Tokyo Tribe van cult-regisseur Shion Sono op het Off Screen FilmFestival

Dit weekend komt op het Off Screen Film Festival, naast al het Chuck Norris geweld, het Japanse Sci-Fi drama Tokyo Tribe (2014) van Shion Sono in de Nova Cinema.

tokyo_tribe_2014_poster_shion_sono.jpg

De cult-regisseur had eerder indruk gemaakt met zijn bizarre karakters in het poëtische Love Exposure (2008) maar ook de gruwel van hair extensions had blootgelegd in Exte: Hair Extensions (2007).

Korte inhoud: In een alternatieve Japan terroriseren rivaliserende straatbendes, beter bekend als de ‘Tokyo Tribes’, de straten. Merra (Ryohei Suzuki), leider van de Wu-Ronz stam van Bukuro bundelt er zijn krachten met de enorm machtige en sadistische gangster Buppa (Riki Takeuchi) van Buppa Town. Met de steun Buppa wil Merra de strijd aanbinden met de Musashino Saru, om zo het populaire lid van de Musashino Saru te doden – met name Kai (Young Dais). Per ongeluk vermoord Merra Kai’s vriend Tera (Ryuta Sato), een Musashino Saru lid die geliefd is door alle leden van de stammen sinds vóór hun vorming. Dit leidt tot de bundeling van krachten tussen alle fracties in Tokyo tegen Merra en Buppa’s troepen.

Laat me duidelijk zijn, dit is het soort film waar het verhaal eigenlijk van minder belang is. Hier komt de verhaalstijl op de voorgrond en worden we getrakteerd op een explosie van Japanse hip hop en over-the-top actie met geflipte personages die elkaar te lijf gaan, gefilmd met een zwevende steadicam. Bekijk het als een soort exploitation-versie van The Warriors (2008) meets Kill Bill (2003), een beetje in dezelfde lijn als zijn ode aan de yakuza, Why Don’t You Play in Hell? (2007).

Deze keer heeft deze enfant terrible van de cinema ervoor gekozen om zijn personages al hun dialogen te laten rappen, een beetje zoals Baz Luhrmann al zijn personage liet spreken met Shakespeare verzen in het al even flamboyante Romeo + Juliet (1996). Dit is iets wat goed kan werken of behoorlijk tegenvallen. Het zal er een beetje van afhangen in welke stemming jullie zijn. Voor het schrijven van de muziek werd beroep gedaan op de hip hop band B.C.D.M.G. (hier is een voorsmaakje) en in de film werden zelfs beruchte Japanse hip hop zangers opgevoerd in belangrijke scènes. En net zoals dit hoort bij de hip hop scene tegenwoordig is de bling-bling niet ver weg. En ook in deze film hangen de gouden kroonluchters letterlijk uit de sportwagens. Het spreekt voor zich dat we hier niet te maken hebben met een film met een duistere, morele complexiteit, dan wel een rollercoaster met opwindende manga-toestanden die ons een onvergetelijke filmervaring verschaffen.


tokyo_tribe_2014_shion_sono_pic01.jpgtokyo_tribe_2014_shion_sono_pic02.jpg
© Django Film

Tokyo Tribe is nu zaterdag 14 maart 2015 te zien in de Cinema Nova in het kader van het Off Screen Film Festival. Misschien geen slecht idee om te zien of er nog plaatsen beschikbaar zijn, want de Nova is Kinepolis niet. Tokyo Tribe: dikke fun op het scherm, rap in de oren en waarschijnlijk een hardnekkige kater achteraf. Dat is ook cinema! Peace Out.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 13 maart 2015

 


*** Tokyo Tribe trailer ***

4 Comments

 1. Ajax Olympos

  Dit zal goed zijn voor een half uur maar nadien zullen die rap-dialogen serieus op mijn systeem werken.

  Reply
 2. Strikeout

  Te gekke trailer !

  Reply
 3. shifty

  Geen enkele van zijn films gezien, maar trailer spreekt me wel aan.

  Reply
 4. Fabian

  Ik ga vanavond !!

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *