Monsters, indrukwekkende low-budget SF-horrorprent

Hand in hand met de vooruitgang van de speciale effecten zien we een nieuw ras van filmregisseurs opduiken. Wat ontbrak waren filmmakers die niet enkel grootschalige rampenfilms konden maken, maar hierbij nooit hun karakters en hun verhaal uit het oog verloren tussen al het cgi-geweld. Nog geen jaar geleden was er District 9 (2009) van beginnend cineast Neill Blomkamp en daarvoor was er Cloverfield (2008) van Matt Reeves, binnenkort kunnen we ons vergapen aan Monsters (2010) van de Brit Gareth Edwards, opnieuw iemand die uit de wereld van de visuele effecten komt.


monsters.jpg

Korte inhoud: Zes Jaar geleden ontdekte de NASA mogelijk buitenaards leven in ons zonnestelsel. Een sonde werd de ruimte ingestuurd om monsters te verzamelen, maar bij terugkomst op aarde stort deze neer in Centraal Amerika. Wanneer er nieuw leven blijkt te ontstaan wordt half Mexico in quarantaine genomen en bestempeld als geïnfecteerde zone. Vandaag de dag zijn de Mexicaanse en Amerikaanse militairen nog steeds bezig om de wezens te beheersen. De Amerikaanse foto-journalist, Andrew Kaulder (Scoot McNairy), stemt er mee in om de dochter van zijn werkgever, Samantha Wynden (Whitney Able), die in Mexico zit, te begeleiden door de geïnfecteerde zone, naar de veilige grens van Amerika.

Wanneer je de trailer bekijkt denk je dat je hier te maken hebt met een Hollywood-budget, maar niets is minder waar. Volgens de makers zouden ze de film gedraaid hebben met een productie budget van 500’000 dollar!!!, een prikje meer als Paranormal Activity (2009) trouwens die zo goed als in één kamertje werd gedraaid met zo goed als geen visuele computer geanimeerde effecten. Monsters werd gedraaid met een eenvoudige Sony EX3 videocamera en één Nikon 50mm lens. Gedraaid met een ploeg van 4 man (cameraman, klankman en de 2 acteurs) en gefilmd met bestaand licht met uitzondering van wat nacht-shots waar LED lights werden gebruikt. Gezien de regisseur uit het visuele effecten departement komt kon de grootste kost ook gratis gebeuren en werden alle effecten met After Effects opgevangen en gemonteerd op Premiere. Toch moet je het bedrag met een korrel zout nemen, wat de klank-afwerking en distributie van de film kan je niet gratis verkrijgen, tenzij je een nonkel hebt die in de sector werkzaam is. Het werkelijke budget van de film zullen we nooit te weten komen, maar het is duidelijk dat het voor véél minder was dan de traditionele SF-films. Het blijft knap werk en een klap in het gezicht van regisseurs als Roland Emmerich, die hun been niet verzetten als ze geen buidget krijgen van +100 miljoen dollar.

Mij baserend op de trailer denk ik wel dat District 9 net dat tikkeltje meer hersenen had dan deze Monsters, die op het eerste gezicht meer een soort Jurassic Park met aliens is, waar personages 90 minuten lang opgeschrikt zitten te kijken naar akelige geluidjes rondom hen. Ik blijf hopen dat de film voldoende aandacht zal geven aan de relatie tussen die twee personages, dan aan de creepy-geluidjes. Maar als de regisseur al zoiets kan maken met wat drinkgeld en een goedkope videocamera, is het veelbelovend wat hij kan doen met een redelijk filmbudget van 25 miljoen dollar en meer. Ik hoop dat deze film spoedig in onze zalen vertoond zal worden, maar tot op heden is er nog geen releasedatum bekend.


*** Monsters trailer ***

2 Comments

  1. dominiek

    het heeft wel heel veel weg van District 9, ook de marketing campagne heeft duidelijk zijn inspiratie gezocht bij die zuid-afrikaanse film. benieuwd of ie even goed zal zijn. de trailer maakt in ieder geval brokken.

    Reply
  2. Aless

    ziet er creepy uit. Lijkt me wel iets waar ik naar toe zou gaan mocht deze film ooit bij ons in de bioscoop komen. District 9 was te gek. De toon lijkt hier wel wat luchtiger te zijn…

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *