Deze keer is het geen auteur of een familielid die een proces wil beginnen tegen een filmproductie voor de schending van hun rechten, maar wel de Indiaanse Ramapough die een schadevergoeding eist van maar liefst 50 miljoen dollar (terwijl de film zelf met moeite 22 miljoen dollar heeft gekost). De bergenstam is van mening dat ze negatief in beeld werden gezet door de makers van Out of The Furnace (2013) van Scott Cooper, een film die op 6 december in de States te zien was en bij ons pas op 5 februari 2014 in de zalen komt.
Korte inhoud: Russell (Christian Bale) en zijn jongere broer Rodney (Casey Affleck) wonen in Braddock, een dorpje gelegen in de economisch verpauperde Rust Belt in het noorden van Amerika. Russell is de noeste werker van de twee, die net als zijn pa tevreden is met zijn leven als fabrieksarbeider. Rodney daarentegen, als militair geplaagd door oorlogstrauma’s, probeert rond te komen van gokgeld en prijzengeld dat hij wint met illegale boksgevechten. Hij werkt zich in de schulden en komt uit noodzaak in contact met een groep rednecks uit het berggebied dat boven Braddock ligt. Zij hebben hun eigen wetten en regels. Aan Russell om zijn broertje uit de oven te houden.
De rechtszaak werd ingeleid in New Jersey en richt zich tegen de schrijvers (Brad Ingelsby & Scott Cooper) en producers van de film, waaronder Ridley Scott en Leonardo DiCaprio. Volgens de aanklacht schetst de film een vertekend beeld van de bewoners van de Ramapo-bergen langs de grens van de staten New York en New Jersey, zo’n 35 kilometer ten westen van de stad New York.
De klagers beweren dat de filmpersonages familienamen hebben die vaak voorkomen bij de Ramapough en dat de film negatieve en ongefundeerde stereotypen bestendigt. De filmstudio Relativity Media die de film eerder deze maand in de VS uitbracht, gaf in een reactie te kennen dat de film “niet gebaseerd was op één persoon of een groep en dat het verhaal volledige fictie is”.
Maar de ophitsing zou voornamelijk ontstoken zijn door het personage van Woody Harrelson, die een gemene schurk speelt genaamd DeGroat. Die komt vaak voor bij de Ramapough, die ook voorvaderen hebben met roots in Nederland en andere Europese landen. De meeste van de zeventien aanklagers heten ook DeGroat. Het personage dat Harrelson speelt, is de leider van een bende ‘producten van inteelt’ die wordt afgeschilderd als wetteloos, drugsverslaafd, arm en gewelddadig. In de film wordt ook de term ‘Jackson-blanken’ gebruikt, een historisch neerbuigend begrip om de Ramapough te omschrijven en er wordt gesproken over “het inteelt-bergvolk van Jersey”.
© Dutch FilmWorks
De aanklagers eisen schadevergoeding wegens eerroof, mentale schade en emotioneel leed. Ramapough-leider Dwaine Perry, die niet tot de groep behoort die de klacht indiende, noemde de film tijdens een persconferentie een “haatmisdrijf”. De Ramapough zijn niet door het Amerikaanse federale bestuur erkend, maar omschrijven zichzelf als een etnische stam die wel door de staten New York en New Jersey werd erkend.
Maakt deze rechtszaak enige kans? Het zou me verbazen. De film Borat (2006) die letterlijk landen en mensen te kakken heeft gezet en honderden rechtszaken over zich heen kreeg uit diverse hoeken heeft zo goed als alle zaken gewonnen. En dit was dan nog een film die geen zuivere fictie was. De meeste rechtszaken die wél een gevolg krijgen zijn copyright-zaken, maar zelden krijgen dergelijke claims een gevolg. Anderzijds is het meteen wel gratis reclame voor Out of The Furnace, die toch wel een indrukwekkende casting heeft met naast bovenvermelde namen ook nog Sam Shepard, Willem Dafoe, Zoe Saldana en Forest Whitaker.
Update 15/05/2014: Een federale rechter in New Jersey heeft de rechtszaak wegens laster op Out of the Furnace gisteren verworpen. De klacht werd ingevoerd door 17 leden van de Ramapough Lunaape Nation, een Indiaanse stam gelegen in de mid-Atlantische regio van de VS. De producenten, waaronder Relativity Media, Scott Free Productions, Red Granite Pictures en Leonardo DiCaprio’s Appian Way Productions eiste de verwerping van de klacht, met het argument dat het niet voldeed aan het ‘First Amendment’ en waarschuwing dat het een rem zou zijn op de vrije meningsuiting van makers en distributeurs van films. Zij zouden op deze manier telkens aansprakelijk kunnen zijn wanneer verschillende etnische, culturele, sociale of andere groepen in een mogelijk slecht daglicht zouden komen. De rechter wees dat er niet voldoende werd aangetoond dat de film deze groep met de vinger wees, en dat de voornamen ook werden gewijzigd.
***Related Post***
01/07/2014: Out of The Furnace review
19/11/2009: Crazy Heart van Scott Cooper lijkt Oscar-materiaal
In de States is procederen een lucratieve bezigheid.
en ik maar zoeken naar russel crowe in de trailer
@govert: Hij verbergt zich achter Christian Bale 😉
De film krijgt niet zo’n goeie kritieken.