Site icon De FilmBlog

Op stap met Niko Bellic in Grand Theft Auto IV

Voor de game-liefhebbers zijn het binnenkort opnieuw hoogdagen, want Rockstar Games brengt in oktober 2007 zijn Grand Theft Auto IV uit, een geslaagde samensmelting tussen computerspel en popcultuur. Voor de mensen die Grand Theft Auto: Vice City en/of Grand Theft Auto: San Andreas kennen, zullen hier waarschijnlijk ongeduldig zitten op te wachten.

Ik blijf zelf met mijn pollen van World of Warcraft (kan een dure verslaving worden), maar er zijn nu eenmaal games waar je niet omheen kan.

Grand Theft Auto draait rond een kleine gangster die zich opwerkt tot crime lord. Vice City draaide rond het personage van Tommy Vercetti in de straten van Miami in de jaren ’80 – wordt misschien binnenkort verfilmd – en San Andreas zocht het dan weer bij de bendes uit L.A. met Carl Johnson. De games zijn niet alleen fascinerend door hun visuele rijkdom en door hun spel-mogelijkheden maar tevens ook door de slimme humor en oog voor detail. Uiteraard zijn de games ultra-gewelddadig, maar de context maakt dat het spel vooral leuk en grappig is. In deel 4 volgen we het nieuwe personage Niko Bellic in New York. Jullie kunnen hier al meegenieten van de geslaagde game-trailer.

Update 03/04/2007: Michael Bloomberg, de burgemeester van New York, heeft laten weten dat hij niet opgezet is met de nieuwste GTA-game, dat plaatsvindt in onder meer New York. In de trailer voor het nieuwe spel zijn de bekende stadsdelen zoals het Vrijheidsbeeld en de Brooklyn Bridge te zien. Bloomberg keurt de game, dat door het seks en geweld al eerder controverse veroorzaakte in de conservatieve VS, totaal af.

De burgemeester wil niet dat het imago van New York, waar de afgelopen jaren hard aan gewerkt werd, besmeurd wordt. Hij wil niet dat buitenstaanders gaan denken dat de gewelddadigheden in het spel de werkelijkheid weergeven. Hij benadrukt ook dat sinds hij burgemeester van de stad is, het aantal moorden met 28 procent daalde. Iets wat inderdaad te verifiëren is. Meer nog, in één van de grootste steden van de wereld lijkt het aantal moorden er flik op achteruit te gaan in tegenstelling tot vele andere grootsteden. Maar ja, het is en blijft een spel, geen documentaire.


*** Grand Theft Auto trailer #1 ***

***Related Posts***
12/12/2012: GTA V het grootste en meest ambitieuze spel van Rockstar Games
29/03/2011: Rockstar Games L.A. Noire geselecteerd voor Tribeca Film Festival
24/07/2006: Grand Theft Auto: San Andreas is hot coffee
13/04/2005: Ray Liotta leent zijn stem voor Grand Theft Auto: Vice City

Exit mobile version