The Rover (2014) *** met Robert Pattinson Blu-ray review

Een filmmaker om naar uit te kijken was de Australische cineast David Michôd die met zijn debuutfilm Animal Kingdom (2010) en paar jaar geleden al van zich liet horen. Met zijn laatste film pakt hij uit met het post-apocalyptische drama The Rover (2014) die vanaf 12 november 2014 op Blu-ray en DVD uitkomt. Naast de found footage films en comic-adaptaties zijn dat het soort films die op de lopende band gemaakt worden. Maar als er een regisseur is die kon afwijken van de formule, dan is het wel Michôd. Spijtig genoeg is het resultaat niet altijd even overtuigend.

the_rover_2014_blu-ray.jpg

Korte inhoud: The Rover speelt zich af in een gevaarlijke en disfunctionele nabije toekomst in de Australische woestijn. Eric (Guy Pearce) heeft elke schijn van menselijke goedheid achter zich gelaten. Toen zijn laatste bezit, zijn auto, gestolen werd door een bende gevaarlijke criminelen, zet Eric de achtervolging in om ze op te sporen. Tijdens zijn tocht komt hij Reynolds (Robert Pattinson) tegen, een achtergelaten en gewond bendelid.

De look en feel van de film deed wat denken aan Mad Max, waarvan we binnenkort de remake mogen verwachten. De regisseur had hierover wel een antwoord klaar:

“Je zet auto’s in de woestijn in Australië en de mensen gaan denken aan Mad Max, en met alle respect voor die film – en ik benadruk dat – zal The Rover een stuk dreigender zijn met meer ijzingwekkende authenticiteit.”

In alle eerlijkheid, die dreiging zat er in de Mad Max films toch mer in. Ik had de indruk dat de regisseur zijn film net iets teveel wou intellectualiseren, met als resultaat dat je nauwelijks betrokken bent met de personages of zelfs nog maar de intrige. Het enige knappe aan de film – en daarvoor ook de 3 sterren – is de vertolkingen van de acteurs. En in het bijzonder deze van Robert Pattinson. Het zijn stuk voor stuk intelligente acteurs die veel diepgang in hun personages kunnen steken. Naast bovenvermelde cast zien we nog Scoot McNairy (die we ondertussen overal zien opduiken) als de broer van Reynolds, David Field, Gillian Jones en Anthony Hayes. De regisseur heeft voor zijn film ook een heleboel amateur-acteurs gecast uit de plattelandsgedeelten van Australië om zo de film iets meer authenticiteit te geven.

Het verhaal waarop de film gebaseerd is werd geschreven door Joel Edgerton, die we vooral kennen voor zijn acteerwerk in The Great Gatsby (2013), Warrior (2011) en Animal Kingdom. Het script kan toch niet echt overtuigen en is er veel te weinig conflict om een echt verhaal op de been te brengen.


the_rover_2014_blu-ray_pic01.jpgthe_rover_2014_blu-ray_pic02.jpgthe_rover_2014_blu-ray_pic03.jpg
© Film1

Soms blijft de camera minuten lang een stilstaand beeld filmen, maar dergelijke shots werken alleen maar wanneer de kijker nog steeds gaat meevoelen met het personage. Hier heb je niets om mee te voelen, dus zit je gewoon te wachten op de vederzetting van het relaas, hopend op een flitsende actie of een spannende finale. De regisseur probeert dan wel nu en dan uit te pakken met bloed-spattende gore, maar gaandeweg verliest alles zijn impact. Op het einde van deze rit kun je als kijker die teleurstelling toch niet verbergen. Hier zat véél meer in.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 11 november 2014

*** The Rover trailer ***

2 Comments

  1. Bennett

    Guy Pearce is een briljant acteur en spijtig genoeg nog steeds geweldig onderschat. Robert Pattinson lijkt ook goed op weg om zijn pulpy imago van zich af te werpen.

    Reply
  2. JJ

    Ik had er ook heel veel meer van verwacht.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *