Junior (2012) ***½ review

De 23-jarige Jean-Pierre Bauwens bijgenaamd ‘Junior’. Niemand die deze boksende levende legende niet kent. Een eenvoudige volksjongen die alles behalve uit een doorsnee gezin komt en in allesbehalve doorsnee omstandigheden is opgegroeid en leeft. En nu is er de documentaire Junior (2012) van Sien Versteyhe.

junior_2012_poster.jpg

Iemand die door zijn zwijgzame nuchterheid, zijn schitterende overwinningen ondanks persoonlijke tragedies, eindeloos respect afdwingt. Junior. Bokser, Bokser en nog eens Bokser. Een kampioen van weinig woorden, maar zeer krachtdadige mokerslagen. Geen vedette, geen showman. De jonge regisseuse Sien Versteyhe sloeg met deze reportage meteen een knock-out.

Vergeet het ‘Man-Bijt-Hond’ en ‘Iedereen Beroemd’ – kijken in de huiskamers van de gewone mens. De echte realiteit van Junior en zijn familie is bikkelhard. Het zijn weinig benijdenswaardige omstandigheden. Het dwingt respect af hoe de familie aan mekaar hangt. Hoe Junior strijdt voor zijn familie.

Als kijker voel je je geen voyeur, je voelt je bijna deel van de entourage. De camera stelt zich dan ook heel bescheiden op. Geen opdringerige beelden. Geen zoektocht naar sensatie of overdreven emotie. Stills. Veel stills. Want uiteindelijk in een gezin is er veel stilte. Ondanks de 7 kinderen, waarvan vooral de ernstig autistische Claude ons meteen duidelijk maakt dat dit absoluut niet evident is.

Wat een contrast toch ook met andere sporten. Wanneer de bokser de ring in gaat is hij een gladiator een ster, de held van de avond. Maar daarvoor en achteraf is hij de eenzame krijger alleen in zijn gedachten in troosteloze kleedkamers. Bont en blauw geslagen. Wat een verschil met glamoureuze tennis-vedettes en voetbalsterren. De openingsscene zet meteen de toon van hoe het leven als bokser is.

Ondanks het feit dat deze documentaire ongetwijfeld publicitair enorm heeft geholpen en misschien zelfs een deel was van de promotie van de Junoir Bauwens Stichting, is het geen “marketingverhaal”. Gelukkig. Uiteraard winnen Junior en zijn familie onze sympathie en respect. De documentaire is ondertussen te verkrijgen op DVD.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 8 januari 2015

*** Junior trailer ***

1 Comment

  1. Ferdiant P.

    Een pracht van een kerel. De docu nog niet gezien maar wel al een aantal kampen van hem.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *