The Eagle met Channing Tatum

Fans van Romeinse oorlogsdrama’s zullen binnenkort kunnen genieten van The Eagle (2010) van regisseur Kevin Macdonald die eerder de niet onaardige The Last King of Scotland (2006) maakte. U ziet het meteen, de man is geboren in Schotland en heeft dus wel voeling met de streek en de mensen die er leven. En wil nu net dat de Romeinen op een zeker ogenblik ook in Schotland zijn verzeild – ook al werd dit gebied in die tijd niet zo genoemd en kwamen de Schotten, afkomstig van Ierland (Hibernian), pas veel later in actie (tussen 400 en 500 na christus).

the_eagle_channing_tatum.jpg

Toen Macdonald het boek las van Rosemary Sutcliff was hij meteen voor het idee gewonnen hiervan een adaptatie te maken. Scenarist van dienst is wederom Jeremy Brock, die naast het scenario van The Last King of Scotland ook dat van Mrs Brown (1997) schreef.

Korte inhoud: Het jaar 140. Twintig jaar naar het verdwijnen van het Negende Legioen in de bergen van Schotland, gaat de centurio Marcus Aquila (Channing Tatum) op zoek naar de oplossing van dit mysterie. Zijn vader was commandant van deze eenheid en hij wil zijn reputatie in ere herstellen.

Channing Tatum is zo’n acteur die het tot nu toe vooral moest hebben van zijn fysiek, want veel acteertalent heeft hij tot nu toe nog niet kunnen etaleren. Maar misschien ligt het aan de dubieuze projecten die hij in zijn schoot krijgt geworpen (cf. She’s the Man, Step Up, Step Up 2, Fighting). Onlangs was hij ook al te zien in Public Enemies (2009), weliswaar in een kleine rol, en ook nog in G.I. Joe: The Rise of Cobra (2009). Met die laatste film had Tatum zijn doorbraak moeten forceren, maar het draaide anders uit. De film kon in de States zijn productiebudget van 170 miljoen dollar niet terugwinnen, maar wat nog erger was, zo goed als iedereen vond de film middelmatig tot ronduit slecht.

Met deze film kan hij misschien meer indruk maken, zeker met een verhaal die op zijn gespierde lijf staat geschreven, en tevens met een regisseur die goed weet hoe hij acteurs moet begeleiden. Mocht dit echter ook een flop worden, dan kan de acteur zich alsnog bewijzen in het komedie-genre met The Dilemma (2011) van Ron Howard én in het thriller genre met Haywire (2011) van Steven Soderbergh. Twee regisseur die normaal gezien een acteur goed op weg kunnen zetten naar het sterrendom.

In The Eagle zien we ook nog Mark Strong, die niet meer weg te branden is van het witte, alsook Jamie Bell en Donald Sutherland. Wat me is opgevallen is dat er geen actrices aan te pas komen in deze prent. Er worden wel twee vrouwen opgevoerd in een veredelde figurantenrol, maar dit is vooral een film met veel testosteron en weinig romantiek…en gezien de PG-13 rating waarschijnlijk ook weinig homo-erotiek. Het tweede wat me is opgevallen is dat de film allesbehalve een getrouwe weergave is van wat er echt is gebeurd. Maar goed, dit is cinema geen geschiedenisles.


*** The Eagle trailer ***

2 Comments

  1. Dominiek

    Nog zo’n pijnlijke verfilming van historische gebeurtenissen door Hollywood. Alsof Troy, Alexander en King Arthur nog niet genoeg waren.

    Reply
  2. zakaria

    ik wil heel graag die film zien om deze nacht afronden

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *