Site icon De FilmBlog

Chris Hemsworth spoort cybercrimineel op in Blackhat van Michael Mann

We hebben het hier nog niet gehad over de nieuwe Michael Mann thriller Blackhat (2015). Net zoals in The Rock (1996) waar de overheid beroep doet op een gevangene om een andere schurk op te pakken, krijgen we hier een gelijkaardig plot, maar dan met hackers.

Korte inhoud: Een nieuwe vorm van criminaliteit zaait terreur op de financiële markten en de overheden willen het kwaad bestrijden door er een andere hacker, Nicholas Hathaway (Chris Hemsworth), die in een Amerikaanse gevangenis een 15-jarige straf uitzit, in te schakelen. De speurtocht strekt zich uit van Chicago tot Los Angeles en van Hongkong tot Jakarta. De Amerikaanse en Chinese hackers zullen samen moeten werken om een grote computerinbraak te stoppen.

De term ‘blackhat’ wordt geregeld wel in verband gebracht met hackers. Een blackhat hacker is een hacker die een computerbeveiliging neutraliseert met kwaadaardige intenties of voor persoonlijk gewin. Wanneer ze inbreken zorgen ze er in vele gevallen voor dat de gebruiker niet meer in staat is om toegang te krijgen tot zijn gegevens. Een white hat hacker is dan weer iemand die een systeem gaat controleren op mogelijke beveiligingsrisico’s. Een grey hat hacker is dan weer iemand die zonder toelating inbreekt in een systeem om de gebruiker dan te wijzen op zijn falende beveiliging, en dan tegen vergoeding of tegemoetkoming zijn systeem kan verbeteren.

Het onderwerp is in ieder geval behoorlijk actueel. In België worden jaarlijks honderdduizenden computers het doelwit van hackers. De kost van cybercriminaliteit werd geraamd op 3.5 miljard euro, iets wat zowat 1 procent is van ons bruto binnenlands product. En zoiets is aanzienlijk, maar bij mijn weten heeft de Belgische overheid nog geen hackers in dienst genomen om andere hackers op te sporen. Er was een tijd geleden wel sprake van een soort coalitie-frontvorming om van ons land een “cyberveiligheidsbewust” land te maken, en dat is niet te vroeg gezien recent nog de berichten over hacking bij de gamingsite 9Lives waar alle mailadressen, wachtwoorden en private berichten van forumgebruikers werden gekraakt.

In ieder geval verklapt deze titel meer over de inhoud dan hun vorige titel ‘Cyber’. In de casting zien we naast de hoofdacteur de twee detectives Viola Davis en John Ortiz met wie Mann al had gewerkt voor de film Miami Vice (2006). Daarnaast zien we ook Yorick van Wageningen (The Girl with the Dragon Tattoo) opduiken en Lust, Caution actrice Wei Tang.



Foto’s van Frank Connor © Universal Pictures Home Entertainment

Normaal krijgen we in de films van Michael Mann altijd wel een tweestrijd tussen de ordediensten en de schurken, die op hun beurt zelf de grenzen gaan overschrijden. Hier hebben we een crimineel die een klopjacht begint naar een andere crimineel. De regisseur verlaat hiervoor zelfs zijn vertrouwde L.A. en reist af naar het verre Oosten. Toch wil hij werken met vertrouwd materiaal en heeft hij voor deze prent opnieuw zijn anamorfische filmlensen bovengehaald, die hij eerder had ingezet voor Heat (1995). Intussen is de trailer online en ik moet toegeven dat ik niet meteen onder de indruk ben. Het lijkt een soort 12-in-een-dozijn actie thriller die evengoed geregisseerd had kunnen worden door een nieuwkomer. Ook de casting van iemand die gemakkelijk als model door het leven kan lopen, strookt niet met het beeld van een beroeps-hacker. Op 25 maart 2015 komt de film bij ons uit, 2 maanden (!) nadat hij in de rest van de wereld vertoond wordt. Begrijpen wie begrijpen kan…

***Related Post***
28/05/2015: Blackhat review


*** Blackhat trailer ***

Exit mobile version