Anchorman 2: The Legend Continues (2013) ** Blu-ray recensie

De fans van Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (2004) zullen waarschijnlijk plezier beleven aan deze Anchorman 2: The Legend Continues (2013), opnieuw in regie van Adam McKay. De regisseur komt mogelijks aan het roer van Ant-Man (2015), nadat Edgar Wright er de brui aan gaf.

anchorman,anchorman 2,adam mckay,will ferrell,steve carell,paul rudd,david koechner,christina applegate,dylan baker,meagan good,james marsden,sacha baron cohen,liam neeson,harrison ford,jim carrey,vince vaughn,luke wilson,tina fey,greg kinnear,john c reilly,chevy chase

Korte inhoud: Nadat in de jaren ’70 het succes van Channel 4 bijzonder groot was, werd het nieuwsteam ontbonden en zaten de ankers aan de grond, tot op het moment een 24-uurs nieuwszender in elkaar wordt gestoken en de oude nieuwslezers, Ron Burgundy (Will Ferrell), weerman Brick Tamland (Steve Carell), de verslaggever op locatie Brian Fantana (Paul Rudd) en sportverslaggever Champ Kind (David Koechner), worden opgeroepen.

En iets wat meteen opviel is de karrenvracht aan bekende koppen bij de bijrollen. Christina Applegate is opnieuw van de partij naast Dylan Baker, Kristen Wiig, Meagan Good en James Marsden. Maar ook Sacha Baron Cohen, Liam Neeson, Harrison Ford, Jim Carrey, Vince Vaughn, Luke Wilson, Tina Fey, Greg Kinnear en John C. Reilly. En ga zomaar een tijdje verder, want hier hebben ze gewoon elke acteur met een beetje gevoel voor humor aangesproken en een rol aangeboden – weliswaar gaat het om een camerorol op het einde van hooguit een paar seconden screentime. Maar uiteraard helpt dit de promotie wel.

Ik ben zelf geen grote fan van de eerste film. Dat ik een koele minnaar ben van Will Ferrell zal daar wel iets mee te maken hebben. Soms heb ik er plezier in om hem bezig te zien, maar zijn typetje begint snel te vervelen. En gezien je al niet bijster veel moet verwachten van het verhaal, hoop je dat de moppen echt wel om te lachen zijn – ook al besef je dat het niveau wel bijzonder laag kan liggen. Maar zoals Lewis C. K. ooit zei: “You don’t have to be smart to laugh at farts, but you have to be stupid not to.” Met deze instelling moet je naar deze prent kijken, anders is het 90 minuten verspilling van uw tijd.

De reden waarom Anchorman 2 zo populair is bij journalisten en heel wat minder bij de bezoekers (cf. Rotten Tomatoes 75% journalisten tegenover 56% bij het publiek) is omwille van het feit dat het personage ondertussen een zekere cultstatus heeft bereikt. Daarnaast sluit het onderwerp van de commercialisering van de media dichter aan bij hun leefwereld en de problemen die journalisten ondervinden tegenover de gemiddelde bioscoopbezoekers. Wij hier op De FilmBlog hebben daar minder moeite mee, omdat wij niet geboden zijn aan een krant of magazine en ons niet moeten plooien naar om het even welke druk. Anderzijds kan je niet ontkennen dat Anchorman 2 wel een satirische grondslag heeft en dat het niet enkel lachen is met racistische en seksistische moppen. Het probleem met vele sequels is dat de makers vaak het oorspronkelijke verhaal recycleren en gewoon hiermee verhuizen naar een ander land (cf. Tha Hangover 2, Ocean’s Twelve, …). Dit is gelukkig genoeg niet het geval met deze prent.

anchorman_2_the_legend_continues_david_koechner_paul_rudd_will_ferrell_steve_carell_pic01.jpganchorman_2_the_legend_continues_david_koechner_paul_rudd_will_ferrell_steve_carell_pic02.jpg
© Universal Pictures Home Entertainment

Mijn probleem was dat ik de indruk had dat alles zowat bij het zelfde bleef als bij de vorige film. In grote lijnen is deze sequel eigenlijk een remake met nieuwe personages die de kop opsteken. Er zit ook wat slijt op de grappen. In de eerste film moest Ron Burgundy het opnemen tegenover een vrouw, en met zijn seksistisch gedrag bracht dit wel bepaalde grappige fratsen met zich mee. In deze film moet hij opboksen tegenover een zwarte vrouw en daar heeft hij zichtbaar ook moeite mee. Begin jaren 90 kon ik met dergelijke humor nog lachen. Tegenwoordig kan er bij mij nog nauwelijks een glimlach vanaf. En hier worden deze seksistische/racistische grappen voortdurend herhaald in verschillende omstandigheden, alsof de makers een geweldige gimmick hebben ontdekt. Het is raar om te zeggen, maar Anchorman 2 voelt oubollig aan, ook al speelt de film zich af in het nabije verleden.

Het beste van de film zijn de scènes met Steve Carell, die nu zijn gelijke heeft gevonden met Kristen Wiig. Het deed me een beetje denken aan de ontmoeting tussen Zach Galifianakis en Melissa McCarthy in The Hangover III (2013). Spijtig genoeg verliest de film halverwege zijn punch en komen we terecht in een herhaling van de eerste film, maar dan met meer middelen. Neem nu het straatgevecht tussen de verschillende nieuwsgroepen, is nu gewoon x4. Dus, zoals ik in het begin al zei, als je een grote fan vent van de eerste prent zal je hier ook wel van genieten. Ikzelf – ook al had ik er zin in – heb 3 keer moeten lachen, en voor een komedie van 90 minuten is dat toch wat weinig.

De Blu-ray van Anchorman 2: The Legend Continues ligt vanaf 4 juni 2014 in de winkelrekken, en de extraatjes op de schijf maken heel veel goed. Enerzijds is er de overheerlijke audio-commentaar van de regisseur, heel wat behind the scenes materiaal, gag reels, audities, deleted scenes en uitgebreide of alternatieve scènes. Maar liefst 3 uur van bonus materiaal! Zo hoort het te zijn op alle Blu-ray schijven.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 29 juni 2012

***Related Post***
17/11/2013: Anchorman 2: The Legend Continues posters

*** Anchorman 2: The Legend Continues trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *