Life Before Her Eyes met Evan Rachel Wood en Uma Thurman

Sommige films moet je gewoon ontdekken in de bioscoop, zonder ook maar één korte inhoud of trailer te bekijken. Maar als filmcolumnisten niets over de film vertellen, dan weten ook heel wat mensen niets van het bestaan ervan. Zo heb je als voorbeeld The Life Before Her Eyes (2007) van Vadim Perelman. Hoe minder je weet van het verhaal, hoe meer het je zal weten te verrassen. Maar bij het lezen van deze samenvatting en het bekijken van deze trailer zou je in principe genoeg moeten weten dat je er nog ten volle van kan genieten.

Korte inhoud: Als tiener maakt Diana (Evan Rachel Wood) een vreselijke Columbine-achtige gebeurtenis mee. Gekweld door schuldgevoel en verdriet groeit ze op tot een vrouw (Uma Thurman) die nog steeds dagelijks wordt geconfronteerd met het verleden. Wanneer de school vijftien jaar later een bijeenkomst organiseert ter ere van de overledenen en de overlevenden, wordt het haar teveel. Haar eigenwijze en obstinate dochtertje – dat steeds meer op haar vroegere zelf begint te lijken – en haar afstandelijke man zijn daarbij nog een zorg extra. Intussen vertellen flashbacks het leven van de jonge Diana, dat ook al niet over rozen liep. Gelukkig is daar haar allerbeste vriendin Maureen (Eva Amurri) die haar blijft steunen door dik en dun. Tot die ene allesbepalende dag waarop ze moeten beslissen over leven en dood. Naarmate de climax nadert wordt langzaamaan duidelijk dat niets is zoals het lijkt.

De film past in het rijtje van The Sixth Sense waar de film eigenlijk een pad bewandelt die niemand eerder had zien aankomen, en heeft ook wel iets weg van The Butterfly Effect en Premonition (2007), vanwege de relatie tussen het verleden en het heden en de suggestie dat er invloed op het verleden uitgeoefend wordt. Het enige waar ik niet al bang voor ben is het heen en weer gesprong tussen heden en verleden. Ik heb een hekel aan flash-back’s, maar we zullen zien hoe deze film met de tijdlijn omspringt.

De Ukraïnse regisseur Vadim Perelman is bekend van House of Sand and Fog (2003), een speelfilmdebuut die hem meteen op de kaart zette, want deze verkreeg maar liefst 3 Oscarnominaties (beste acteur, beste bijrolactrice en beste muziek). Voor deze film schreef hij tevens zelf het scenario, naar een boek van Andre Dubus III. Voor The Life Before Her Eyes ging een andere scenarist aan de slag, Emil Stern. Het script werd gebaseerd op het boek van Laura Kasischke, dat in 2002 gepubliceerd werd.

Naast het verrassende plot springt ook het optreden van Evan Rachel Wood in het oog. Zij is één van de meest veelbelovende actrices van haar generatie. De actrice schijnt haar karakter op een enorm realistische manier neer te zetten. De jonge Diane worstelt met doorgaans gewone problemen, maar Wood weet iedereen mee te trekken in haar intense spel. Maar ook Uma Thurman zal weerwerk bieden, hoewel ze misschien een beetje afsteekt tegen het geweldige acteerwerk van haar jongere collega. Wood wordt in haar scènes prima bijgestaan door Eva Amurri, dochter van Susan Sarandon, die de rol van Maureen speelt, Diane’s vriendin.

Een ander sterk punt van deze productie is de aangrijpende visuele stijl van cinematograaf Pawel Edelman (The Pianist, Ray) en misschien ook wel de muziek van de vaste waarde James Horner. The Life Before Her Eyes is misschien een film die door critici niet zo heel goed ontvangen werd, maar waarover het publiek veel meer te spreken is. Vanwege de sterke acteerprestaties, de prachtige cinematografie en de geheimzinnige plot is de film wat mij betreft het kijken zeker waard. De film komt bij ons uit op 26 november 2008.


*** Life Before Her Eyes trailer ***

2 Comments

 1. aless

  k hou wel van dergelijke films zolang ze niet té Lynchiaans worden. Mooie cast trouwens.

  Reply
 2. sara

  haayy
  zou iemand mij die climax uit kunnen leggen. ik snap het einde absoluut niet..

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *