The Gambler (2014) **½ Blu-ray review

Het helpt een goed karakter te hebben voor een geslaagde film, spijtig genoeg is dat niet echt het geval bij deze The Gambler (2014), de nieuwe film van Rupert Wyatt (Rise of the Planet of the Apes ) naar een script van William Monahan (The Departed, Body of Lies).

the_gambler_2014_poster.jpg

Korte inhoud: Een docent literatuur, Jim Bennett (Mark Wahlberg), kampt met een destructieve gokverslaving. Wanneer zijn schulden blijven toenemen, probeert hij zijn geluk te beproeven in Las Vegas. Helaas gaat dat niet zoals hij hoopt, waardoor zijn toekomst in de handen van de maffia komt te liggen. Hij zit voor $240.000 in schulden bij Lee (Alvin Ing), de houder van een ondergrondse gokken ring, en nog eens $ 50.000 bij Neville Baraka (Michael Kenneth WilliamsJohn Goodman) en zijn moeder Roberta (Jessica Lange), om zo wat tijd te winnen. Ondertussen blijft hij wel een inspiratiebron voor zijn studenten. Hij identificeert Amy Phillips (Brie Larson) als een potentieel schrijvend wonderkind, Dexter (Emory Cohen) als een geniale tennisster, en confronteert Lamar Allen (Anthony Kelley), een student die van plan is om een NBA-basketballer te worden.

De film is gebaseerd op The Gambler (1974) met James Caan, en zou je eigenlijk kunnen spreken over een remake. De oorspronkelijke producers van de originele film, Irwin Winkler en Robert Chartoff zijn ook opnieuw van de partij. Eigenlijk had dit een Martin Scorsese / Leonardo Di Caprio film moeten worden, maar het draaide anders uit, en misschien hadden ze wel gelijk om hiervoor te passen.

Vreemd genoeg werd er met geen woord gesproken over de auteur James Toback die het oorspronkelijke scenario had geschreven en wat uiteindelijk zelf gebaseerd was op zijn eigen leven. In een interview op Deadline was hij zelfs niet te spreken over de het feit dat zijn naam nergens werd vernoemd. Op Imdb is zijn naam dan toch opgenomen. Maar blijkbaar zou de scenarist zijn script hebben verkocht (voor een slordige 50’000 dollar), incluis al zijn rechten. Bij ons ligt dit uiteraard wel iets anders. Zo zie je nog steeds Bart De Pauw staan als scenarist op de remake van The Loft (2014), ook al staat er naast zijn naam ‘written by’ en wordt Wesley Strick gezien als de scenarist – ook al was het een zo goed als copy-paste script. Het is het minste wat je kan doen om de artiest/auteur te respecteren, want zonder hem zou de film er gewoon niet zijn.


the_gambler_2014_pic01.jpgthe_gambler_2014_pic02.jpgthe_gambler_2014_pic03.jpg
© Paramount Pictures

Wyatt slaagt er wel in zijn acteurs goed te sturen en Wahlberg is op zijn best wanneer hij stoer praat, maar is absoluut niet geloofwaardig als de cynische professor. Het acteertalent van Jessica Lange, John Goodman, en in het bijzonder Brie Larson worden dan weer allemaal onderbenut. De regisseur probeert nu en dan terug te grijpen naar datgene wat werkte in de versie van 1974, zoals met die geslaagde onderwater-scènes, maar slaagt er niet in op een efficiënte wijze die moeder-zoon relatie van de grond te krijgen. Wat overblijft is een toch wel frustrerend oppervlakkige film die haar personages net zoveel vervreemdt ams zijn publiek.

De DVD & Blu-ray worden door Universal uitgebracht op 3 juini 2015. Op de Blu-ray vinden jullie niet alleen verwijderde scènes, extended scenes en heel wat making-off filmpjes rond de adaptatie, de kostuums, de locaties en in de psyche van het hoofdpersonage. Het enige wat we niet vonden was de audio-commentaar van de regisseur.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 2 juni 2015

*** The Gambler trailer ***

3 Comments

  1. Siska

    Het origineel niet gezien dus goed dat er een remake is 🙂

    Reply
  2. Pieter-Jan

    @Siska: Je kunt natuurlijk ook het origineel bekijken.
    Geen slechte films overigens.

    Reply
  3. MescaLiene

    De dialogen waren wel sterk en scherp, maar de film heeft zo goed als geen spanning. Mark Wahlberg speelt altijd wel met hart en ziel.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *