Gezien Ridley Scott en Russell Crowe hun succesverhaal niet konden herhalen met een Gladiator 2, gezien Maximus op het einde van de film uiteindelijk stierf (*sorry voor de spoiler*, maar als je de film nu nog niet hebt gezien, dan zal het er nooit van komen), dus hebben ze dan maar gekozen voor Robin Hood (2010). Qua marketing en charisma liggen de twee films wel echt bij mekaar.
Korte inhoud: Het legendarische verhaal over boogschutter Robin Hood (Russell Crowe), die vecht tegen de Noormannen in het leger van Richard Coeur de Lion. Na de dood van Richard reist Robin naar Nottingham, een stadje dat geteisterd wordt door de corruptie van een heerszuchtige sheriff. Hier valt hij voor de weduwe Marian (Cate Blanchett), maar zij vertrouwt deze onbekende man uit de bossen niet. Om haar vertrouwen te winnen, zal Robin er voor moeten zorgen dat hij het stadje redt.
De film is een tikkeltje beter dan Robin Hood: Prince of Thieves (1991), ook al vond ik deze film nog wel best te doen. Ok, het was melig met teveel Brian Adams en een regisseur die de pedalen verloor, maar bij momenten toch kick-ass in zijn actie-sequenties en misschien wel één van die meest memorabele Alan Rickman vertolkingen als Sheriff of Nottingham. Spijtig genoeg waren er bitter weinig memorabele momenten in deze Ridley Scott versie. En het moet gezegd worden, dit is misschien één van de zwakste Ridley Scott films uit zijn gehele carrière.
Ik had een historisch accurate benadering verwacht van een man die toch wel bij de meest intelligente en erudiete regisseurs behoort. Maar neen, het was Robin Hood goes Super Hero, waarbij de geschiedkundige feiten moesten plaats ruimen voor bombastische veldslagen in post-private ryan fotografie. De film werd vertoond in Cannes en je zou zich beginnen afvragen wie op dit lumineuze idee is gekomen, sinds de film de Fransen afschildert op vrij stereotype manier als een bende verraderlijke en doorslechte wreedaards. (maar dit bewijst misschien ook wel het gevoel voor humor van Cannes directeur Thierry Frémaux). Robin Hood moet het uiteindelijk hebben van zijn overtuigende cast, waaronder Mark Strong, Max von Sydow en William Hurt. Maar het volstaat niet. Cate Blanchett doet haar Katharine Hepburn routine uit The Aviator (2004) en Russell Crowe lijkt wel een hangover te hebben tijdens de gehele film.
© Universal Pictures Home Entertainment
Uiteraard is de fotografie geweldig John Mathieson is een vaste waarde voor Scott en je ziet meteen waarom. Ook de muziek, de costuums, de algemene production value, alles wijst erop dat dit een 200 miljoen dollar film is. Spijtig genoeg laat de regisseur teveel steken vallen en maakt hij de verkeerde keuzes. Een film die is overladen met zoveel talent moet zijn lat veel hoger leggen. Het is een beetje als een smaakloze soep in een sterren restaurant. Het ritme is tevens compleet zoek. De aanloop duurt allemaal veel te lang en in tegenstelling tot alle verwachtingen is deze Robin Hood film eigenlijk wat saai. Het neemt zich ook iets teveel au serieux en heeft het verhaal niet om ernstig genomen te worden. De directors cut op de blu-ray duurt een kwartier langer, maar eigenlijk had de film gerust een half uur korten gemogen. Er is teveel death space tussenin, teveel expositie en te weinig entertainment.
Meer woorden wil ik er eigenlijk niet aan vuil maken. Maar de extras op de blu-ray maken veel goed, alsof de producers alles in het werk hebben gezet om de put aan de box-office een beetje te dichten met een sterke dvd-release met de bioscoop-versie en de directors cut, aslook heel wat behind the scènes documentaires en deleted scenes. Spijtig hebben ze de regisseurs-commentaar over de gehele film vergeten.
Beoordeling: 2 / 5
Recensie door Dave op 13 oktober 2010
***Related Posts***
30/12/2009: Robin Hood met Russell Crowe, ouder en dikker
21/06/2008: Sienna Miller misschien in Robin Hood