Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007) *** Blu-ray review

Het was de eerste keer dat Tim Burton, die een ware afschuw heeft voor musicals, zich waagde aan de verfilming van een Broadway musical van Stephen Sondheim en dan nog wel van een project die al meerdere malen werd geadapteerd zonder veel succes. Burton is niet meer de regisseur die hij vroeger was ten tijde van Batman en Edward Scissorhands. Zijn populaiteit kreeg een ferme deuk na de flauwe Planet of the Apes (2001) remake en de ietwat melige Big Fish (2003).

Sweeney Todd

Maar hier tegen alle verwachtingen in, slaagt de regisseur in zijn opzet en brengt een prachtige ode aan de klassieke horrorfilms. Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007) is echter niet bestemd voor “de grote massa” gezien het genre en zijn R-rating, maar wie de film een kans wil geven zal opgetogen zijn om Burton weer aan het werk te zien op een nieuw hoogtepunt van zijn kunnen. Het is zeker niet zijn beste film, maar zeker één van zijn betere.

Korte inhoud: Benjamin Barker (Johnny Depp) komt door toedoen van Judge Turpin (Alan Rickman), die een oog had op zijn jonge vrouw, onterecht in de gevangenis. Na vijftien lange jaren weet Barker te ontsnappen en keert terug naar Londen voor maar één ding: wraak. Hij besluit hiervoor een partner in zijn plan te betrekken: Miss Lovett (Helena Bonham Carter), die al gauw zijn obsessieve en zeer toegewijde handlanger wordt. Barker begint een kapperszaak boven de pasteiwinkel van Miss Lovett. Samen rekenen ze af met de vijanden van Barker, die zich Sweeney Todd laat noemen. Maar al gauw is Turpin niet meer de enige die de toorn van Todd en Lovett zal ondergaan…

Dit duistere moordverhaal en gitzwarte humor is geschreven op het lijf van Burton. We worden hier ondergedompeld aan de rand van het grimmige 19e eeuwse Londen met zijn lugubere steegjes en zijn leegstaande krotwoningen, op een treffende manier gefotografeerd door Dariusz Wolski. Sweeney Todd is trouwens de 6de samenwerking tussen Depp en Burton, en de keuze van de acteur was niet evident gezien Depp ook GEEN zangervaring had. Toch bewijst de acteur zijn veelzijdigheid en hij is geknipt voor de rol als wraakzuchtige kapper Todd, en ondanks dat zijn zangstem niet altijd even goed is, weet hij wel te overtuigen. Het is geen opera-zangstem, maar eerder een stem van een rocker (Depp was trouwens vroeger nog lid van een rockband), en dat zorgt meteen ook voor een interessante interpretatie van het personage.

Met echtgenote en nieuwe muze van Burton, Helena Bonham Carter, vormt hij het ultieme koppel dat de straten van Londen onveilig maakt. Bonham had ook niet echt veel zang-ervaring, maar ook zij wist niet te ontgoochelen en dit terwijl ze zwanger tijdens de opnames. De aandachtige kijker zal opmerken dat de boezem van de actrice zal verschillen in grootte naargelang de scène. Haar stem heeft iets aparts en het is er zeker aan te horen dat ze gedurende maanden intensieve zanglessen heeft gevolgd. Zingen is één zaak, maar zingen en acteren op hetzelfde moment is niet voor iedereen weggelegd, maar toch wist ze de klus te klaren. Zowel Depp als Carter hebben er voor gezorgd dat de film een geslaagde prent werd, bekroond met maar liefst 2 Golden Globes (Beste Film, Beste Acteur).


© Warner Bros.

Alan Rickman is geniaal in zijn rol als de slechterik, maar ook de verschijning van de flamboyante Italiaanse kappersrivaal Pirelli gespeeld door Sacha Baron Cohen (Borat) is te gek. Verrassend genoeg heeft hij een zeer aanstekelijke zangstem en is het een genot om naar hem te luisteren én te kijken. Tussen al dat donker is hij een klein komisch lichtpuntje dat de film een leuke twist geeft. Het zijn allemaal stuk voor stuk boeiende casting-keuzes die elk de moeilijke taak met perfectie weten te volbrengen.

Ik ben er echter van overtuigd dat de verfilming waarschijnlijk niet kan opboksen tegen de muzikale kwaliteit van de Broadway musical. Soms denk ik dat Burton misschien een betere prent had gemaakt indien hij de zang had ingeruild voor dialogen, gecompenseerd met een bombastische opera-achtige muziekscore. Maar het was een uidaging, voor zowel de maker als de acteurs en het resultaat mag gezien worden. Het blijft een typische Burton-film die als het ware Corpse Bride (2005) tot leven roept met een Johnny Depp zijn vertolking in de Jack the Ripper film From Hell (2001) over een andere boeg wist te gooien.

Sweeney Todd is een visueel verbluffende en morbide musical thriller met twee charismatische anti-helden, die niet alleen musical fans zal bekoren, maar zeker ook heel wat fans van klassieke horrorfilms. Ik kan het geen meesterwerk noemen, maar toch een film met een Tim Burton op niveau die hier een quasi-realistische prent aflevert van een muzikale fantasie.

rating

Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 26 juli 2008

***Related Posts***
06/10/2007: Sweeney Todd trailer
02/08/2007: Sweeney Todd poster

 

*** Sweeney Todd trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *