Cuban Fury (2014) **½ Blu-ray review

Dansfilms. Het is een filmgenre dat al zeer lang meegaat, van Singin’ in the Rain tot Step Up en van West Side Story tot Dirty Dancing. Het is dus helemaal niks nieuws wat deze Cuban Fury (2014) de kijker laat zien, maar het is toch een aangenaam kijkstuk geworden met een aanstekelijke charme en prima vertolkingen. Al had iets meer ritme en vuur best gemogen.
cuban fury

Korte inhoud: Bruce Garrett (Nick Frost) was als 13-jarige knaap een groot salsatalent. Samen met zijn zus Sam (Olivia Colman) vormde hij een gevreesd dansduo. Op weg naar het Brits jeugdkampioenschap komt Bruce echter enkele pestkoppen tegen die hem toeschreeuwen dat salsa voor mietjes is. Totaal van de kaart geeft Bruce forfait voor het kampioenschap en trekt hij zijn salsaschoenen nooit meer aan.

Tweeëntwintig jaar later heeft Bruce zijn zelfvertrouwen nog steeds niet teruggevonden en wordt hij op zijn werk gepest door alfaman Drew (Chris O’Dowd) die Bruce elke dag zijn ervaringen met de vrouwtjes komt vertellen en daarbij Bruce steeds weet te vernederen. Wanneer op een dag de mooie, charmante Julia (Rashida Jones) hun nieuwe baas wordt, is Drew er rotsvast van overtuigd dat hij Julia in zijn bed kan krijgen. Maar Bruce ontdekt dat Julia een geheime passie heeft: salsa. Zal Julia de talentvolle Bruce weer op de dansvloer kunnen krijgen?

Natuurlijk doet ze dat, want Cuban Fury moet het niet hebben van zijn originele script. Het scenario verloopt volgens de klassieke boy-meets-girl-structuur, met de nodige complicaties. Zo moet Bruce afrekenen met zijn zelfverzekerde rivaal Drew en in één moeite met het salsaspook uit zijn verleden. Heel wat clichés passeren de revue (geen dansfilm zonder flamboyante homo), maar gelukkig is Cuban Fury meer dan alleen een middelmatig scenario.

Wat de film zo charmant maakt, zijn vooral de vertolkingen. Nick Frost is perfect gecast als twijfelaar Bruce die zich op zijn werk nog steeds op zijn kop laat zitten zoals vroeger, maar op een dag besluit dat het gedaan moet zijn met zijn zelfmedelijden en de trauma’s uit zijn verleden moet aanpakken wil hij het meisje krijgen. Je gelooft de innerlijke strijd in hem als hij als een wat dikkige dertiger na meer dan 20 jaar weer op salsa-les gaat.

Ook Chris O’Dowd leeft zich zichtbaar uit als Bruce’ collega Drew die geen mogelijkheid onbenut laat om Bruce op zijn volgzame, niet-assertieve karakter te pakken. Julia wordt gespeeld door de Amerikaanse Rachida Jones die we vooral kennen uit de Amerikaanse versie van “The Office” en het schitterende “Parks and Recreation”. Natuurlijk worstelt ook Julia met haar eigen issues, maar in de ogen van Bruce en Drew is zij de perfecte vrouw. In de bijrollen zien we nog Ian McShane als de flamboyante dansleraar Ron Parfitt, Kayvan Novak als de homoseksuele danser Bejan en Olivia Colman als Sam, de excentrieke zus van Bruce die hem op tijd en stond de nodige peptalk geeft.


cuban_fury_2014_blu-ray_pic01.jpgcuban_fury_2014_blu-ray_pic02.jpg
© Dutch FilmWorks

Regisseur is James Griffiths, die voordien vooral actief was als televisieregisseur (Episodes, Up all Night) en voor wie Cuban Fury het bioscoopdebuut werd. Op zijn regie valt weinig af te dingen. Wat wel jammer is, is dat het scenario van Jon Brown (‘Mongrels’ en ‘Misfits’) zo weinig risico neemt en daardoor het komisch (improvisatie)talent van Frost grotendeels verloren gaat. Er is enkel een hilarische ‘dance-off’ tussen Bruce en Drew die laat zien wat Cuban Fury had kunnen worden mits wat meer peper.

Kortom, Cuban Fury biedt niets nieuws onder de zon, maar soms is het gewoon aangenaam om gewoon even lekker met een glaasje rum en een salsamuziekje in het zonnetje te liggen.

De DVD en Blu-ray van Cuban Fury liggen inmiddels in de winkels.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 14 januari 2015


*** Cuban Fury trailer ***

2 Comments

  1. Daan

    Hier en daar een leuke grap maar is eigenlijk niet veel soeps.

    Reply
  2. Strikeout

    Ik miste Frost zijn maatje Simon Pegg…

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *