Splice (2009) *** Blu-ray review

Het grootste minpunt van deze intelligente horrorprent is dat de regisseur en scenarist Vincenzo Natali het zo nodig vond om alles te herleiden tot een huiselijk drama. Maar met zo’n talentvolle acteurs aan boord kan het moeilijk anders dan dat je geboeid blijft kijken. Splice (2009) is een eerder low-budget horror (naar Hollywoodnormen wel te verstaan) maar het resultaat is indrukwekkend. Nochtans was het geen eenvoudige prent en kwam er heel wat cgi bij kijken.

splice_2009_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Het koppel Clive (Adrien Brody) en Elsa (Sarah Polley) zijn geniale wetenschappers die aan de hand van dierlijk DNA een nieuw levend organisme hebben gecreëerd. Voor hun opdrachtgevers volstaat het om aan te tonen dat het mogelijk is, maar Elsa wil meer. Ze komt op het domme idee om DNA van dit organisme met DNA te kruizen van een mens, om zo een volledig nieuw organisme op de wereld te zetten. Clive daarentegen is heel sceptisch en vindt dit begrijpelijk een krankzinnige beslissing. Toch laat hij zich beïnvloeden door zijn vrouw en begint ook nieuwsgierig te worden in de evolutie van het wezen. De schepping van Dren (Delphine Chanéac) is hiermee een feit. Het organisme lijkt aanvankelijk op een halfvolgroeide kale kalkoen, maar verandert opmerkelijk snel in een jonge vrouw met zowel menselijke als dierlijke eigenschappen. Maar haar ontwikkeling lijkt alleen niet te verlopen zoals Clive en Elsa zich hadden verwacht, of wat dacht je…

Het is het aloude Frankenstein principe. De wetenschapper komt op het idee om in de voetsporen van de schepper te treden, en in het begint lijkt alles goed te werken, tot op het moment wanneer de creatie zijn eigen wil doordrukt. Maar deze film gaat toch nog een stapje verder wanneer op een gegeven moment Clive gevoelens begint te krijgen voor die vrouwelijke verschijning. Voor de casting van het wezen hebben ze in Frankrijk gezocht naar een actrice die niet enkel een speciaal uiterlijk heeft, maar tevens bereid zou zijn het hoofd kaal te scheren. Haar Engels is om van te huilen, maar gelukkig heeft ze in totaal maar één zin te zeggen op het einde van de film.

Splice windt er geen doekjes om en gaat resoluut voor het horrorgenre met science-fiction trekjes. En voor mij is het één van zijn betere films. Het is een geslaagde B-flick met voldoende schokkende scènes dat je er misschien een slapeloze nacht bij moet nemen. Het begint allemaal heel rustig, maar het hek is pas echt van de dam in de laatste 20 minuten waar we bloed, verkrachting, mutilatie, en moord op ons bord krijgen, met voldoende dubbelzinnige emotionele en morele situaties om er eigenlijk twee films mee te vullen. Op het einde van de rit zit je wel met het gevoel dat een regisseur als David Cronenberg misschien iets meer diepgang kon brengen en het gegeven van genetische manipulatie iets beter had kunnen uitwerken. Maar laat me duidelijk zijn; dit is geen domme horrorfilm maar wel degelijk een prent met heel wat verontrustende ideeën.


splice,adrien brody,vincenzo natali,horror,sarah polley,delphine chaneac,david cronenbergsplice,adrien brody,vincenzo natali,horror,sarah polley,delphine chaneac,david cronenberg
© Dutch FilmWorks

Ik ben in ieder geval tevreden met de behind-the-scenes docu op de blu-ray, met meer dan één uur bijzonder interessant beeldmateriaal. Maar een echte filmfan had toch wel graag iets meer insight-commentaar gekregen over de gehele film. Documentaires zijn altijd wel interessant voor een gemiddeld publiek maar voor echte filmfans blijft het bij momenten nogal oppervlakkig. Maar de beeld-transfer is uitstekend, en ook op de klankband valt niets op aan te merken. De blu-ray is zeker zijn geld waard.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 10 februari 2011

***Related Post***
19/05/2010: Splice krijgt misschien een sequel

 


*** Splice trailer ***

5 Comments

 1. bart

  Cube was een geweldige film en Vincenzo Natali is een bijzonder interessante regisseur. Heb deze weliswaar gemist toen die uit was in de bioscoop, maar staat op mijn lijstje van de films die ik zeker wil zien.

  Reply
 2. govert

  typisch een film die op papier het geod doet , goede regisseur ( zag laatst cypher, zeer goede film) en
  dito verhaal, alleen weer om zeep geholpen door de geeikte hollywood elementen die aan het einde weer de kop op steken, het zal me niks verbazen als de regisseur zijn handen ervan afgetrokken heeft

  Reply
 3. berten

  Er is een ganse controverse ontstaan rond de designer van het monster die door de producer aan de kant werd gezet en zelfs niet vernoemd werd in de credits. Ik las trouwens ook dat de regisseur er grijze haren van heeft gekregen. Nu, als de film maar goed is maakt het me in principe niet veel uit wat er zich allemaal achter de schermen heeft afgespeeld.

  Reply
 4. Stefaan

  Ziet er heel “commercieel” uit voor Vincenzo.

  Reply
 5. tuf

  OK film, met inderdaad een flauw (commercieel) einde.
  Ik moet wel zeggen, linkse foto onderaan… SPOILER!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *