True Blood seizoen 4: Show Your True Colors

Er zijn maar weinig TV-series die me zo kunnen boeien als deze van Six Feet Under genie Alan Ball. Die kerel, die tevens het Oscar-winnende script van American Beauty (1999) heeft geschreven weet van dat versleten vampieren-concept toch iets zeer fascinerend te maken. En dit nu al 4 seizoenen lang. True Blood (2008-) steekt dan ook met kop en schouders boven al die Twilight en andere vampieren filmpjes.

true blood,anna paquin,alan ball,six feet under,american beauty,alexander skarsgard,ryan kwanten,stephen moyer,evan rachel wood,rutina wesley,vedette lim,fiona shaw,paola turbay,nelsan ellis,kevin alejandro,sam trammell,janina gavankar,marshall allman,joe manganiello

De HBO-serie is gebaseerd op de boekenreeks The Southern Vampire Mysteries van Charlaine Harris, en ondertussen loopt ook al het 5de seizoen op de buis in de VS. En datgene wat zijn vruchten afwerpt is dat het zich niet alleen beperkt tot bloedzuigers, maar ook weerwolven, shapeshifters, heksen, weerpanters en wat weet ik nog allemaal. De mix van alle deze karakters, het stevige acteerwerk en de leuke dialogen en situaties zorgen ervoor dat deze serie blijft boeien en vernieuwen. Maar ook de fotografie en de visuele effecten moeten zeker niet onderdoen voor deze in langspeelfilms.

Het 4de seizoen begint met Sookie (Anna Paquin) die zich begeeft in de feeënwereld, waar niets is wat het lijkt, en ontsnapt al snel met hulp van Claude, de broer van haar bewaarfee Claudine. Terug in de mensenwereld komt Sookie erachter dat er een jaar is verstreken en dat Eric (Alexander Skarsgård) haar huis nu bezit. Ook is haar broer Jason (Ryan Kwanten) politieagent geworden en is Bill (Stephen Moyer) gepromoveerd tot Koning van Louisiana, nadat hij de vorige Koningin Sophie-Anne (Evan Rachel Wood) in een val leidde.

Tara (Rutina Wesley), die verhuisd was naar New Orleans waar ze een lesbische relatie had met Naomi (Vedette Lim), keert terug naar Bon Temps om Sookie te begroeten. Bill komt erachter dat er een groep heksen in Shreveport is die doden tot leven kunnen wekken. Hij stuurt Eric achter hen aan, maar de leider van de heksen, Marnie Stonebrook (Fiona Shaw) wordt overgenomen door de geest van heks Antonia (Paola Turbay) en doet Eric zijn geheugen verliezen en Pam (Kristin Bauer van Straten) krijgt rottingsverschijnselen. De geheugenloze Eric wordt in huis genomen door Sookie, die langzaamaan een liefdevolle relatie met hem opbouwt nu hij een heel ander persoon is.

De heksen worden alsmaar sterker en weten Lafayette (Nelsan Ellis), zijn vriend Jesus (Kevin Alejandro) en Tara tot hen te voegen, zodat ze tenslotte een spreuk kunnen uitspreken die alle vampiers in de zon moet drijven. De spreuk mislukt doordat Bill zijn onderdanen erop voorbereidt en een kort gevecht tussen heksen en vampiers vindt plaats, maar kort daarop vallen de heksen een belangrijk vampier-PR-event binnen. Eric krijgt zijn geheugen terug. De vampiers besluiten het Moon Goddess Emporium, waar de heksen zich schuilhouden, op te blazen. Sookie gaat samen met Jesus, Jason en Lafayette eropuit om dit te stoppen, aangezien Tara en andere onschuldige sympathisanten zich ook in het Emporium bevinden.


Jessica HambyTrue BloodPam De Beaufort
© Warner Home Video

Dankzij Jesus’ spreuken en Sookie’s feeënkrachten wordt Marnie’s magie verbroken en wordt Antonia van haar losgemaakt, zodat Marnie geen macht over de vampiers meer heeft. Zij elimineren haar snel, maar Marnie keert terug als een geest en neemt Lafayette over. Ze steelt Jesus’ magie door hem ritueel te doden en zet Eric en Bill op de brandstapel, maar Sookie, geholpen door heks Holly, weet haar te stoppen, waarna Marnie’s geest uiteindelijk “rust” vindt.

Jason Stackhouse heeft het opnieuw moeilijk met de vrouwen. Na zijn avontuur met de “weerpanters”, wordt hij nu verliefd op Jessica Hamby (Deborah Ann Woll), de ex van zijn beste vriend Hoyt Fortenberry (Jim Parrack). Jessica is eveneens aangetrokken door Jason en dat zal zorgen voor heel wat problemen.


Sookie StackhouseBill ComptonJason Stackhouse
© Warner Home Video

En ondertussen krijgt Sam (Sam Trammell) een relatie met gedaanteverwisselaar Luna (Janina Gavankar), maar zijn broertje Tommy (Marshall Allman) bemoeilijkt alles. Bovendien zit Luna’s jaloerse ex, weerwolf Marcus, ook achter Sam aan. Tommy verkrijgt de kracht om in andere mensen te veranderen na het doden van zijn moeder, en neemt Sam’s plaats in, waarna Marcus en zijn onderdanen Tommy in elkaar slaan. Tommy sterft en Sam, geholpen door Sookie’s weerwolf-vriend Alcide (Joe Manganiello), neemt wraak op Marcus door hem ook te doden. Alcide komt er dan achter dat Debbie (Brit Morgan), zijn ex die nu weer zijn vriendin was, iets met Marcus had en verbant haar uit zijn leven. Debbie geeft Sookie hier de schuld van en probeert haar dood te schieten; ze raakt Tara, waarna Sookie haar in woede door het hoofd schiet…


DebbieMarnie StonebrookJessica Hamby
© Warner Home Video

Op de Blu-ray staat een boel extraatjes voor de fans met Enhanced Viewing op 12 afleveringen, audiocommentaar met cast & crew en een resem reportages en behind the scenes. Zeker een aanrader. De dvd en Blu-ray ligt al sinds 20 juni in de winkel.


*** True Blood season 4 trailer ***

3 Comments

  1. Julie

    Ben het 4de seizoen aan het volgen op Acht tv, maar ga me misschien wel eens de complete box aanschaffen. Echt wel een knappe serie. Hopelijk blijven ze nog een tijdje verder doen na seizoen 5.

    Reply
  2. joten

    Inderdaad echt wel een van de betere vampierenseries…en niet toevallig weer van HBO!

    Reply
  3. Louis

    ik denk dat ik al ergens gelezen heb dat er zeker een 6de seizoen komt ;D

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *