Muhammad Ali documentaire I Am Ali (2014) *** Blu-ray review

Er is een documentaire op de markt van één van de beste boksers aller tijden, Muhammad Ali. I Am Ali (2014) van Clare Lewins brengt een intieme blik in het leven van het nog levende icoon. Hiervoor kreeg de documentariste toegang tot heel wat beeld- en audiomateriaal . Het enige spijtige aan deze docu is dat het uiteindelijk een montage is van herinneringen in plaats van een confrontatie met de man achter de koppige bokskampioen met de grote mond.

i_am_ali_2014_blu-ray.jpg

Korte inhoud: I Am Ali is een intieme en hartverwarmende kijk naar de man achter de legende – zoals we die nog nooit eerder zagen. Verteld door middel van exclusieve en ongekende beelden uit het persoonlijke archief van Ali, inclusief met audio dagboeken. Het geheel werd gecombineerd met ontroerende interviews en getuigenissen van zijn familie en vrienden, met inbegrip van zijn dochters, zoon, broer en voormalige echtgenote. We krijgen tevens wat commentaren van andere bokslegendes zoals Mike Tyson , George Foreman en Gene Kilroy.

Uiteindelijk heb ik er toch nog van genoten. Hoe kan het ook anders met al dit beeldmateriaal van zo’n charismatisch iemand als Muhammad Ali. Maar ik koesterde de hoop om een andere kant te zien van de bokser die we kennen van ondermeer films als Ali (2001), of recent nog de HBO film Muhammad Ali’s Greatest Fight (2013). Het is een blijft een compilatie van ’the greatest hits’ in plaats van een intelligente alternatieve benadering. Er is geen echte samenhang tussen de verschillende fragmenten, laat staan een soort van onderliggende grondgedachte waarmee de cineaste haar onderwerp wou benaderen.

Zoals bij de meeste Ali films, gaat het meest onthullende segment over zijn weigering om zijn dienstplicht te vervullen om te gaan vechten in Vietnam. Hij maakte er zelfs een statement van in pers en publiek, iets wat door de overheid niet meteen werd gesmaakt. Waarom zou hij naar Vietnam gaan en vechten tegen mensen die hij niet eens kende, in plaats van de strijd te voeren in binnenland tegen mensen die hem zijn rechten hadden ontzegt. Maar de regisseuse kiest er zelfs voor om een deel van zijn betoog in te korten en verwijdert zinnen als “Geen enkele Viet Cong heeft mij ooit nigger genoemd.’ Spijtig genoeg waren voor mij dit de momenten waar Ali het meest vurige was, en niet zozeer zijn opstootje Frazier of Liston.

Er werden heel wat interview opgenomen, maar de enige opvallende afwezige in deze docu is Ali zelf, die zoals de meeste mensen weten al 3 decennia worstelt met de ziekte van Parkinson. En ook al heb ik begrip dat de makers dit niet in de verf willen zetten, voelt deze docu toch voor een stuk onvolledig. Zijn ziekte wordt slechts terloops vermeld. Je vraagt je achteraf wel af of deze film zelfs niet een beetje ongelegen komt.


i_am_ali_2014_blu-ray_pic01.jpgi_am_ali_2014_blu-ray_pic02.jpgi_am_ali_2014_blu-ray_pic03.jpg
© Universal Pictures Belgium

Op de Blu-ray en DVD vinden jullie naast de 107 minuten durende documentaire ook nog 5 extra reportages. Ook al had ik er meer van verwacht zal je toch wel genieten van al het exclusief beeldmateriaal. Misschien moeten we nog een aantal jaren wachten alvorens we een echte documentaire over deze legende mogen verwachten.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 3 november 2014

***Related Post***
12/04/2012: Nieuwe Muhammad Ali film in de maak

*** I Am Ali trailer ***

2 Comments

  1. Sick Puppy

    Ze zouden eens een dvd moeten uitbrengen met 20 van zijn meest memorabele gevechten, integraal mét audio-commentaar van bekende boksers. Ik die nog geen enkele van zijn kampen heb gezien zou zoiets wel kopen.

    Reply
  2. Brix

    @Sick Puppy: Op YouTube kan je aners wel een paar van zijn boksmatchen integraal bekijken.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *