Lay the Favorite (2012) * review

Niet elke film met Bruce Willis wordt met evenveel enthousiasme ontvangen. Kijk maar naar Lay the Favorite (2012), de nieuwste film van Stephen Frears (The Queen, Dangerous Liaisons, Tamara Drewe), heeft bij ons nog steeds geen releasedatum verkregen. De film zou wel op 24 januari 2013 bij onze noorderburen draaien. Bij de naam van Bruce Willis denk je meteen aan actie en geweld met bij voorkeur brandende wolkenkrabbers en neerstortende vliegtuigen, maar dit is een R-rated komediefilm, waarin Bruce de rol speelt van een beroepsgokker in Las Vegas.

lay the favorite,stephen frears,vince vaughn,joshua jackson,stu ungar,archie karas,catherine zeta-jones,bruce willis,rebecca hall,two for the money

Korte inhoud: Het verhaal speelt zich af in het legale – en illegale – gokcircuit en volgt de onvoorspelbare dromer Beth (Rebecca Hall) die opklimt van stripper in Tallahassee tot de assistent van Dink (Bruce Willis), een van de meest succesvolle gokkers in Las Vegas. Ze is een natuurtalent maar maakt de fout om voor Dink te vallen, wat zeer tegen de zin is van diens vrouw Tulip (Catherine Zeta-Jones), een ex-showgirl. Het is het begin van een oorlog tussen de drie. Tegen het advies van Dink gaat Beth werken voor de flamboyante maar onstabiele Rosie die allerlei illegale zaakjes runt in New York City. Wanneer de zaken echter verkeerd lopen en hierdoor Beths onschuldige vriendje een gevangenisstraf boven het hoofd hangt, moet ze zich opnieuw verenigen met Dink, het opnemen tegen de vreselijke Tulip, de gevangenis trotseren en terug naar NYC keren om haar verantwoordelijkheid op te nemen. Keren haar kansen en kan ze haar slag thuishalen?

De titel Lay the Favorite is afgeleid van een term uit sportsbetting. De term lay-en betekent tegen iets wedden, backen voor iets. Lay the Favorite betekent dan ook tegen de favoriet in betten, iets wat sportsbetters doen als ze denken de juiste quotes te krijgen. De film geeft ons dus een inkijk in de wereld van beroepsgokkers, zoals er vele zijn. Archie Karas, bijnaam ‘The Greek’ is waarschijnlijk de meest bekende, maar ook Stu Ungar was een fenomeen op het gebied van kaarten tellen en werd tweemaal wereldkampioen poker. In december viel in het MGM nog een jackpot van $17 miljoen, dus als je de juiste gokkaststrategieën onder de knie hebt is er een goede boterham te verdienen.

Net zoals die andere prent over sports betting, Two for the Money (2005), laat deze film ook zien dat zelfs beroepsgokkers behoorlijk bijgelovig zijn en de stoppen kunnen verliezen als het de verkeerde kant voor ze op gaat. Als je het kantoor van Dink binnen komt lopen en direct daarna scoort de partij waar je niet je geld op hebt staan; zal het woord jinx snel vallen. Jinxen betekent een event negatief beïnvloeden met bijvoorbeeld je aanwezigheid. Een veelbelovende film met vele bekende namen, waaronder tevens ook Vince Vaughn en de Fringe acteur Joshua Jackson. Of de film nog bij ons zal draaien is nog niet bekend, maar anders zal het afwachten zijn op de Blu-ray release.

rating


Beoordeling: 1 / 5

Recensie door op 8 januari 2013

*** Related Post***

13/12/2012: GTA V het grootste en meest ambitieuze spel van Rockstar Games

 


*** Lay the Favorite trailer ***

4 Comments

 1. paul

  Two for the Money vond ik nog wel een ‘ok’ film.
  Het verhaal was best origineel, ook al zaten richting het einde toch wel wat voorspelbare clichés in. De karakters waren ijzersterk, en de driehoeksverhouding zat bijzonder goed in elkaar, mede te danken aan het sterk acteerwerk. Deze film lijkt mij eerder een halve parodie te zijn op sport gokwereld, en weinig gedurfd. Als een film bij ons geen release krijgt is dat meestal geen goed teken. En met een regisseur als Stephen Frears is dit toch wel pijnlijk.

  Reply
 2. Geike

  Meer rom dan com heb ik zo de indruk met een Rebecca Hall die hier een falende acteerauditie neerzet. Nog een geluk zijn er Bruce Willis en Vince Vaughn. Lijkt me leutig voor een eenmalige kijkbeurt, maar verder niets om over naar huis te schrijven.

  Reply
 3. Bart

  Een film die wel gemakkelijk wegkijkt. Maar het is zeker geen topper, ideaal voor een regenachtige zondag ook al zou ik het niet beschouwen als een bioscoopfilm, maar eerder dvd-materiaal.

  Reply
 4. Laurent M.

  Bruce, het is niet meer wat het geweest was.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *