Christian Bale werpt F-bommen op Terminator Salvation set

De stoppen van Christian Bale sloegen even door toen Director of Photography Shane Hurlbut (pic) voor de tweede keer door de set liep van Terminator Salvation (2009) van McG, terwijl Bale en actrice Bryce Dallas Howard bezig waren met hun scène. Bale verweet de belichter van alles wat niet schoon is. Gelukkig bleef de geluidsman de klank opnemen en kunnen we bij deze even meegenieten van de uitspattingen van één van de meest gewaardeerde acteurs uit Hollywood.

Hurlbut probeert zich nog te verontschuldigen, maar doet dat blijkbaar niet op de juiste manier en ergert de acteur nog meer die op een haar na de DoP in elkaar timmert. “Nee, het hoeft je niet alleen te spijten. Denk toch eens een seconde na. Wat doe je in godsnaam? Ben jij een amateur of wat?. Ruk ik je f**king belichting licht af in het midden van een scène? Waar loop jij dan door de achtergrond? Man toch, dit is het einde van onze professionele samenwerking. Ik wil dat je de f**king set verlaat, stomme lul. Als je niet ophoepelt, verkoop ik je een trap onder je kont!”.

Mensen die nog nooit een voet op een filmset hebben gezet, zullen het gedrag van Bale wel verwerpen en dit aanzien als ongeoorloofde sterallures van een omhooggevallen acteur. Maar dergelijke uitspattingen horen nu eenmaal bij het vak, maar meestal wel iets minder uitbundig. Het feit is dat regisseurs vaak onder grote tijdsdruk staan om op 40 dagen te brengen waar ze meer dan 2 jaar aan gewerkt hebben.

Acteurs moeten dan weer met een emotionele stress omgaan, omdat ze zich vaak compleet moeten inleven in een personage (en dit voor diverse takes, verschillende scènes op verschillende dagen). Zelfs een acteur als George Clooney kan op zo’n momenten wel eens de pedalen verliezen . Enkel acteurs die zich niet inleven in hun rol hebben daar uiteraard minder last van. En wees gerust, ikzelf heb dit ook al meegemaakt op verschillende Belgische producties. Wat wel opviel is dat eenmaal de productie voorbij was, iedereen weer beste vrienden zijn van elkaar. Maar in dit geval denk ik dat Bale niet snel weer zal samenwerken met Hurlbut.

Uiteraard speelt ook het feit mee dat veel van die acteurs veel meer gewend zijn dan de meeste crewleden en dat amateurisme vaak niet wordt geduld, of toch niet op zo een niveau. Je zou het maar eens voor hebben dat een referee van een tennis grand slam even aan het gsm’en is tijdens een belangrijk punt of een scheidsrechter die tijdens penalty’s van de UEFA-cup even lollig aan het dansen is voor de goal. Dus ja, de reactie is misschien buiten proportie maar Hurlbut had moeten weten waar zijn plaats is op de set. Een set die trouwens op een militaristische manier in elkaar steekt. Op een Hollywoodproductie werken er gemakkelijk meer dan 100 mensen op een beperkte oppervlake. Als daar geen structuur in zit loopt deze miljoenen-productie in het honderd. Komt daar nog bij dat bij dergelijke Hollywood-producties de acteurs heer en meesters zijn, en dat alles in functie staat van hun acteerprestatie. Wat eigenlijk ook maar logisch is. Zonder deze acteurs blijven grote budgetten uit en heb je in veel gevallen gewoon geen film. En uiteindelijk blijft het zo dat een goed acterend iemand een slecht belichte scène nog kan redden, maar een goed belichte scène valt als een kaartenhuisje in elkaar wanneer een acteur slecht staat te acteren.

We moeten dus niet al te zwaar beginnen tillen aan de uitspatting van Christian Bale, hij is en blijft nog steeds één van de betere acteurs vandaag de dag en voor elke vertolking gaat hij nog steeds bergen verzetten om het beste te brengen.

***Related Posts***
19/02/2009: Christian Bale verontschuldigt zich op de radio
24/04/2008: James Caan verlaat set omwille van koekje
03/04/2007: Het Lily Tomlin en David O. Russell incident

5 Comments

 1. Micha

  Je zou dat toch niet verwachten van een man die gereld zijn moeder in elkaar klopt. 🙂

  (sorry, het moest er uit)

  Reply
 2. Arne

  Ik begrijp langs één kant dat het storend is als iedereen daar rondloopt, maar hier gaat hij toch wel érg door het lint. Vijf minuten lang doorrazen tegen iemand die zich verontschuldigd heeft?
  Ik vraag me eerder af wat er nog allemaal gebeurd is, want het is een serieuze uitbarsting voor zulke fout. De DOP is nu eenmaal ook één van de grote mensen op een film. (wat niet wegneemt dat hij tijdens een opname of repetitie eigenlijk even moet wachten)
  Toont nog maar eens aan dat het “sterrensysteem” verre van optimaal is, buiten voor de mensen die het geld ermee binnenrijven.

  Reply
 3. tanja

  PROFICIAT MET JE SITE

  Reply
 4. Blaah

  ach, lijkt me nog wel normaal, de filmdocent bij ons kan ook wel eens goed uitvliegen, zelfs voor nog kleinere dingen, misschien net niet zo hard, maar soit, hoort bij het vak zeker 😀

  Reply
 5. abronsius

  Zo erg is dat toch allemaal niet? Ik heb al vlammender discussies gehoord op het werk hoor. Flauwe opmerking hoor Micha. Tuurlijk, de man doet niets anders dan zijn moeder in elkaar timmeren … geeuw

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *