Broederliefde en K.O.’s in de Klitschko docu

Ik heb een zwak voor sport-documentaires en toen Universal met deze Klitschko (2011) voor de dag kwam, wou ik deze meteen ontdekken. De grote massa kent misschien wel boksters als Muhammad Ali en Mike Tyson, maar weinigen weten dat er vandaag 2 broers in bezit zijn van alle grote heavy weight boksgordels, International Boxing Organization (IBO), de World Boxing Organization (WBO). de World Boxing Association (WBA), World Boxing Council (WBC) en de International Boxing Federation (IBF). Daar waar de Williams zussen een tijd lang het vrouwentennis hebben beheerst, zwaaien de Klitschko broers Vitali (pic) en Wladimir (pic) de plak in de bokswereld bij de zwaargewichten (+ 90,7 kilo).

Wladimir Klitschko,Vitali Klitschko,Klitschko,Sebastian Dehnhardt,Triggerfinger

De wereldkampioenen zijn de 41-jarige Oekraïense bokser Vitali Klitschko (WBC) en zijn 5 jaar jongere broer Wladimir Klitschko (IBF, IBO, WBA, WBO). Diegene die de naam van Klitschko hebben gehoord denken vaak dat het om een tweelingbroer gaat en de meeste kunnen de twee niet van elkaar onderscheiden. Maar na het zien van deze docu zal u deze fout nooit meer maken.

De film is een intiem portret van twee uitzonderlijke atleten die, bovenal broers zijn en daarna wereldkampioenen. Wanneer de ene vecht staat de andere te coachen en wanneer de ene een gevecht verloor (wat zelden voorkwam) dan ging de broer de klus klaren een paar maanden later. We vertrekken vanaf hun rigide socialistische jeugdjaren in Oekraïne, via hun eerste stappen in de bokswereld tot hun wereldwijde opgang als sportlegendes. Het is een verhaal van successen en tegenslagen, van dieptepunten en triomfantelijke comebacks en van onderlinge conflicten. De film werd geregisseerd door Emmy-genomineerde regisseur Sebastian Dehnhardt.

Het is en Duitse documentaire en gezien de Klitschko’s trainden in Duitsland en ook wel een uit de voeten kunnen in het Duits, zijn hun interviews ook in het Duits opgenomen. De docu duurt 113 minuten en heeft ook heel wat extra bonus-materiaal en deleted scenes. De film ligt vanaf 25 juli 2012 in de rekken.

Wat er niet op staat, is de kamp van een maand geleden tussen Wladimir en Tony Thompson, op muziek van Triggerfinger, maar voor zij die deze kamp willen zien is hier de link. En wat er volgens mij nooit zal opstaan in een toekomstige vervolg-docu over deze twee top-athleten is een kamp tussen de twee broers. Niet alleen omwille van het onderlinge respect, maar vooral omwille van de broederliefde. Je zou het niet zeggen maar deze gespierde reuzen die er uitzien als afgetrainde militairen, hebben een groot hart op de juiste plaats.


wladimir klitschko,vitali klitschko,klitschko,sebastian dehnhardt,triggerfingerwladimir klitschko,vitali klitschko,klitschko,sebastian dehnhardt,triggerfinger
© Universal Pictures Home Entertainment

*** Klitschko trailer ***

2 Comments

  1. bram

    Interessant! Bedankt voor de tip! De docu van Muhammad Ali en Mike Tyson overigens al gezien.

    Reply
  2. Kons

    … ik wist zelfs niet dat het om twee broers ging, ik dacht dat Klitschko één bokser was 😮

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *