begeeft hij zich op het terrein van James Bond, maar in plaats van al teveel de nostalgische toer op te gaan, steekt hij een beetje de draak met de spionage films en is het ook meer een actie-komedie dan een echte spionagethriller. Ook al maakt hij er geen pastiche van. Vaughn is net iets teveel verliefd op dit genre. Wat we voorgeschoteld krijgen is een gewiekst script, doorspekt met infantiele actie en heerlijke 007 verwijzingen. Bij momenten doet de plot wel wat denken aan Wanted (2008), ook al gebaseerd op werk van Mark Millar, over een gewone man in de straat die door een geheime organisatie wordt opgeleid tot een moordmachine. Maar in deze film zien we niet alleen een jonge snuiter die een echte spion wordt, maar tevens Colin Firth in één van zijn meest bloederige actierollen. Zo zit er een geniale scène in een kerk waar hij in een tweetal minuten tientalen mensen close-range de dood injaagt. De choreografie is werkelijk om van te smullen en veel is te danken aan het talent van stunt-coördinator Bradley James Allan.
Wederom zien we heel wat bekende koppen opduiken, zoals Michael Caine als de leider van de Kingsman organisatie, Mark Strong als de trainer en Mark Hamill in de rol van een professor. Samuel L. Jackson vertolkt de rol van de villain Valentine. Spijtig genoeg vond Jackson het een goed idee om zijn personage te laten lispelen. Hij had zich evengoed een gouden tand kunnen geven of een zwart lederen ooglapje. Gelukkig was er ook het Algeriaanse danstalent Sofia Boutella, een gevaarlijke bodyguard van Valentine met scherpe blades als voeten. Er zijn dan ook een aantal bijzonder knappe vecht-scènes in deze prent met deze vrouwelijke versie van Oddjob.
Dit is in ieder geval de film die Vaughn verkoos boven de regie van X-Men: Days of Future Past (2014). En dat is wat mij betreft ook de juiste keuze. Je kunt je als filmmaker maar best distantiëren van het eentonige X-Men universum. Hij heeft een uitstekende prequel gemaakt met X-Men: First Class (2011) en hoeft daar niets meer aan toe te voegen. Days of Future Past vond ik zelfs ook niet meteen de film van het jaar. Toch was ik niet geheel verzot op deze Kingsman: The Secret Serviceen had ik er wel wat meer van verwacht. Het mocht wat mij betreft iets minder cartoony (personages die doormidden worden gesneden zonder een druppel bloed, exploderende hoofden met paars vuurwerk, …) zijn en het tweede deel van de film verliest een beetje zijn kracht. Anderzijds is de mix tussen de old James Bond glamour met zijn klassieke muziekscore en het leven in de Britse achterbuurten van Londen met zijn hedendaagse popmuziek en retro jaren ’80 muziek best wel leutig.
© Twentieth Century Fox Home Entertainment
Toch wel vreemd dat ze deze prent in het najaar hebben uitgebracht, een periode die normaal bestemd is voor de Oscar-waardige vehikels. Dit leek mij eerder een actiefilm voor het zomer-seizoen. Desondanks de wat bizarre release heeft de film met zijn productiebudget van 80 miljoen dollar toch 400 miljoen opgebracht. Ik vraag me nu wel af of Vaughn hiermee zijn kansen zal vergroten om een ‘echte’ Bond-film te regisseren. Het is in ieder geval een mooi visitekaartje.
Kingsman: The Secret Service is uit op DVD en Blu-ray met een prachtige galerie met beeldmateriaal van achter de schermen en foto’s van de filmproductie. De featurette van Kingsman: The Secret Service geeft je in 90 minuten een exclusieve blik in de film zijn iconische stijl, gevechten, gadgets en meer. Maar spijtig genoeg was er geen audio-commentaar van de regisseur over de gehele film. Er zijn ook geen deleted scenes te vinden, ook al werd de schaar in veel scènes gezet.
Beoordeling: 3.5 / 5
Recensie door Dave op 26 juni 2015
*** Kingsman: The Secret Service trailer ***