Jack Reacher (2012) ** Blu-ray review

De filmgeschiedenis heeft ons geleerd dat een acteur die achter de camera kruipt vaak een betere filmregisseur is dan wanneer een scenarist in de regisseursstoel plaatsneemt. De 45-jarige Christopher McQuarrie, bekend van het briljante script van The Usual Suspects (1995), leek de uitzondering aan de regel te worden, maar zijn laatste film is toch maar teleurstellend. Zijn eerste was The Way of the Gun (2000) en na 12 jaar kwam hij recentelijk met Jack Reacher (2012) op de proppen.

tom cruise,jack reacher,Christopher McQuarrie,The Way of the Gun,the usual suspects,Lee Child,Rosamund Pike,Robert Duvall,days of thunder,alex cross,Leathal Weapon

Korte inhoud: Wanneer een sluipschutter met zes schoten vijf mensen om het leven brengt, wijst al het bewijsmateriaal in de richting van de man in hechtenis. Wanneer de verdachte ondervraagd wordt, zegt hij maar één ding: “Zoek Jack Reacher!”. Op die manier begint een buitengewone zoektocht naar de waarheid, waarbij Jack Reacher (Tom Cruise) tegenover een onverwachte vijand komt te staan die een talent voor geweld heeft en een geheim moet bewaren.

Jack Reacher is de protagonist van een reeks boeken van de Britse auteur Lee Child. Het is geen slechte film, maar toch zal het geen nieuwe Jason Bourne-saga worden. Daarvoor zijn de personages hier toch wat te licht uitgevallen. Ook al is het opnieuw een Tom Cruise vehikel, aan zijn vertolking ligt het niet. Het personage is gewoon niet interessant genoeg. Reacher heeft gewoon veel te weinig charisma en flair, en al zijn acties zijn ook niet bijster intelligent en komen heel verkeerd over. Ik heb de boeken niet gelezen dus weet niet precies in hoeverre McQuarrie heeft afgeweken van het bronmateriaal. Komt daar nog bij dat er heel wat dwaze dialogen in de film steken en de actie-scènes van het ene cliché in het andere vallen. Er doen geruchten de ronde dat hij in aanmerking zou komen voor de regie van Mission: Impossible 5 (2015), onder impuls van Tom Cruise, voor wie hij ook al het script van Valkyrie (2008) heeft geschreven. We mogen hopen dat de producers hier nog eens flink over nadenken, want overtuigend was deze Jack Reacher allerminst.

Naast de rol van Reacher hebben we eigenlijk heel weinig nevenpersonage die onze interesse kan opwekken. Rosamund Pike is een talentvolle actrice maar in deze film komt ze nauwelijks aan bod. Er was een zweem van romantiek, maar het bleef uiteindelijk bij een professionele relatie tussen haar en Jack. Ook de villain gespeeld door Werner Herzog voelt misplaatst, en we hebben nauwelijks voeling met zijn frustraties en motieven. Daarnaast is er een leuk onderonsje tussen Cruise en Robert Duvall. Het was geleden van Days of Thunder (1990) dat die twee nog samen in een film te zien waren. Maar Duvall zijn personage komt ook wat uit de lucht gevallen. En uiteindelijk is er nog Alexia Fast die een niet onaardig bijrolletje neerzet.


 Jack Reacher review animated picture Jack Reacher review animated picture Jack Reacher review animated picture
© 2016 Paramount Pictures and Skydance Productions

Niet enkel het hoofdpersonage, maar ook de film mist stijl. Bij momenten hebben we te doen met een soort Drive (2011), maar de film doet toch vooral denken aan Alex Cross (2012), die ook al een mislukte adaptatie was. Met een weinig overtuigende regie, bij momenten lachwekkende actie-scènes (met name die slapstick badkamer-scène) en een zwak script heb je ook meteen het gevoel dat de film met zijn 130 minuten véél te lang duurt. En ondanks zijn lange duurtijd voelt het verhaal heel onsamenhangend en onvolledig. De trailer beloofde een spannende actieprent met ballen, maar het resultaat is toch behoorlijk teleurstellend. De toon van de film gaat ook alle kanten uit. Enerzijds krijgen we zwarte en dramatisch scènes voorgeschoteld (een scherpschutter die een jong meisje neerknalt, een man die gedwongen wordt zijn vingers af te bijten,…), om nadien in slapstick en flauwe humor te vervallen. Een Leathal Weapon (1987) slaagt er wel in om met verschillende emoties te jongleren, maar daarvoor heb je wel sterke personages nodig en een regisseur die die de touwtjes strak in handen houdt.

Kortom, Jack Reacher is een B-film met een budget en een uitwerking van een blockbusterprent. Zonder een Tom Cruise betwijfel ik of hiervoor een bioscoop-release zou zijn. Het zou me dan ook verbazen dat er een Jack Reacher 2 zit aan te komen. Dit hebben gezegd, Tom Cruise blijft ondanks zijn leeftijd nog steeds een top-actie acteur. Het verbaast mij niets dat hij nog steeds één van de meest bankable acteurs in Hollywood is. Laten we hopen dat hij niet veel van die Jack Reacher of Knight and Day (2010) films gaat maken in de toekomst, of zijn populariteit zou wel eens een serieuze deuk kunnen krijgen. Jack Reacher komt op 22 mei 2013 uit op Blu-ray, mét de audio-commentaar van Cruise en McQuarrie over de gehele prent. Luisteren naar hun intenties vond ik boeiender om te horen dan het zien van de film zelf.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 8 mei 2013

***Related Post***
11/04/2017: Jack Reacher: Never Go Back filmbespreking

*** Jack Reacher trailer ***

4 Comments

  1. Kristan

    Ik vond het nog wel een vermakelijke film, dat vooral enorm sterk begint met de introductie van het personage van Jack Reacher, maar het tweede uur vond ik heel wat minder pakkend. Ik kende die Jack Reacher overigens niet, en heb de boeken ook niet gelzen. Hoe weird die Reacher ook is, Tom vertolkt zijn personage naar best vermogen en alles blijft geloofwaardig (met misschien als uitzondering die slapstick scènes). Toch had ik na afloop wel het gevoel dat er nog meer uit deze film was te halen.

    Reply
  2. SickPuppie

    Tom Cruise kan ik sowieso altijd wel waarderen en vond hem wel goed gecast. Pike is een mooi vrouwtje en was prima op haar plek. Mocht wel iets korter.

    Reply
  3. Brecht

    Gezien in de bios, is me niet echt bijgebleven. Paar leuke scènes maar geen hoogvlieger.

    Reply
  4. Kent

    Ik vond de scène leuk toen Tom Cruise in de buurt kwam van de menigte op het trottoir en de zwarte man nam de pet af die hij droeg om deze aan Tom te geven

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *