War Horse (2011) *** Blu-ray review

Damn, een film over een paard. Ik vroeg me af wie er twee uur lang naar een verhaal wil zien over een paard. Een film over een hond, tot daar nog toe. Die dieren kunnen op z’n minst nog een beetje expressie en emotie meegeven. Bij een paard ligt dat al wat moeilijker.
war horse,steven spielberg,the adventures of tintin,the secret of the unicorn,jeremy irvine,janusz kaminski,john williams,david thewlis,emily watson,black beauty

Maar War Horse (2011) is een Steven Spielberg film, dus ook al is het gegeven niet meteen iets om over naar huis te schrijven – ik lig zelf niet meteen wakker van een nieuwe Black Beauty (1994) prent, heeft deze geniale filmmaker er toch iets fascinerend van gemaakt. Hier is de poster.

Korte inhoud: War Horse volgt een jongeman genaamd Albert (Jeremy Irvine) en zijn paard Joey. Hun band wordt verbroken wanneer Joey verkocht wordt aan het leger en meegenomen wordt voor het gebruik in de Eerste Wereldoorlog. Ondanks dat Albert nog te jong is om zich in te schrijven voor het leger, besluit hij toch naar Frankrijk te gaan om zijn vriend te redden.

Laat ik misschien beginnen met datgene wat me heeft kunnen bekoren bij War Horse, en dat is zonder enige twijfel de muziek van John Williams en de indrukwekkende fotografie van Janusz Kaminski onder begeleiding van de grootmeester. Bekijk dat trackingshot van het paard in de nacht! En met al die digitale camera’s die stilaan de filmwereld aan het veroveren zijn, is het nog wel eens fijn om old school Kodak 35mm fotografie te zien. Toegegeven, in tegenstelling tot regisseurs als Michael Mann en David Fincher blijft Spielberg kiezen voor filmpellicule.
Met uitzondering van een paar mooie scènes, blijft War Horse eigenlijk een bombastische werk van weinig belang, die zich verkoopt als een episch verhaal maar uiteindelijk niet te onderscheiden is van een slome zondagsfilm met Hollywood allures. De intentie is duidelijk. Het publiek moet huilen…als ze al niet in slaap worden gewiegd door de traagheid der dingen. Als je opzoek bent naar een beetje magie van Spielberg, zou ik misschien eerder die Kuifje film aanraden, want hier is er niet veel te zoeken. Technisch valt er niets op aan te merken en bij momenten is de beeldvoering indrukwekkend (vandaar de 3 sterren) maar voor iemand als Spielberg is deze War Horse een ondermaats spektakel.


war horse,steven spielberg,the adventures of tintin,The Secret of the Unicorn,Jeremy Irvine,Janusz Kaminski,john williamswar horse,steven spielberg,the adventures of tintin,The Secret of the Unicorn,Jeremy Irvine,Janusz Kaminski,john williamswar horse,steven spielberg,the adventures of tintin,The Secret of the Unicorn,Jeremy Irvine,Janusz Kaminski,john williams
© Walt Disney Studios Home Entertainment

Toch ook vreemd dat hij deze film in concurrentie brengt met zijn eigen The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn (2011), twee films die uiteindelijk een zelfde doelpubliek aanspreken. Er zit amper twee weken tussen de release van beide films (Tintin op 26 oktober en War Horse op 9 november 2011). Weinig bekende koppen in deze prent. De enige namen die ons bekend in de oren klinken zijn Emily Watson en David Thewlis. Ben benieuwd wat het zal geven in de bioscoop. Hou in ieder geval al een zakdoek binnen handbereik.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 2 juli 2011


*** War Horse trailer ***

3 Comments

 1. valleke

  Is geen natuurfilm, Dave. Er zit best nog wat drama in de film zonder paard :p
  Wil ik zeker wel zien, ook al ben ik niet zo’n fan van oorlogsdrama’s.

  Reply
 2. jurgen

  Als dat geen flop wordt dan weet ik het zelf niet meer 😮

  Reply
 3. Jeaney&samir

  Mooie film ik heb hem al gezien en ik hou er van maak nog meer paarde films please

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *