True Grit (2010) ***½ Blu-ray review

Mijn tickets voor de avant-première van True Grit (2010) in Antwerpen op Valentijn heb ik noodgedwongen aan een romantisch koppeltje weggeven, maar deze week kwam het er dan toch van om deze remake van een goeie ouwe Western te gaan bekijken. Met Big Lebowski ofte Mister Tron Jeff bridges in een schitterende hoofdrol en al even schitterende sidekicks Hailee Steinfeld en Matt Damon.

true grit,jeff bridges,matt damon,hailee steinfeld,josh brolin,ethan coen,joel coen,3 10 to yuma,The Three Burials of Melquiades Estrada,Barry Pepper,tron legacy

Ik was al heel onder de indruk van wat the Coen brothers deden in No Country for Old Men (2007), dus de verwachtingen lagen hoog.

Korte Inhoud: Het verhaal vertrekt van een heel eenvoudig uitgangspunt. Mattie Ross (Hailee Steinfeld) is een veertienjarige cowgirl wiens vader door een laaghartige schurk werd vermoord en is vastberaden de dader op te sporen en op te hangen. Ze kan het niet alleen en zoekt daarom de hulp in van een marshall. Haar keuze valt op de karikaturale figuur van Rooster Cogburn (Jeff Bridges), een whiskeyverslaafde eenogige schietgrage vetzak op retour. En daarmee heb je de plot.

Deze western in klassieke filmstijl, vertelt het verhaal van de tocht van een ouwe man en het pientere jonge meisje met veel haar op haar tanden en hun avonturen doorheen het Wilde westen. De bijna obligate postkoetsoverval zit er niet in, nee en ook de heldhaftige shootouts en saloons komen niet in het verhaal voor. Niet getreurd, de kogels vliegen je wel degelijk om de oren. Maar al bij al is dit een licht episch verhaal en dito roadtrip. Jeff Bridges geeft op een geweldige manier gestalte aan Cogburn, die veel meer gelijkenissen vertoont met de outlaws die hij neerschiet dan met de dienaars van de wet zoals Texas ranger LaBoeuf (Matt Damon), die hun pad willens nillens meermaals kruist.

Jeff heeft de neiging het verhaal naar zich toe te trekken en van de film een soort monoloog te maken. The Coen brothers hebben er wonderwel voor gezorgd dat zowel Matt Damon in een voor hem vrij aparte rol van licht stuntelige maar bekwame marshall, als Hailee zodanig acteren dat ze uit de schaduw treden van de zelfingenomen Cogburn. Het doet trouwens deugd Matt Damon eens in een ander rol te zien na al zijn stoere vertolkingen van Bourne. Een dikke pluim verdient ook Hailee die overtuigend jeugdig overkomt, leuk en fijn weerwerk biedt aan alle personages die haar onderschatten en zich nog ferm uit de slag trekt ook. In de film treffen we ook nog Josh Brolin en Barry Pepper aan.


true grit,jeff bridges,matt damon,hailee steinfeld,josh brolin,ethan coen,joel coen,3 10 to yuma,The Three Burials of Melquiades Estrada,Barry Pepper,tron legacytrue grit,jeff bridges,matt damon,hailee steinfeld,josh brolin,ethan coen,joel coen,3 10 to yuma,The Three Burials of Melquiades Estrada,Barry Pepper,tron legacy
© Paramount Home Entertainment

Op die manier wordt het verhaal vrij evenwichtig verteld en ontstaan een leuk spanningsveld en wisselwerking tussen de drie protagonisten maar niettemin mis ik de typische onderlaag en de andere dingen die de Coen Brothers in hun films steken. Al bij al is True Grit vrij oppervlakkig en ouderwets. Niet dat het deert. De formule van de western is weer compleet in, het begon al goed met The Three Burials of Melquiades Estrada (2005) en 3:10 to Yuma (2007) en ook True Grit is van een hoog entertainingsgehalte en het kijken meer dan waard.

Op het einde denk je wel wat dat er komt bij doen, maar misschien is dat dan wel weer die typische sneer van de Coen brothers naar andere films.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 23 februari 2011

***Related Post***
11/10/10: True Grit trailer

 


*** True Grit trailer ***

5 Comments

  1. Peter

    Het romantische koppeltje dankt u 🙂

    Reply
  2. Shifty Ufo

    Three Burials… was inderdaad heel goeie film. Redemption Roadmovie Western.
    Yuma vond ik maar gewoontjes en op ’t eind totaal ongeloofwaardig.
    True Grit zal wel goed zijn.
    btw
    The Big Lebowski is mijn all time favourite van de Coens 🙂
    Echte cult. Elke zin van dat script is gewoon memorabel!

    Reply
  3. Alexander

    Is niet de eerste remake – wel de derde, aangezien John Wayne reeds zelf 2 versies gemaakt heeft – wat niet ongewoon was: ook van Rio Bravo zijn er 2 versies, ook beiden met John Wayne!

    Reply
  4. Baladur

    Het acteerwerk was goed vrij goed (wat wil je met dergelijke acteurs en talentvolle regisseurs). Maar het verhaal vond ik maar niks en tevens vrij voorspelbaar. Had eigenlijk heel wat meer verwacht van deze “oscar-film”.

    Reply
  5. yves

    shifty heeft gelijk over yuma slechte film op het einde. true grit is ook nogal simpel verhaal had meer verwacht van de coen brothers

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *