Waarom Jean-Claude Van Damme niet in The Expendables zit

Ook al zal de film geen hoogvlieger zijn, is The Expendables (2010) een brok pure nostalgie, met zijn ensemble-cast van actie-veteranen uit de 80’ties en 90’ties, alsook een aantal nieuwkomers zoals Jason Statham. Maar zoals ik al eerder had vermeld blijft de afwezigheid van Jean-Claude Van Damme opvallen. Niet alleen in België trouwens, maar ook in de States. Er zijn maar weinig forums die geen vermelding maken van het ontbreken van de Bloodsport vechter.

Korte inhoud: Enkele huursoldaten trekken in dienst van de Amerikaanse CIA en onder leiding van Barney Ross (Sylvester Stallone) naar de Zuid-Amerikaanse republiek Corza, waar ze de strijd aangaan met een meedogenloze dictator General Gaza (David Zayas). Ze hebben er contact met Sandra (Giselle Itié), een lokale vrijheidsstrijder en James Monroe (Eric Roberts) een onbetrouwbare ex-CIA agent en diens handlanger Paine (Steve Austin).


the_expendables_banner.jpg

Wat was nu uiteindelijk de reden dat JCVD niet in deze film zit. Toch geen probleem met data’s, want Van Damme heeft geen drukke agenda. Nochtans is de man op zoek om terug in de spotlight te komen, want laten we eerlijk zijn, het zijn niet zijn kleine escapes in Brussel (JCVD) die zijn carrière uit het slop zullen hallen. Hij heeft een enorme fan-base, maar ook zij beginnen af te haken op de zoveelste straight to dvd Universal Soldier sequel, waarvan binnenkort nog maar één op stapel staat, Universal Soldier: The New Dimension (2011). De titel alleen stinkt al een uur in de wind. Ook zijn eigen low-budget actiefilm The Eagle Path (2010) lijkt vermoeiend en op het randje van de mediocriteit.

De reden waarom JC niet in The Expendables zit heeft volgens Sylvester Stallone te maken met de volgende reden: “I wanted to set Jean-Claude against Jet Li, but he didn’t want to lose to Jet. He didn’t think that was cool. But that’s why it would be cool; to have Jean-Claude beaten by the other man. Hey, they could have a rematch. But Steven Seagal and Van Damme, they weren’t really into our gallows humour.”

JC is nu al wat op leeftijd, maar hij zou zonder enige twijfel Jet Li in mootjes kunnen hakken. Niet alleen op vlak van pure kracht, maar eveneens op vlak van snelheid en techniek. Hem te zien verliezen op het witte doek zou wel een teleurstelling zijn, en wie weet een carrière-killer. Ik begrijp dat Van Damme niet meteen op het aanbod was gesprongen. Anderzijds had hij niets in zijn agenda staan, en denk ik niet dat hij uit eigen beweging en eigen film-realisaties, terug aan de top zal komen. Momenteel breekt The Expendables records aan de box-office en wordt er een enorme promotie-campagne opgezet voor de film. “Ja!”, Jean-Claude, je had de kans moeten grijpen. Gezien er sprake is van een mogelijke rematch wijst op het feit dat de acteur tijdens het titanengevecht niet zou sterven. Een sequel met hem zat er dus wel in. Idem dito voor Steven Seagal, die al evenmin brokken maakt met zijn films en uit miserie nu is gaan folk en country zingen terwijl de kilo’s vet maar bij komen.

Anderzijds kunnen we ons afvragen, waarom Stallone zijn scenario niet heeft aangepast en ervoor gezorgd dat de “gevallen ster” niet verder zou wegzakken in het slijk van het B-circuit. Een paar harde slagen op het gezicht van Li, een paar coole slagen terug op Van Damme, en na hun vechtballet hebben beide hebben moeite om op te staan … EINDE. Hoe moeilijk is het nu om zoiets te filmen? Een DRAW en iedereen (zowel publiek en acteurs) is tevreden. Het had Stallone een icoon meer kunnen opleveren,… wie weet misschien wel twee.

Ondertussen hebben de makers van The Expendables een bodycount lijstje weergegeven van alle deelnemende acteurs. JC en Seagal hadden dit getal zeker nog wat kunnen optrekken. The Expendables draait sinds 18 augustus 2010 in onze zalen.

***Related Posts***
29/04/2009: Gespierde cast voor The Expendables
10/04/2009: Brittany Murphy was gecast in The Expendables
12/03/2009: Charisma Carpenter in The Expendables, JC Van Damme bedankt voor de rol
27/11/2008: Dolph Lundgren in The Expendables

4 Comments

 1. Sam

  Jammer, ik ben er ook fan van!

  Reply
 2. Jurgen

  En wat met Chuck Norris? Had toch ook wel een plaatsje mogen krijgen tussen die alpha males. Vind het ook wel spijtig dat JC niet wou meedoen, maar misschien staat hij opnieuw in de shortlist wanneer ze er mogelijks een sequel van maken.

  Reply
 3. Kris

  Gisteren gaan zien , ik heb me zelf mateloos geërgerd aan het camerawerk. Stallone weet misschien hoe hij Rambo in beeld moet brengen, maar om een gewoon actie-verhaal te vertellen is het maar triestig. Alle vechtscènes worden van zo dichtbij gefilmd dat je nauwelijks kan zien wat er gebeurt. En waren de vechtscènes nu de enige troef van deze film. Het zou me verbazen dat deze ooit een remake zou krijgen.

  Reply
 4. govert

  van damme die li in mootjes hakt laat me niet lachen

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *