Site icon De FilmBlog

Het einde van de 3D-brilletjes in zicht

Met een beetje geluk is het einde van de 3D-brilletjes in zicht en hopelijk wordt dit dan ook de doodsteek voor 3D-cinema, die uiteindelijk maar een gimmick blijft zonder echte toegevoegde waarde. Want als het aan Sony ligt dan gaat het bedrijf in 2012 niet meer bijdragen aan de kosten van 3D-brillen bij een bioscoopbezoek.

Volgens Sony moet de bioscoopbezoeker maar zelf opdraaien voor zijn 3D-bril. Een bizarre zet, omdat tijdens de invoering van 3D in 2005 werd afgesproken dat de bioscoop-uitbaters de nodige investeringen zouden maken voor de technische en facilitaire aanpassingen voor 3D, maar ook dat de distributeurs, waaronder Sony, de kosten voor de brillen zou dragen. Sony lijkt nu eenzijdig aan deze afspraak een einde te hebben gemaakt.



Concreet houdt dit in dat de kosten voor deze brillen nu helemaal bij de bioscoopexploitanten komt te liggen. Maar die willen er niet in hun eentje voor opdraaien. Dus jullie kunnen wel raden wie de meerkost zal moeten betalen: de bioscoopbezoeker. En wetende dat je nu al gemiddeld 3 euro meer betaalt voor een 3D-film (+/- 13 euro), dan denk ik dat er nog meer mensen zullen afhaken en gewoon kiezen voor een 2D-voorstelling wanneer deze prijs nog maar eens een toeslag krijgt.

Maar laten we eerlijk zijn, ook al juich ik deze nieuwe wending in het 3D verhaal wel toe, toch blijven die distributeurs zich gedragen als hooligans tegenover de bioscoop-uitbaters en bijgevolg deels ook tegen de bioscoopbezoekers. Met de invoering van de digitale projectie hebben de bioscopen ook moeten opdraaien voor de kosten, en ook al werd de kostprijs gereduceerd (minder herstellingskosten, minder duur dan pellicule, minder slijtage en minder protectionisten), de distributeurs hebben met die winsten voornamelijk hun eigen zakken gevuld. Uiteraard verdienen de uitbaters veel geld, maar mocht er wat goodwil komen van de distributeurs, dan zou de kostprijs van het ticket en de popcorn ook aanzienlijk goedkoper worden. Hopelijk hebben de exploitanten een waterdicht contract en geen gentlements agreement met Sony, anders gaat dit 3D-avontuurtje hun echt zuur opbreken.



Ik heb ondertussen al wat ervaring met 3D-projecties en ik blijf erbij, de techniek is geweldig voor natuur-documentaires, maar voor een fictiefilm leiden ze iets teveel af van het verhaal. Hoe lang kan je nog opkijken van die voorwerpen die te pas en te onpas in ons zichtveld vliegen. De twee genre die nog het meeste baat hebben bij de techniek, zijn de tekenfilm en de horrorfilm. En in het bijzonder de onderwater-horror (cf. Shark Night, Piranha) omwille van het grote contrast tussen voor- en achtergrond. Maar het wordt stilaan afgezaagd. Tevens heb ik een hekel om twee brillen op m’n neus te zetten. Ik snap trouwens niet waarom ze geen 3D-glaasjes hebben ontworpen die je op je bril kan klikken. Maar goed, misschien wordt het gehele zootje binnenkort opgedoekt. Laten we het hopen.

***Related Post***
12/01/2012: Rusland haalt de box-office kaap van 1 miljard in 2011 dankzij 3D
30/08/2010: Kinepolis en zijn winstmarges
11/02/2009: Kinepolis start charme-offensief
25/10/2007: 10 besparende tips voor filmfans
23/10/2005: Top 10 irritaties bij bioscoopbezoekers

Exit mobile version