Pan (2015) ** Blu-ray review

Ik was echt wel onder de indruk van de eerste trailer van Pan (2015), de Peter Pan adaptatie van regisseur Joe Wright, bekend van ondermeer Anna Karenina (2012), Hanna (2011) en de Oscar-genomineerde Atonement (2007). Maar toen kwam de studio op het foute idee om de release nog 6 maanden uit te stellen en de positieve buzz die eerder was gecreeërd verdampte als sneeuw voor de zon.

pan_2015_poster01.jpg

Korte inhoud: Het verhaal van een wees (Levi Miller) die naar het magische Neverland wordt gebracht, waar hij zowel plezier beleeft als vele gevaren zal trotseren. Een dreigende figuur die zijn pad zal kruisen is Blackbeard (Hugh Jackman). Uiteindelijk zal hij er zijn lot ontdekken: de held die iedereen kent als Peter Pan.

Net zoals met Maleficent (2014) heeft scenarist Jason Fuchs een eigen interpretatie gemaakt van de karakters J.M. Barrie. Neem nu het personage van Hook (Garrett Hedlund). In deze film is hij een goedaardig persoon, terwijl oorspronkelijk dit personage een slecht figuur is die zijn naam te danken heeft aan het feit dat Peter Pan zijn hand heeft afgehakt tijdens een gevecht en hij dit verving door een haak. Maar het is volgens de makers wel een soort origin story. Het script zelf stond op de Hollywood Black List van 2013, en het is Warner Bros die er meteen beslag op nam.

In de rol van Tiger Lily, het meisje die in het oorspronkelijke verhaal eigenlijk een Indiaanse prinses is die ontvoerd werd door de piraten, zien we Rooney Mara. Hierover is wat controversie rond geweest – met zelfs een protestpetitie – omdat Rooney er allesbehalve Indiaans uitziet, in tegenstelling tot de andere kandidaten die in de running waren – zoals Devery Jacobs. Rooney Mara moet trouwens dringend van manager veranderen wat zij heeft toch iets teveel talent voor zo’n onnozele filmrol. Hoewel, haar personage leek bij momenten meer gewicht te hebben dan de rol van Peter Pan. De rol van de moeder van Peter, wordt gespeeld door Amanda Seyfried en model Cara Delevingne treffen we aan als zeemeermin. Voor de muziek heeft Wright opnieuw gekozen om te werken met Oscar-winnaar Dario Marianelli en de fotografie komt van de getalenteerde John Mathieson, die voor de speciale effecten ging samenwerken met Seamus McGarvey.

De film werd één van de grootste flops van 2015. De reden hiervoor is enerzijds de verschuiving van releasedatum, maar er waren nog andere oorzaken. Misschien wel de meest belangrijke is dat niemand echt zat te wachten op een nieuwe Peter Pan film. Maar de film zelf vertoont heel veel zwaktes, met name het lompe en saaie script. Persoonlijk stoorde ik me nog het meest om Hook, die meer trok op een figuur uit een westernfilm dan op een zeeman. Tevens begreep ik niet waarom zijn naam ‘Hook’ was gezien hij nog zijn beide handen had. Hugh Jackman speelt dan weer de karikatuur van Blackbeard en doet dat volgens het boekje.


pan_2015_pic01.jpgpan_2015_pic02.jpgpan_2015_pic03.jpg
pan_2015_pic04.jpgpan_2015_pic05.jpgpan_2015_pic06.jpg
© Warner Home Video

Pan is één huizenhoog cliché en nodeloze prequel op het Peter Pan verhaal. Hij ontmoet er de avonturier Hook, maar deze film geeft geen enkele aanleiding waarom dat personage van Hook een slechterik wordt. Zijn transformatie lijkt dus nu wat absurd en ver gezocht, of hoe moet je verklaren dat dit personage een zwartgallig figuur wordt die de dood van Pan wil. De visuele effecten zijn knap, en dat mocht wel met een productiebudget van 150 miljoen dollar. Maar de makers hebben niets begrepen over Peter Pan of waarom hij uiteindelijk kon vliegen. Voor hen is het allemaal hocus pocus met zelfs Tinker Bel die wordt gereduceerd tot een cameo-rolletje. En ondanks dat het visueel allemaal wel indrukwekkend is, moet ik toegeven dat het einde wel iets teveel CGI was naar mijn smaak, en ik had de indrul dat de studio was ingegrepen en heel wat wijzigingen had doorgevoerd want het zag er nogal versneden uit. Hook (1991) van Steven Spielberg was oog geen mega-succes, maar het verschil was dat deze prent er wel in slaagde om ons mee te voeren in deze magische wereld. Dat is nooit echt het geval met Pan.

Op 24 februari komt Pan uit op DVD en Blu-ray. Er is ook een 3D versie van de film ook al werd deze prent niet opgenomen met 3D technologie maar achteraf in post-productie geconverteerd. Qua extraatjes maakt deze release veel goed, want er zijn heel wat making of filmpjes met interviews met cast en crew. Er is ook een audio-commentaar van de regisseur maar het viel me op dat deze kerel eigenlijk niets interessants te vertellen had. Ik had de indruk dat het in zijn contract stond en dat hij er niet veel zin in had. Pan had een betere film kunnen worden maar mist fun, magie en spanning.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 15 februari 2016

***Related Post***
16/10/2015: 5 redenen waarom Pan de grootste filmflop van 2015 wordt

 


*** Pan trailer ***

2 Comments

  1. marvin

    Ik snap niet dat al dat aanwezige talent voor en echter de camera zoiets hebben afgeleverd. Hook afbeelden als een soort kruising tussen Indiana Jones en een maniakale gek, had toch al een aanwijzing moeten zijn dat het niet goed zat.

    Reply
  2. Stibbe

    Ik had verwacht dat deze film beter ging zijn dan Maleficient, maar wat een zware teleurstelling…

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *