Harvey Weinstein verliest rechtszaak tegen Warner rond The Hobbit

Vorige jaar hadden we een artikel gebracht over een rechtszaak die de Weinstein broers hadden aangespannen tegenover Warner Bros en New Line, om zo 2.5% van de winsten op te strijken voor de 2de en 3de Hobbit film. De rechten van zowel The Lord of the Rings als The Hobbit waren in handen van Miramax en de Weinsteins en deze werden doorverkocht voor 5% van de winsten op de productie, een deal die later door Warner als de grootste blunder uit hun recente geschiedenis werd beschouwd.

the_hobbit_the_battle_of_the_five_armies_2014_poster16.jpg

Harvey Weinstein had ondertussen al een slordige 100 miljoen dollar binnengehaald voor de eerste Hobbit film en de 3 Lord of the Ring films en was klaar om nog eens 25 miljoen binnen te halen voor de twee vervolgfilms…zonder hiervoor ook nog maar een pink te verroeren. Gezien Warner weigerde te betalen stapte Harvey naar de rechter en eiste een schadevergoeding van 75 miljoen dollar.

De discussie ging dus vooral over het feit of je The Hobbit 1,2 en 3 moest zien als één lange film in drie stukken, of 3 afzonderlijke identiteiten. De Weinstein hadden een deal voor The Hobbit, maar Warner vond dat de vervolgfilms anders beoordeeld moesten worden. Volgens Deadline.com heeft het arbitrage-hof Warner gelijk gegeven. De beslissing gebeurde achter gesloten deuren dus veel details werden verder niet vrijgegeven.

Ik besef dat de Weinsteins veel geld hebben gestoken (naar verluidt 10 miljoen dollar) in de ontwikkeling van de werken van Tolkien (wat niets heeft opgeleverd), maar eenmaal ze alles hadden verkocht aan New Line hebben ze in principe voldoende geld binnen gehaald om al hun kosten in tienvoud te dekken. Daarnaast bestond The Lord of the Rings uit 3 boeken, maar The Hobbit was slechts één boek. De makers hebben er 3 films van gemaakt mede door heel veel creatieve input. Volgens de letter zou je Weinstein gelijk kunnen geven, maar anderzijds zou je kunnen stellen dat ze al voldoende geld hadden vergaard zonder dat ze hiervoor veel hebben voor moeten doen. Tevens zou je kunnen stellen dat ze er eigenlijk maar half in geloofden anders hadden ze er wel wat meer geld in gepompt dan 10 miljoen dollar om een filmproductie op de been te brengen. Een juiste beslissing dus wat mij betreft.

Na The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) en The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013) komt het laatste deel The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014) op 10 december 2014 bij ons in de zalen. Peter Jackson heeft met deze film dan ook zijn 6de film gemaakt in Middle Earth en zou er ook definitief een punt achter willen zetten. Oorspronkelijk had The Hobbit uit 2 films moeten bestaan, maar na de eerste film werd beslist om er toch een volwaardige trilogie van te maken. Het is misschien niet van hetzelfde niveau als de LotR-trilogie, maar het blijft hoe dan ook indrukwekkende cinema.

***Related Post***
13/12/2013: Weinstein broers willen deel van de winst van The Hobbit sequels

2 Comments

  1. Quantum

    25 miljoen dollar opstrijken omdat een pipo bij Warner iets te snel zijn handtekening op een contract had gezet lijkt me ook wat gortig. Hij heeft zoals je zegt zijn kosten al ruimschoots terug verdiend, een juiste beslissing dus.

    Reply
  2. Daan

    Maakt 25 miljoen zoveel uit als je per film bijna een miljard dollar winst maakt? Maar goed, waarom zoude ze iemand betalen die eigenlijk geen enkele toegevoegde waarde heeft bij het project en hij al voldoende centjes heeft gekregen voor het doorverkopen van de rechten.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *